Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggers houden stormbal gehesen

De crisis is nog niet over, hooguit het oog van de orkaan is gepasseerd, pensioenfondsen en investeerders houden de stormbal gehesen. Allianz Global Investors onderzoekt tweemaal per jaar wat institutionele investeerders in Europa als grootste risico’s zien. Uit deze RiskMonitor blijkt dat vooral problemen met staatsobligaties en de dalende aandelenkoersen factoren zijn die de komende twaalf maanden als de belangrijke bedreigingen worden gezien. De volatiliteit op de financiële markten bezorgt de Europese beleggers de meeste kopzorgen.

De RiskMonitor is de uitkomst van een onderzoek onder 140 institutionele investeerders uit elf landen. De investeerders, vooral pensioenfondsen, hebben in totaal 909 miljard euro onder beheer.
De beleggers zijn erg bezorgd over de staatsschuldproblematiek. Meer dan een derde, en in Frankrijk zelfs meer dan twee derde, van de investeerders ervaren de staatsschuld als een zeer groot risico gezien. Thomas Wiesemann, chief market officer voor Allianz GI in Europa ziet de zorg over risico´s op de kapitaalmarkt toenemen. Toch waarschuwt hij voor langdurige angst, die zorgt voor negatief rendement. Hij pleit voor het gebruik van dynamische strategieën om risico’s te managen om in deze markt toch opwaarts potentieel te zoeken.

Ondanks alle angsten blijft het vertrouwen in de euro groot. Van de respondenten denkt 80% dat de euro blijft bestaan. Interessant is dat het vertrouwen in de euro en de zorgen over de staatsschuld gelijk opgaan. Bij de investeerders waar het vertrouwen in de munt het grootste is (met name in Italië, Frankrijk en Duitsland), leeft ook de grootste zorg over de schuldproblematiek.  De crisis gaat volgens 42% van de beleggers tot strengere begrotingsafspraken leiden. Slechts een kwart denkt dat de crisis uitloopt op een splitsing van de eurozone.

Uit het vorige onderzoek bleek vooral de renteontwikkeling als grootste zorg. Deze vrees wordt momenteel overtroffen door de zorgen over volatiliteit en angst voor wanbetaling op staatsschuld. Het renterisico is afgezakt naar een vierde plek.
Het is vooral vrees voor het onbekende wat beleggers verlamd. De ‘tail risks’ worden door 63% als een grote zorg genoemd, een half jaar terug was dit nog 48%. “Investeerders hebben momenteel niet alleen te maken met hogere risico’s op allerlei gebieden. Zij zijn bovendien ongerust over de onbekende”, stelt Thomas Wiesemann.

Investeerders doen er dus goed aan om hun risico’s grondig te beheren. Uit de RiskMonitor blijkt dat de investeerders al ver zijn met het opzetten van strategisch risicomanagement. Diversificatie is nog altijd de meest gebruikte methode. Maar de Europese institutionele beleggers zijn ook al actief met het monitoren van risico en looptijdbeheer van obligaties, de traditionele manier van risicomanagement per beleggingscategorie en het opbreken van risico in verschillende categorieën. Dit risicomanagement zal alleen maar belangrijker worden, verwacht Allianz GI.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: "I hope I come next year"
  2. 03 mei Must read: Sell in May?
  3. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links