Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jakobsen: pessimist krijgt gelijk

De markt kent momenteel twee scholen: de optimisten en de ‘crisis 2.0’-aanhangers. In zijn nieuwsupdate geeft Steen Jakobsen, hoofdeconoom bij de Saxo Bank, zijn visie op de toekomst. Volgens hem zullen de optimisten misschien even gelijk krijgen, en zorgen de lage rentestand en steun van de overheden dat herstructurering kan worden vermeden. Maar niet voor lang: het risico op een tweede crisis wordt groter en groter.

Er is namelijk een verzadigingspunt bereikt voor schuld, macromanipulatie door centrale banken, betrokkenheid van de publieke sector en tussenkomst van de politiek. Crisis 2.0 betekent een crisis voor de overheden, omdat na jaren van onvermogen de structurele problemen aan te pakken, markten en individuen uiteindelijk hun vertrouwen zullen verliezen in het vermogen van de overheid om te financieren en zelfs te regeren.

De vraag vanuit de publieke sector is sinds 2008 de dominante factor geweest in het in stand houden van groei, maar gaat nu een fase in van consolidatie en bezuinigingen. Dat betekent dat de groei naar beneden gaat. De pogingen van landen als Spanje en Portugal om hun tekorten omlaag te drukken, laten wellicht zien dat de maatregelen die de Troika verlangen meer een fantasie zijn. Een land dat een ongecontroleerd tekort kent, heeft lange tijd nodig om structurele veranderingen door te voeren. Anders bezorgen de bezuinigingen de groei en productiviteit een dubbele klap.

Voor het vierde kwartaal voorziet Jakobsen een kans van 60% op een verlengd uitstel op herstructurering, wat leidt tot een prestatie van ongeveer 10%. Het naar risico gewogen rendement is dus 6%. Anderzijds is er een kans van 40% op een daling van 25% door crisis 2.0, wat een naar risico gewogen rendement van -10% betekent. Het vierde kwartaal is een gok, aldus Jakobsen, en pas in 2012 komt de echte klap.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 31 mei Must read: 8% rente of meer, da's veel
  2. 30 mei Must read: Voor waarde-aandelen moet je in Europa zijn
  3. 29 mei Must read: Grondstoffen zijn tot nu toe de winnaar van 2024

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links