Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Credit default swaps vormen tijdbom

De Europese schuldencrisis is als een tikkende tijdbom, door de intensieve handel in credit default swaps. Mark Buchanan gaat bij Bloomberg in op de risico’s die zijn verbonden aan het handelen in dergelijke contracten – die juist het risico zouden moeten verkleinen. Schuldencrises zijn eerder voorgekomen, maar ditmaal is er iets anders aan de hand – dat wellicht gevaarlijker is. Wereldwijd bestaat namelijk een onzichtbaar netwerk, gecreëerd door instanties die ongereguleerde credit default swaps kopen en verkopen. Dat kan uiteindelijk een financiële chaos veroorzaken. 

De meeste van deze ‘verzekeringscontracten’ worden niet op de beurs verhandeld of door een centrale instantie geregistreerd. Ze hebben echter een behoorlijke invloed, en vormden de voornaamste reden dat de Amerikaanse overheid in 2008 moest ingrijpen om de ineenstorting van verzekeringsgigant American International Group Inc. te voorkomen. Het bedrijf verkocht credit default swaps op gebundelde hypotheekleningen aan verschillende banken wereldwijd, en moest mogelijk een half biljoen aan betalingen doen. Hierin falen zou het financiële systeem behoorlijk in de war brengen.

Credit default swaps zouden het risico moeten spreiden, maar het te veel delen van risico’s kan juist grotere problemen creëren. Onderzoek wijst uit dat de angst dan gemakkelijk wordt verspreid. Als de connectiviteit tussen banken relatief klein is, heeft een faillissement weinig gevolgen. Het delen van risico is dan heilzaam; en contracten als credit default swaps hebben inderdaad voordelen. Boven een bepaalde drempel verandert de zaak echter, en vergroot het delen van risico de kans op een faillissement. De afgelopen drie jaar is het aantal credit default swap contracten voor Europese schulden verdubbeld, en dat is reden tot zorg.


Klik op de grafiek voor een grote versie, bron: NY Times

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Powell heeft geduld
  2. 14 mei Must read: Elektrisch rijden wordt dit jaar écht betaalbaar
  3. 13 mei Must read: Dat was de fossiele-energierally?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 oktober 2011 11:27
    Ooit heeft men in zijn wijsheid besloten, en na heel veel lobbywerk, dat CDSs geen verzekeringen waren (ze zijn dat natuurlijk wel), en daaruit vloeide voort:
    - de verkopende partij hoeft op zijn balans geen tot weinig rekening te houden met de risicos, waar een verzekeringsmaatschappij dat wel moet
    - de kopende partij hoeft het te verzekeren object niet in bezit te hebben (ik kan het huis van mijn buurman niet verzekeren) en de kopende partij kan dan zelfs belang hebben bij het defaulten van een lening
    - En er vindt geen registratie plaats en de markt blijft ondoorzichtig.
    - En, zo blijkt uit AIG, als je veel te veel verkoopt en die helemaal niet kan dekken ben je noch strafbaar noch aansprakelijk

    Zelfs na het AIG-debacle heeft men dit niet gewijzigd, dus het zal nu ook wel niet gebeuren.
  2. forum rang 4 s.lin 30 januari 2012 19:31
    Europa aan de rand van de afgrond
    ma 30 jan 2012, 19:00
    AMSTERDAM - Griekenland staat aan de rand van de afgrond. De rente blijft maar oplopen. De politici blijven maar praten, maar praatjes vullen geen gaatjes. Zeker geen gat van honderden miljarden euro’s. Verschillende schuldeisers hebben helemaal geen belang bij een oplossing. Zij hebben immers de staatsobligaties ‘verzekerd’ met credit default swaps.

    Credit default swaps

    Credit default swaps zijn een soort verzekeringen tegen een faillissement. Bij een vrijwillige afwaardering van de Griekse schulden keert deze verzekering niet uit. Deze credit default swaps keren namelijk alleen 100% uit als er sprake is van een faillissement. In het geval van een vrijwillige afwaardering moeten deze beleggers meer dan de helft afschrijven. Hierdoor is een patstelling ontstaan.

