Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wachten op Europa

Zoals u weet, schrijf ik mijn columns in het weekend; het blijft dan altijd afwachten of ik alle informatie heb. Helemaal als om compliance- en handelsredenen al het nieuws steeds in het weekend bekendgemaakt wordt. Dit weekend zou Europa met een oplossing komen.

Dit omdat er vorige week bij de G20 maar geen oplossing kwam. Natuurlijk is het mogelijk dat vorige week wel de oplossing al bekend was, maar die zo schokkend was dat ze eerst met de achterban wilden overleggen voor ze goedkeuring aan het plan konden geven.

Nu - zondagavond - is er weer geen plan voor Griekenland, wel is er een vaag plan voor een eurocommissaris en ook een belofte om woensdag verder te praten over Griekenland. Dit is niet waar de markt op zit te wachten. 

Maar is het een reden om hard onderuit te gaan? We zijn al meer dan een jaar over Griekenland aan het discussiëren dus wat maken die drie dagen nog uit?

Een leuk weetje
Leuk om te vermelden is dat Griekenland vanaf 1800 vijf maal in default is geweest en volgens Capital Economics was dit 50% van de tijd. Spanje was slechts zeven maal in default en Portugal maar vijf maal in die periode. Respectabele tijden in default voor de huidige probleemlanden.

Ondanks al deze zorgen is de Duitse Bundfuture aan het verzwakken en krijg ik officiële verkoopsignalen.

De AEX staat vrijdag nog steeds op een koop en er moet een behoorlijke val komen om al de koopsignalen teniet te gaan doen. Maar als de index onder de 295 gaat, moet u uw posities heel klein maken.

Als ik inzoom op de AEX, dan is de consolidatiefase mooi te zien en dus ook dat de koers daaruit is. Ik zie een up-flag in de grafiek van de laatste week en dit patroon zou theoretisch de AEX tot 30 punten moeten kunnen laten stijgen. Natuurlijk pas als de koers aan de bovenkant uitbreekt.

De Duitse DAX heeft een minder duidelijke vlag, maar staat ook gewoon op een koop.

Ook de Twindicator op de Duitse DAX staat mooi op een koop en geeft pas op 5508 weer een verkoopsignaal.

De Dow Jones is nog net niet door de weerstand heen, maar staat ook op een long.

De S&P 500 staat er iets positiever bij dan de Dow Jones.

Veel volatiliteit
Wel opvallend is dat de volatility nog hoog staat. Ik vind bepaalde puts nog steeds heel duur. Kijk maar eens naar de november 230- of een 220-put. De koers moet behoorlijk dalen om dit soort puts waarde te geven. Ik durf deze puts niet te verkopen, maar ik ben dan ook niet een echte held.

Olienieuws
Ander nieuws was dat Gaddaffi of Kaddaffi, of Ghaddaffi gedood is. In allerlei kranten werd zijn naam anders geschreven. Apart, maar leuk vond ik hoe de media toch ook heel fijntjes in beeld wisten te brengen hoe personen van paria tot goede vriend en weer tot paria werden.

Maar voor ik heel ver wegzak van de financiële markten ben ik wel benieuwd of er iets met de olieprijzen gaat gebeuren nu er weer vrede is in Libië? Vooral de spread tussen Brent en Crude blijft me verbazen.

De Brent olieprijs zou grafisch gezien omhoog kunnen. Omdat het ook hier een up-flag-achtig patroon betreft. Ook de cornprijs is ondanks dat ik toch wel een grotere daling had verwacht, na een kleine correctie weer boven het lijntje…

Nu ik toch over lijntjes heb… De euro-dollar had de afgelopen tijd heel toevallig moeite met mijn eerder getrokken lijn. Voor dit valutapaar is van belang wat Europa gaat doen met zijn problemen.

Redder China
Onze eerdere redder China, heeft nog steeds geen koopsignalen gegeven.

Ook in de Twindicator hebben onze Chinese vrienden geen koopsignaal.

Gaat het wel goed met ze? Wat als ze ons niet meer kunnen redden? Maar los van dit probleem kunnen we wel naar de Afghanistanveteranen luisteren en stoppen met honderden miljarden uit te geven aan oorlogen als we dit geld hard nodig hebben voor de economie.

