Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Saxo: grondstoffen in 2012

Grondstoffenstrateeg Ole Hansen van Saxo Bank laat op de drempel van 2012 zijn licht schijnen over de moeizame grondstoffenmarkten in 2011 en blik voorzichtig vooruit naar (het begin van) 2012.

Overall daalden de belangrijkste grondstoffenindices, variërend van -8% tot -13%. Wel waren er grote verschillen tussen de verschillende categorieën en daarbinnen ook tussen de afzonderlijke grondstoffen. Zo maakten edelmetalen en energie per saldo een positief 2011 mee. Met name industriële metalen en landbouw zagen de prijzen kelderen in 2011.

 

Hansen bespreekt in het kort de ontwikkelingen in de vier belangrijkste categorieën:

  • In de energiesector zijn twee tegengestelde krachten aan het werk. Aan de ene kant zijn er de zorgen rond Syrië en Iran en de aantrekkende economie in de VS die de prijzen omhoog drijven. Aan de andere kant is er de Europese schuldencrisis, die zorgt voor een stijgende dollar en tienemende zorgen over de wereldeconomie. Hansen verwacht dat Brent-olie de komende maanden tussen 100 en 115 dollar per vat gevangen blijft.
  • Goud is een meer technisch verhaal volgens Hansen. De scherpe correctie sinds deze zomer heeft de goudprijs rond de ondergrens gebracht van de uptrend waar het al sinds 2008 in beweegt. Als die steun houdt kan goud de weg omhoog weer vinden, maar een daling onder 1540 dollar per ounce kan een trendbreuk signaleren.
  • Industriële metalen hadden het zwaar in 2011, mede dankzij het stilvallen van de vraag vanuit China. Hansen ziet het de komende tijd iets minder somber in, met name voor koper, dat nog altijd een aanbodschaarste heeft. Als de economie in de VS verder aantrekt en de Chinese voorraden weer opnieuw moeten worden aangevuld kan dat de prijs weer laten stijgen.
  • Landbouwgrondstoffen kelderden in prijs voor een groot deel van 2011, onder andere omdat boeren in de wereld in antwoord op de scherp opgelopen prijzen in 2010 meer zijn gaan aanplanten en - ook dankzij goede weersomstandigheden - overvloedig produceerden. Dat heeft de speculanten weggejaagd. Volgens Hansen is er niet veel voor nodig om dat speculatieve geld weer terug de markt in te krijgen. Op korte termijn is het weer - vooral La Niña in Latijns-Amerika - echter bepalender voor de sector dan de economische ontwikkeling. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 03 jun Must read: Vraagtekens bij aankomende renteverlaging ECB
  2. 31 mei Must read: 8% rente of meer, da's veel
  3. 30 mei Must read: Voor waarde-aandelen moet je in Europa zijn

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links