    Rente Portugal

    De 1-jaarsrente in Griekenland liep in januari op van 328% tot 466,695%. Niet dat het nu veel uitmaakt of je 300% rente of 400% rente moet betalen. Vast staat dat er dan toch niet wordt betaald. De 10-jaarsrente in Nederland staat nu op 2,14%. Kennelijk vinden beleggers de Nederlandse obligaties aantrekkelijker dan Portugese. De rente in Portugal liep op van minder dan 7% naar 17,1% in 1 jaar tijd. Ook in Portugal lijkt dus de race gelopen.

    Problemen stapelen zich op

    Omdat de problemen zich opstapelen, wordt de oplossing alsmaar duurder en duurder. Griekenland was dan met een beetje goede wil nog wel te redden, maar waar houdt het op? Ierland, Spanje en laten we Italië niet vergeten. Italië is veel te groot om te kunnen redden met een staatsschuld van $ 2.278 miljard. Dit is meer dan Portugal ($ 210 miljard), Griekenland ($ 493 miljard) en Ierland ($ 204 miljard) bij elkaar.

    Curator aanstellen in Griekenland

    Hoe meer landen in de problemen komen, hoe groter de kans op een oplossing. Op een gegeven moment zullen er immers geen opties meer zijn. De politici rennen van top naar top zonder dat er een structurele oplossing wordt gekozen. Een curator aanstellen in Griekenland? De vraag is of de Grieken dat accepteren. De vraag is ook of dat wel de oplossing is van het probleem.

    Monetaire soevereiniteit

    Einstein pleitte voor het goed definiëren van het probleem voordat een oplossing moet worden gezocht. Als het echte probleem is gevonden, dan ligt de oplossing vaak voor de hand. Eén van de grootste problemen is de monetaire soevereiniteit. Als je je eigen munt hebt, dan kun je op elk moment extra geld bijdrukken om de rente te betalen. De eurolanden hebben die mogelijkheid niet meer en zo kan een solvabiliteitscrisis een liquiditeitscrisis worden. Vraag maar aan een Argentijn wat dat voor consequenties heeft.

    Concurrentiepositie

    Een ander probleem is de concurrentiepositie. Omdat Griekenland en Portugal niet meer kunnen concurreren door de dure euro, valt de economie stil. In de ‘goede oude tijd’ zou dan de munt worden gedevalueerd om daarmee de producten weer concurrerend te maken. In het Europa van twee snelheden, waarin het Noorden een harde euro wil en het Zuiden een zachte euro nodig heeft, lopen we het risico dat beide delen in de problemen komen.

    Neergaande spiraal

    Door te bezuinigen wanneer de economie krimpt, bestaat de kans dat er een neergaande spiraal op gang komt. Ook al gaat de Griekse politiek dan misschien akkoord met de geëiste bezuinigingen, de vraag is of dat op dit moment de beste oplossing is voor de Grieken. De bankiers die nu in Griekenland aan de touwtjes trekken, hebben waarschijnlijk zo hun eigen redenen om hiermee in te stemmen.

    Europese politiek

    Ondertussen neemt het vertrouwen in de Europese politiek steeds verder af. De verschillen zijn onderling zo groot, dat er geen overeenstemming kan worden bereikt. Daar komt nog bij dat de meeste politici niet eens een goed beeld hebben van de problemen. Zou Jan Kees de Jager nog steeds overtuigd zijn dat we “iedere cent” terug krijgen van de Grieken?

    Internationaal Monetair Fonds

    Volgens Christine Lagarde, de presidente van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten de landen en centrale banken ook afschrijven op de Griekse schulden. Dit zou Nederland enkele miljarden euro’s extra kosten. Iedereen kijkt naar elkaar. Europa vindt dat bijvoorbeeld Amerika extra geldt aan het IMF moet overmaken, maar Amerika heeft zo zijn eigen problemen.

    Aandelenmarkten lopen vooruit

    Het is te hopen dat de onzekerheid niet al te lang meer voortduurt. Hoe langer we wachten, hoe groter de schade wordt. De aandelenmarkten lijken al vooruit te lopen op een opdeling van Europa. Waar bijvoorbeeld de DAX en de AEX rond het hoogste punt van het aflopen half jaar staan, blijven de Zuid-Europese landen hangen rond het laagste punt van vele jaren. Het einde lijkt dus in zicht.

    Drs. Harm van Wijk
    www.beursbulletin.nl

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links