Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kredietcrisis deel II

De spanning op de aandelenmarkten begint terug te keren. Marktparticipanten lijken de risico’s te onderkennen die kredietcrisis deel II met zich mee zal brengen. De Griekse situatie mag dan verbeterd zijn door de schuldsanering, er komen echter nieuwe problemen aan vanuit Spanje en Portugal:

  • Portugal is niet zozeer een groot probleem met een economie net zo groot als die van de Grieken.
  • Spanje daarentegen is de twaalfde economie van de wereld. Net zo groot als heel Canada of Rusland en bijna twee keer zo groot als Nederland.

En met die Spaanse economie gaat het steeds slechter. Zoals u in het figuur hieronder kunt zien loopt de werkloosheid nog altijd hard op en kent niveaus van 23%.

Ook stijgt de staatsschuld dit jaar verder naar 78% van het bruto binnenlands product. Dit heeft tot gevolg dat de Spaanse tienjarige staatsrente inmiddels hoger is dan de Italiaanse tienjarige staatsrente.

Slechtste prestaties
Ook de inkoopmanagersindex over maart toont dat Spanje verder wegzakt richting een economische depressie. Buiten Griekenland om presteert het land het slechts van alle landen die de inkoopmanagersindex publiceren.

Zie onderstaande figuren voor een grafische weergave van deze onheilspellende ontwikkeling.

Weinig ruimte
Aandelenmarkten kunnen daarom een forse stap terug doen gedurende het tweede en derde kwartaal van dit jaar. Wellicht is dit de schok die nodig is om politici te overtuigen om toch over te gaan tot een politieke Europese unie. Ons valutamechanisme is zoals het nu is ingericht gedoemd te mislukken.

Er wordt wel eens gezegd dat onder druk alles vloeibaar wordt. Laten we hopen dat dit ook geldt voor onze Europese politieke leiders want met het rentemechanisme hebben ze weinig ruimte meer over.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 april 2012 15:44
    Terugkeren naar een vorm als de EEG vroeger lijkt me wijzer dan een politieke unie. Ieder land verantwoordelijk voor eigen problemen en doelstellingen etc.
    Waar men nu mee bezig is is een gebed zonder eind ;na Spanje en Portugal volgen Italie, Belgie etc.
    Water naar de zee dragen en over enkele jaren tot de slotsom komen dat de problemen alleen maar groter zijn geworden.
    Stekker eruit, afrekenen verlies pakken wonden likken en wwer frisse herstart maken i.p.v doorgaan op een doodlopende weg.
  2. [verwijderd] 4 april 2012 16:22
    Spanisch problem, velen zagen dit toch ook allang aankomen. Het is noot de vraag geweest of SPanje en probleem wordt, alleen maar wanneer.
    En het ergste is dat het land op geen enkele investeerder kan rekenen nu het dat zo hard nodig heeft. Spanje heeft 0.00 profijt gehad van de EU. Met dank aan de EU zitten ze in een depressie. Spanje zal op termijn als er geen andere houding of verhouding komt in de EU ook gewoon uit de EU stappen.
  3. forum rang 5 theo1 4 april 2012 16:41
    En iedereen praat dan nog alleen over de Spaanse schulden op nationaal niveau. Spanje is een federale staat en veel autonome regio's en gemeenten zijn failliet. Veel gemeentelijke gebouwen zijn al afgesloten van electriciteit en dergelijke omdat de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. Scholen worden met kunst en vliegwerk en liefdewerk/oud papier voorlopig nog draaiend gehouden want het geld is op. En de federale staat staat garant voor de lagere overheden. Potentieel is de staatsschuld dus nog veel groter. De politieke gevolgen zullen ook nog eens enorm zijn: is een autonome regio die is gered door de centrale overheid nog steeds zo autonoom? Dat ligt nogal gevoelig in Catalonië en Baskenland (en nog wel een paar gebieden). Het lijkt me dat oplevend separatisme in Baskenland wel het laatste is dat Spanje kan gebruiken.
  4. Nieuwe Belegger 4 april 2012 22:13
    Met dank aan de EU zitten ze in een depressie.

    Spanje heeft dit volledig aan zichzelf te danken. Spanje heeft als geen ander land geprofiteerd van de Europeese Structuurfondsen maar heeft zich eenzijdig gericht op de bouw van huizen en golfbanen i.p.v. onderwijs, technologie en een moderne economie. Daar heeft Europa geen enkele schuld aan.

    Sommige Spaanse gemeenten zitten geheel zonder bestuur omdat die "bestuurders" achter slot en grendel zitten omdat ze te goed voor zichzelf en hun vriendjes hebben gezorgd.

    Goede bedoelingen van de regering ten spijt, is er gewoon teveel mis in dit land. En de jeugd betaalt de prijs (bijna 50% werkeloos).
  5. [verwijderd] 5 april 2012 00:38
    Spanje en Portugal; met dank aan de EU rijdt iedereen in te dure auto's over door ons aangelegde snelwegen.In plaats van voorheen aftandse brommertjes en tweebaanswegen met gaten. Althans in Portugal is die ontwikkeling sinds eind negentig aan de gang. Private rijkdom, publieke armoe. Daar bleef al het hulpgeld.
    Ik probeerde kortgeleden een lening af te sluiten bij de bank met als basis de solide financiële situatie van mijn buurman. Dat lukte helaas niet. Of eigenlijk gelukkig niet, als zelfbescherming.:)
    Zon schijnt er wel lekker , maar het pilsje en de pizza zijn nog veel te duur, dus dat herstel duurt nog wel even.
  6. Klippie67 5 april 2012 09:09
    Senor Abma, No pasa nada, Espana es campeon del Mundo Y campeon Europeo, se proclamara campeona este verano, Real Madrid y Barcelona se jugaran la final de la Champions League, y seguro que el eurovision songfestival tambien lo ganara Espana, eso todo lo bueno.
    En nu het echte slechte nieuws, Spanje kent weer een ongekende tijd van droogte, in sommige gewesten is sinds oktober geen regen meer gevallen, de enige sector die nog een beetje draait, de agrarische, krijgt het binnenkort ook moeilijk, de meeste oogsten dreigen al te mislukken !!!!! Dus er is maar een oplossing...............met ze allen aan de sangria, en strax met ze allen naar de Costa del Sol, Ibiza, en elke week naar Madrid of Barcelona vliegen om het beste futbol van de wereld te aanschouwen !!!!!!!!!!
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links