Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Ein-de-lijk

Het kan snel gaan en gisteren ging het snel. Veel indices gaven in de afgelopen weken al meerdere signalen van topvorming af:

  • het doorbreken van hun steile stijgende bodemlijn van de versnellingsfase sinds december
  • de negatieve divergentie
  • de toppatronen (candlesticks, maar ook potentiele hoofd-schouderpatronen)

De correctieve beweging had ik al eerder verwacht, maar in een euforische blow-off beweging is de top moeilijk te bepalen. Een groot deel van de dag bleef de bodem van 321,20 dienst doen als steun, maar nadat deze werd doorbroken hielden ook het 50-daags gemiddelde bij 320,20 en de sterke steun bij 319,60 geen stand.

De AEX brak de neklijn en gaf daarmee een vervolgsignaal voor deze correctieve beweging. Enige tussenliggende steun is de vinden bij een oude bodem van 314,40, maar dat was nog een stap te ver.

Verder omlaag
Voor de komende periode verwacht ik in eerste instantie een verdere terugval naar de zone 307 tot 309. Hier ligt het koersdoel vanuit:

  • het hoofd-schouderpatroon, de neklijn van een voormalig omkeerpatroon
  • het 200-daags gemiddelde
  • het eerste Fibonacci-retracementniveau van de stijging sinds het dieptepunt van 269 in november

Het zal vooral aan de andere indices liggen (neerwaartse potentie) waar een bodem in de komende weken wordt gevormd in de AEX. Ik verwacht dit wel binnenkort als hogere bodem om vanaf dat niveau op te lopen naar 345 en hoger.

Dus we moeten onze ogen open houden voor eventuele bodemvormingssignalen in de komende periode, maar dat is nu nog te vroeg. Onder de 307 ligt nog steun bij 305,50 en daarna pas bij de oude bekende 296. We zullen zien waar een omkeerpatroon en de uiteindelijke hogere langetermijnbodem wordt gevormd.

Voor de komende dagen is een hertest van de neklijn (319,60) tot de vorige bodem van 321,20 nog mogelijk voor de vorming van een lagere top, maar een correctieve beweging komt plotseling en kan snel vervolgen zonder oplevingen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Negatieve signalen
Ook de andere indices gaven al eerder (Nasdaq 100 al laatste twee dagen geleden) negatieve signalen. De SOX is al een eind onderweg in de correctie en kan een bodem vorming in de zone tussen 285 en 295.

De DAX vormde een dubbele top en bearish engulfing bij 6970. Ruimte is er naar 6430 tot 6280.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De S&P 500 kan naar 1300 en de Nasdaq 100 naar 2440. Maar ook hier geldt dat we alert moeten zijn in de komende twee weken op positieve omkeersignalen, vooral als de algemene stemming weer negatief wordt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Hogere bodem
Let als laatste op goud. Na de (zoals eerder aangegeven) verwachte dubbele top bij 1800 is er sprake van een terugval voor de vorming van een hogere bodem. Belangrijke steun ligt rond de 1610 waar de stijgende bodemlijn sinds 2010 is te vinden.

In dat scenario worden de contouren zichtbaar van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon. Ook hier moeten we dus alert zijn op aanstaande koopsignalen.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

173 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. allesweter 7 maart 2012 09:19
    Bas, geweldig. Het duurt even maar je hebt weer je gelijk gekregen.
    Mijn andere techneuten lieten mij aardig in de steek, maar ik heb veel liquide middelen dank zij jou.

    Je mag uit mijn site van OUDE EFFECTEN: www.oudeaandelen-online.nl gratis een aandeel zoeken tot 20 euro voor op je kamer cq WC
    De keuze is uit 2100 verschillende met FOTO en PRIJS.
  2. [verwijderd] 7 maart 2012 09:30
    quote:

    Henk Snaph schreef op 7 maart 2012 09:05:

    Dat wel "wat maanden" lijkt mij erg overdreven. Ook Bas kan niet in de tijd kijken en laten we eerlijk zijn: Wachten duurt altijd lang.

    henks
    Wat ben jij voor een slijmbal. Je dient je bij de feiten te houden.

    Bas had maart 2011 gelijk toen hij een short aankondigde en ook eind april 2010.

    Maar Bas heeft klaarblijkelijk ook weleens geen gelijk.....
  3. retsok 7 maart 2012 09:55
    @ kolenboer de aex veert op precies van een steunlijntje in ieder geval..

    The index fell over 20 points on light volume. There should have been more volume but with all the high frequency (front running) going on it is difficult to know what the real volume is. Seeing the second day off the high being about the same as Monday’s volume could indicate more downside until volume shows up and that will be the low day. OR today was a low day and it will start back up.
  4. Eugen III 7 maart 2012 10:02
    quote:

    retsok schreef op 7 maart 2012 09:55:

    @ kolenboer de aex veert op precies van een steunlijntje in ieder geval..

    The index fell over 20 points on light volume. There should have been more volume but with all the high frequency (front running) going on it is difficult to know what the real volume is. Seeing the second day off the high being about the same as Monday’s volume could indicate more downside until volume shows up and that will be the low day. OR today was a low day and it will start back up.
    duidelijk commentaar van ome Bruce. kan je en hij dus alle kanten mee op
173 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links