Juist omdat er weinig van de markt te zeggen is zonder al het nieuws over Griekenland en Europa exact te weten, sluit ik af met een weetje. Ik liet net een grafiek zien van 10 triljard (?) dollar in Griekenland over een paar honderd jaar. Nog even wat 1 dollar waard is geworden in veertig jaar.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 s.lin 24 oktober 2011 12:18
    Nog 72 ( nu 66 ) uur om euro te redden
    Johan Corthouts - 24/10/11, 06u47
    De zeventien euroleiders hebben nog 72 uur om de eurocrisis op te lossen. Hun crisisberaad van afgelopen weekend leverde nog geen witte rook op. Het was bondskanselier Angela Merkel die vanaf de start van de vergadering alle hoop op een snelle doorbraak de kop indrukte. 'Vandaag zullen er nog geen resultaten zijn.'

    Merkel haalde in haar conflict met Frans president Nicolas Sarkozy wel al een eerste slag thuis. De Europese Centrale Bank (ECB) zal niet gevraagd worden om meer geld in het Europese noodfonds te stoppen. In tegenstelling tot Merkel had Sarkozy de ECB wel graag aan het noodfonds gekoppeld.

    Dat noodfonds wordt mogelijk omgevormd tot een 'garantiefonds'. Dat garantiefonds zou borg staan voor een vijfde van het nieuwe staatspapier van wankele eurolanden. Op die manier krijgt het fonds meer armslag en zou het voor een bedrag tussen 1.000 en 1.500 miljard euro aan nieuwe staatsobligaties kunnen verzekeren tegen eventuele verliezen.

    Of die extra 'vuurkracht' voor het fonds zal volstaan om het vertrouwen van de beleggers in staatsobligaties van zwakkere eurolanden te herstellen, is twijfelachtig. Alleen Italië, het land dat het meest genoemd wordt als volgende slachtoffer van de eurocrisis, heeft een obligatiemarkt van bijna 2.000 miljard euro.
    Het lijkt er intussen meer en meer op dat de euroleiders geen 'bazooka' tevoorschijn zullen toveren waarmee ze de eurocrisis in één keer de kop kunnen indrukken. Zowel Merkel als Sarkozy liet gisteren verstaan dat er in de toekomst nog veel meer beslissingen moeten worden genomen om de euro te redden. "Geen enkele expert kan ons zeggen welke stap er nu écht nodig is. We zitten in een pijnlijk leerproces en moeten iedere keer opnieuw kijken of onze beslissingen de juiste zijn. We pakken deze crisis daarom stap voor stap aan", zo verdedigde de Duitse bondskanselier hun gezamenlijke aanpak.

    Sarkozy, die volgende week in Cannes de leiders van de G20 over de vloer krijgt, probeerde zich al in te dekken tegen de kritiek die er van de kant van de VS, China en andere groeilanden zit aan te komen. "Iedereen heeft zijn eigen problemen. Het is niet gepast Europa nu veel kritiek te geven", zei hij.

    Op zoek naar 100 miljard
    De grote Europese banken kregen ook te horen dat ze op zoek moeten naar ruim 100 miljard euro. Tegen juni 2012 moeten ze hun kernkapitaal fors opkrikken. De banken hebben extra kapitaal nodig om verliezen op Griekse staatsobligaties te verteren. Van de banksector wordt immers een bijkomende inspanning verwacht inzake schuldverlichting voor Athene. Die boodschap kregen ze nadat een nieuw expertenrapport van de trojka (ECB, Commissie en IMF) gewezen had op de desastreuze toestand in Griekenland.
    De vraag hoeveel korting de banken de Grieken moeten geven - 50 of 60 procent - en hoeveel geld de banken nodig hebben, wordt overmorgen afgehamerd. Dan volgt er een wellicht beslissende top van de zeventien eurolanden, voorafgegaan door een bijeenkomst van de 27 EU-lidstaten.
    www.demorgen.be/dm/nl/3324/Financiele...
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links