Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schroders: kredietcrisis 2.0 komt

De eurozone staat op de rand van een nieuwe kredietcrisis. In het maandbericht van Schroders beschrijven de economen Keith Wade en Azad Zangana de vooruitzichten. Schroders verlaagt de verwachting voor wereldwijde economische groei van 2,4% naar 1,8%, met name vanwege de eurocrisis. In de eurozone verwacht de vermogensbeheerder een recessie. 

De impact van de kredietcrisis wordt in 2012 gevoeld. De rest van de wereld krijgt te maken met zwakkere handelsvooruitzichten, minder kredietverlening door Europese banken en negatieve effecten op het vertrouwen in het bedrijfsleven. De recessie zal echter niet zo heftig zijn als in 2008/2009. De output in de eurozone daalde toen met 5,4%, voor 2012 voorspelt Schoders een daling van ‘slechts’ 3%. Ook is er nu meer informatie beschikbaar over welke banken welke staatsobligaties bezitten, en over links tussen banken, en kwam de centrale bank veel eerder met liquiditeit.

Nu ook Italië en Spanje zijn besmet, is doormodderen geen optie meer. Schroders verwacht dat Duitsland de ECB zal toestaan kwantitatieve versoepeling in te voeren. Dit gebeurt echter pas als de situatie verergert, en daarvoor wordt een prijs betaald. Schroders verwacht dat de ECB niet voor het voorjaar ingrijpt. Dan is duidelijk dat de eurozone in een recessie verkeert. Als geen overeenstemming wordt bereikt over kwantitatieve versoepeling, moeten markten zich voorbereiden op het mogelijke uiteenvallen van de eurozone.

Ook voor de VS past Schroders de vooruitzichten aan: de groei is niet 2,4% maar 1,6%. Ook hier spelen politici een belangrijke rol: Schroders verwacht niet dat het Amerikaans Congres de economische prikkels veel langer zal verlengen. In plaats daarvan zal de Fed waarschijnlijk een derde ronde van kwantitatieve versoepeling lanceren. Dat betekent dat de ECB en de Fed mogelijk beiden geld bijdrukken komende lente: te weinig, te laat, aldus Schroders.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 06 jun Must read: Centrale banken slaan massaal goud in
  2. 05 jun Must read: Amerikaanse aandelen de duurste? Echt niet!
  3. 04 jun Must read: Help! De Amerikaanse economie stagneert

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links