Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud blijft gewild

Het afgelopen jaar was opnieuw indrukwekkend wat de vraag naar goud betrof. Het World Gold Council verwacht ook voor 2012 dat er genoeg opwaarts potentieel voor goud voorhanden is. Vorig jaar werd de goudprijs vooral gedreven door een toenemende vraag van de kant van beleggers. Verder profiteerde goud van de hoge inflatiecijfers in een aantal landen en de zwakke prestaties van andere beleggingscategorieën.

De vraag naar fysiek goud versnelde, aangejaagd door de zorgen over de economie en de problemen in de eurozone. Het momentum nam in het laatste kwartaal wel af, na zeven opeenvolgende kwartalen van grote groei. Het afgelopen jaar was er een met twee helften. De goudprijs stabiliseerde enigszins in de eerste jaarhelft, gevolgd door maanden van hoge volatiliteit. Ondanks dat vele analisten dachten dat goud over zijn top heen was, zette het edelmetaal zijn opmars voort, gedreven door diverse factoren. Factoren die ook in 2012 de markt zullen bepalen.

Ondanks de relatief hoge goudprijs bleef de vraag vanuit de juwelierssector robuust. Voor dit jaar verwacht World Gold Council dat de consumentenvraag naar goud in China en India (samen goed voor 49% van de vraag wereldwijd) zal aanhouden. Maar met de afnemende groei van de Chinese economie zal ook de groei in de vraag naar gouden juwelen afnemen. India heeft dit jaar minder feestdagen op de Hindoe-kalender, wat de vraag naar goud zal temperen.

Het World Gold Council verwacht dat de groei voor 2012 uit een aantal factoren komt. Allereerst speelt opnieuw de beleggingssector een hoofdrol, veroorzaakt door de erg lage of zelfs negatieve reële rente aan de ene kant en de inflatiedruk aan de andere kant. De Fed heeft aangegeven voor langere tijd de rente laag te houden. Goud speelt ook een belangrijke rol als inflatie hedge, vooral in landen als India, China en Vietnam, waar de inflatie hoog is.

Europa vraagt ook in 2012 de aandacht van investeerders. De onzekerheid over de eurozone houdt aan en de problemen in Griekenland en Italië stuwen de vraag van beleggers naar goud.  World Gold Council denkt echter niet dat de vraag het niveau van de afgelopen twee jaar bereikt, maar nog altijd hoger dan de vraag voor 2008 lag.

De goudprijs profiteert dit jaar ook van vraag vanuit centrale banken. De trend zet door, waarbij de centrale bankiers hun goudreserves uitbreiden. De afgelopen twee jaar groeiden de reserves met 500 ton. Centrale bankiers willen meer diversifiëren en de balans versterken ten opzichte van vreemde valutareserves. Goud speelt ook een rol in het verzilveren van de nationale rijkdom en het biedt stabiliteit aan de financiële markten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: "I hope I come next year"
  2. 03 mei Must read: Sell in May?
  3. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links