Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Saxo: Oh no! Wat dan?

Als een duveltje uit een doosje kwam de Griekse premier met een referendum op de proppen over het laatste hulp- en eisenpakket voor zijn land. Mads Koefoed, macrostrateeg bij Saxo Bank, gaat in op de mogelijke gevolgen van een Grieks ‘nee’.

De peilingen geven een oppositie van 60% tegen de reddingsplannen, maar een veel grotere meerderheid wil ook binnen de eurozone blijven. Koefoed wijst erop dat een ‘nee’ van de Grieken eigenlijk een ‘ja’ voor een ongecontroleerd faillissement betekent. Er wordt ook niet alleen gestemd over de steunmaatregelen van vorige week, maar eigenlijk ook over de 110 miljard euro die Europa en het IMF al eerder in Griekenland hebben gepompt. Die miljarden zijn ook weg bij een faillissement.

Een ‘nee’ houdt voor Griekenland in dat het niet anders kan dan de eurozone te verlaten. Gedwongen ertoe kan het land echter niet worden. Maar het betekent niet dat het land ook de EU moet verlaten, alleen de monetaire unie, denkt Koefoed.

De Europese bankensector zal bij een ‘nee’ van het volk enorm op de proef worden gesteld en de ECB zal met Duitsland garant moeten staan om te overleven. Dit alles is nog mogelijk als Griekenland op zich zou staan. Maar het grote gevaar dat Koefoed signaleert is de besmetting voor de andere zwakke landen, Portugal, Spanje en Italië. Dat is teveel gevraagd voor de ECB.

Gezien die enorme gevaren moet Europa proberen Papandreou op andere gedachten te brengen, anders dreigt Griekenland sneeuwbaleffect  te krijgen. Zij moeten ook overwegen om zware bezuinigingseisen voor Griekenland bij te stellen. De beleidsmakers moeten inzien dat de strenge bezuinigingen gepaard gaan met een langdurige depressie.

Koefoed acht het cruciaal dat de Europese beleidsmakers de angst beteugelen, niet zozeer voor een Griekse wanbetaling, maar vooral voor besmetting van de overige regio’s, door de eisen die zij Griekenland hebben opgelegd te verlichten, of door de financiële sector zo op te vijzelen dat speculanten afzien van een aanval op de obligatiemarkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 04 jun Must read: Help! De Amerikaanse economie stagneert
  2. 03 jun Must read: Vraagtekens bij aankomende renteverlaging ECB
  3. 31 mei Must read: 8% rente of meer, da's veel

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links