Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nog geen bevestiging Dow-theorie

Nog geen bevestiging Dow-theorie
Beeld: iStock

Charles Dow is één van de grondleggers van de technische analyse. Hij ontwikkelde aan het einde van de 19e eeuw de Dow-theorie. De Dow-theorie biedt beleggers een raamwerk om de markt te begrijpen en helpt hen bij het nemen van weloverwogen investeringsbeslissingen.

Een van de belangrijkste onderdelen van deze theorie is de bevestigingstheorie. Deze biedt beleggers een krachtig instrument om trends te identificeren en vertrouwen te winnen in hun marktanalyse.

Dow Jones- en Dow Jones Transportation-index

Het concept van bevestiging is gebaseerd op het idee dat de gelijktijdige bevestiging van de Dow Jones Industrial Average (DJIA) en de Dow Jones Transportation Average (DJTA) de geldigheid van een trend vergroot en het potentieel voor succesvolle investeringsbeslissingen vergroot.

Volgens Dow is het belangrijk om de prestaties van zowel de industriële sector als de transportsector in de gaten te houden. De DJIA vertegenwoordigt de industriële sector en omvat grote en gevestigde bedrijven in verschillende sectoren.

De DJTA daarentegen vertegenwoordigt de transportsector en omvat bedrijven die cruciaal zijn voor het vervoer van goederen en grondstoffen, zoals vrachtwagens, spoorwegen en luchtvaartmaatschappijen.

Sterker signaal

De bevestigingstheorie stelt dat wanneer de DJIA en de DJTA dezelfde trend vertonen, het een sterker signaal is voor beleggers. Bijvoorbeeld, als beide indices stijgen, duidt dit op een positieve marktstemming en kan het een teken zijn van een stijgende markt.

Omgekeerd, als beide indices dalen, kan dit wijzen op een negatieve marktstemming en een dalende markt.

Deze bevestiging helpt beleggers om de betrouwbaarheid van een trend te vergroten en helpt hen om hun vertrouwen in hun marktanalyse te versterken.

De Dow Jones Transportation-index heeft onlangs een nieuwe hogere koerstop weten te vormen boven de top van begin dit jaar. Er is nog niet sprake van een doorbraak op weekbasis, maar een definitieve doorbraak lijkt niet lang meer op zich te laten wachten.

De Dow Jones Industrial Average is nog een stukje verwijderd van haar weerstand en lijkt nog geen aanstalten te maken om uit te breken.

Bevestiging uitbraak blijft vooralsnog uit

De bevestiging van een uitbraak van beide indices blijft dus vooralsnog uit. Dit kan een eerste signaal zijn dat de markt wat begint te verzwakken. Voorlopig is echter zeker nog geen sprake van een trenddraai.

Dow Jones Industrial Average

De DJIA laat een zijwaarts koersverloop zien. Het technische plaatje van de index lijkt wel te verbeteren nu er een mogelijke hogere koersbodem wordt gevormd.

Dit is een signaal dat duidt op een aantrekkende vraag onder beleggers.

We wachten op een doorbraak en slotstand boven de weerstand. De steun bevindt zich rond 31.419,50 punten (de bodem van 17 maart) en de weerstand rond 34.868,81 punten (gevormd op 16 december 2022).

 

Dow Jones Transportation Index

De NY-Nasdaq Transportation index verbetert, maar de uitbraak boven de weerstand van 6.353,93 punten (gevormd op 1 april 2022) is nog te nipt.

De recente serie hogere koersbodems geeft al aan dat beleggers op hogere niveaus (bij-)kopen. Het technische beeld klaart verder op indien de weerstand op basis van de weekslotkoers definitief opwaarts wordt gebroken.

Steun voor de Transportation index ligt rond 5.379,60 punten (de bodem van 24 maart).

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48
  2. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  3. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34

Gerelateerd

Reacties

55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links