Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mag de vlag uit voor de AEX?

Mag de vlag uit voor de AEX?
Beeld: ANP

Mag de vlag uit voor de AEX, of hangt ie nog halfstok? Eerst moet de verkoopdruk met lagere toppen overwonnen worden.

Technisch verwacht ik dat dat een opwaartse uitbraak het meest voor de hand ligt. Maar een hard koopsignaal in dat geval is pas kansrijk indien de AEX het patroon met lagere toppen, het correctieve patroon van de afgelopen weken dus, weet af te breken.

Mag de vlag al uit voor de AEX?

Het hangt er vanaf hoe je er tegen aan kijkt. Een vlagformatie, in het TA-jargon 'Flag' genoemd, is een van de bekendere koerspatronen. Een vlagformatie geeft doorgaans een tijdelijke onderbreking van een trend aan, maar beweegt altijd tegen de richting van die trend in.

Bij een stijgende trend zal de vlag dus altijd neerwaarts bewegen, en vice versa. Zie ook de uitleg van de vlagformatie en de voorbeeldgrafiek ervan helemaal onderaan deze column.

De waardering van deze vlag is geldig omdat:

  • De onderliggende trend van de AEX (vanaf eind juni) opwaarts is gericht
  • De countertrend van de afgelopen vier weken, met iets lagere toppen, als een vlag is gevormd tussen twee parallelle trendlijntjes in

De AEX zat dus vastgeplakt in de bandbreedte van 710-735 punten. Ruim één maand heeft de Nederlandse beurs vlak binnen die range gefluctueerd.

Vandaag bespreek ik het vlagscenario.

Lagere toppen

Het technische plaatje van de AEX-index wist de afgelopen tijd niet te overtuigen, want dalende toppen geven doorgaans aan dat er nog verkoopdruk in de markt aanwezig is.

Echter, zoals gezegd zou er op dit moment sprake kunnen zijn van een vlagformatie. Deze komt doorgaans halverwege de trend voor, vandaar de uitdrukking 'de vlag hangt halfstok'.

De AEX-index is dus bezig een vlaggetje te vormen

Met een min of meer zijwaarts koersverloop wordt zichtbaar dat kopers en verkopers elkaar (tijdelijk) in evenwicht weten te houden.

De steun is verlaagd naar het laagste (intraday) punt van de vlagformatie, rond 708,56 punten (de bodem van 22 augustus).

Om de stijgende trend te kunnen voortzetten, moet de korte termijn vlagformatie aan de bovenkant worden verlaten. De weerstand van de vlag hanteren we rond 736,34 punten (gevormd op 4 augustus).

Pas na een opwaartse afronding van de vlagformatie en na een doorbraak boven de weerstand van 589,40 punten kan de opmars worden voortgezet.


Koersdoel op 812,88 punten

Het klinkt thans bijna als vloeken in de kerk, maar het eerste koersdoel van een voltooide vlag ligt op 812,88 punten. Dat is dus iets onder het all-time high van de AEX rond 829,66 punten (zie de uitleg van het principe van de vlag onderaan deze column).

Dit koersdoel berekenen we door eerst de afstand te bepalen tussen de start van de laatste opmars, die begon op 23 juni rond 632,02 punten (punt a) en de top van de vlag rond 736,34 punten van 4 augustus (punt b).

De afstand daartussen bedraagt 104,32 punten. Deze uitkomst tellen we op boven de bodem van de vlag op 708,56 punten (punt c). Dit zou een theoretisch berekend koersdoel van 812,88 punten opleveren (punt d).

Vlag AEXII


Uitleg vlagformatie

Om het koersdoel van een vlagformatie te berekenen passen we de measured move toe.

Een vlagformatie is een koerspatroon dat altijd tegen de heersende trend ingaat. Als onderbreking van een stijgende trend (zoals bij de AEX) beweegt de vlag dus neerwaarts.

De vlag wordt voltooid zodra de correctieve fase aan de bovenkant wordt gebroken. Hoe hoger de omzet tijdens de uitbraak van de vlag, des te betrouwbaarder het signaal is.

Een vlag wordt door handelaren vaak gebruikt om een koersdoel te berekenen. Hiervoor wordt de measured move toegepast. Volgens deze theorie is de lengte van de nieuwe stijging (van c naar d) doorgaans even groot als die van de voorgaande stijging (van a naar b).

De afstand tussen de punten c en d is grofweg even groot als die tussen de punten a en b. Bij de AEX bedraagt de afstand tussen start van de uptrend rond 632,02 punten (punt a) en de top van de vlag op 736,34 punten (punt b) 104,32 indexpunten.

Deze uitkomst tellen we op boven de bodem van de vlag op 708,56 punten (punt c). Dit zou een theoretisch berekend koersdoel van 812,88 punten opleveren rond punt d.

Vlag AEX

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 10 mei Is de correctie op Wall Street voorbij en staan we aan de vooravond van een nieuwe rally? 39
  2. 09 mei Europese autosector doet inhaalmanoeuvre 16
  3. 08 mei AEX breekt voorgaande top, maar niet gevalideerd 42

Gerelateerd

Reacties

207 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Subtropical 23 augustus 2022 08:01
    quote:

    Lenos schreef op 23 augustus 2022 07:58:

    Ik snap die technische plaatjes en grafieken, maar los van deze hocus pocus zou ik ook gewoon wat fundamentals erbij zetten.
    Exact, welk impact heeft een 12 keer duurdere gasprijs. Ik las een tijdje terug dat we dit jaar 60 miljard kwijt zijn aan energie, geld wat niet in de economie terecht komt....
  2. Fibonacci82 23 augustus 2022 08:09
    quote:

    Subtropical schreef op 23 augustus 2022 07:51:

    Tja, vandaag al naar beneden uit de vlag. Kan dus de prullenbak in deze analyse....
    De dag is nog niet voorbij of uberhaubt begonnen....beetje voorbarig dit.

    Aan de andere kant, het patroon is toch pas een patroon, als het een patroon is. Het afroepen van een vlag is ook voorbarig.

    Ik hoop dat de beste man het echter juist ziet en we over een paar weken weer vrolijk boven de 800 staan, ik vrees echter van niet.
  3. forum rang 4 Subtropical 23 augustus 2022 08:37
    DE hand ruikt dat in mijn AEX week 4 put 690 direct bij opening wil terug kopen en lager weg wil zetten. DE futs snellen naar het zuiden. om dit zo onvoordelig mogelijk voor mij te laten aflopen. De geschreven calls AEX 730 week 4l open echter mooi leeg en zal deze een een 5 punten lager opnieuw verkopen.
  4. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 23 augustus 2022 08:45
    quote:

    Subtropical schreef op 23 augustus 2022 08:01:

    [...]

    Exact, welk impact heeft een 12 keer duurdere gasprijs. Ik las een tijdje terug dat we dit jaar 60 miljard kwijt zijn aan energie, geld wat niet in de economie terecht komt....
    Het vele Drugsgeld in dit Narcostaatje komt ook niet in de Economie terecht..

    Wel in Onroerendgoed langs de Noord-Afrkaanse Kust..! ;)
207 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links