Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BNP: dubieus akkoord EU

Het uiteindelijke reddingspakket voor de eurozone is wellicht slechts een stap in de goede richting, en kan uiteindelijk tegenvallen. Dat stelt Joost van Leenders in de Wekelijkse Strategie Update van BNP Paribas Investment Partners. De herkapitalisatie van banken kan ontoereikend blijken, de afschrijvingen van Griekse schulden zullen misschien niet voldoen om de overheidsfinanciën van het land weer gezond te maken en de EFSF krijgt wellicht onvoldoende extra vuurkracht.

Een recessie lijkt hoe dan ook haast onafwendbaar gezien de staatsschuldproblemen, het gebrek aan vertrouwen en de strakke begrotingsdiscipline in veel landen. De inkoopmanagersindices geven aan dat de industriële nieuwe orders verder zullen dalen, nadat de groei op jaarbasis onlangs al naar zijn laagste punt sinds eind 2009 was gezakt.

Ook in de VS vielen de cijfers deze week enigszins tegen, na enkele weken van doorgaans meevallende resultaten. De regionale Philadelphia Fed index wijst niet langer op een recessie en de orders voor duurzame goederen duiden op een aannemelijke groei van de investeringen. De verkoop van bestaande huizen daarentegen daalde flink en de huizenprijzen kelderen weer. Het consumentenvertrouwen bereikte zijn diepste punt sinds maart 2009.

De stijging van de inkoopmanagersindex in China vormde een uitzondering op de regel. De industriële productie daalde in Taiwan, matigde in Rusland en was bescheiden in Brazilië. De cyclus van de wereldwijde handel lijkt te verzwakken in lijn met de verslechterende cijfers in andere opkomende markten.  De handelscijfers van Brazilië, Zuid-Korea, China en Taiwan wijzen de laatste maanden op een groei van circa 0%. De Reserve Bank van India verhoogde de rente, maar gaf tegelijk te kennen dat ze zo nodig bereid was om haar beleid niet langer te verstrakken of zelfs te versoepelen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:30 Must read: 8% rente of meer, da's veel
  2. 30 mei Must read: Voor waarde-aandelen moet je in Europa zijn
  3. 29 mei Must read: Grondstoffen zijn tot nu toe de winnaar van 2024

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links