Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Actief in aandelen!

Het Financieele Dagblad bracht dit weekend het verhaal dat Europa en Amerika wel eens het Japan-scenario achteraan kunnen gaan. Voor wie het niet meer precies weet: tientallen jaren een zijwaartse beurs, met meer deflatie dan inflatie.

Ik roeptoeter dit scenario nu al tien jaar. Het is een scenario waar u met passief (index)beleggen zeker geen rendement gaat behalen. Met actief beheer is er nog een kans op rendement, maar het zal niet meevallen.

Dus nu de beurs weer flink is teruggevallen is moeten we weer eens overwegen om actief in te gaan stappen. Ik kijk naar een aantal fondsen:

  • waarmee u grote bewegingen kunt maken
  • die liquide zijn
  • waarop opties zijn genoteerd (door de beurs)

Dit zijn fondsen waar ik het wel vaker over heb of reeds posities in heb. Kortom ik kijk naar de usual suspects.

  • Om dan toch nog verrassend te beginnen: Logica. Ik heb hier zelf zakelijk nog geen positie (privé handel ik nooit in losse aandelen) in, maar ik heb de orderportefeuille van dit bedrijf zien groeien en de koers zien dalen. Dit lijkt me onterecht.

  • DSM heeft nog steeds veel geld in kas, maar ondanks dit is de koers toch fors gedaald. Daarmee is het best een leuk bedrijf om het op te vangen. Ik heb zakelijk nog geen posities.

  • Akzo Nobel is ook hard gedaald en beweegt technisch rond een steunniveau. Ik heb zakelijk nog geen positie.

  • Ik zit reeds long Philips, maar nu eindelijk begint het technische plaatje ook interessant te worden. Daarvoor vond ik het steeds een mooi aandeel maar kreeg ik technisch verkoopsignalen die ik achteraf gezien onterecht negeerde.

  • Ik noemde Research in Motion (Rim) vorige week al en ik sta nog steeds achter deze aankoopaanbeveling. Ik heb zelf geen positie. Omdat ik al zwaar in deze sector zit met Microsoft en Nokia.

  • TomTom staat veel te laag. Als ik oprichter was van dit bedrijf en eerder aandelen verkocht had op veel hogere niveaus zou ik het hele bedrijf zo van de markt halen rond de huidige niveaus. Wellicht een tip... Ik heb zakelijk longposities.

  • Ook in Randstad heb ik reeds longposities. Ik dacht dat ik goedkoop had gekocht totdat het nog lager ging. De koers zit nu rond een belangrijk retracement level.

  • Ik zit zakelijk long in Nokia en ik vind dit een super aandeel. Als Google Motorola al een koop vind (en daar een bod op deed) dan is Nokia een gillende koop. Technisch ziet het er ook allemaal wat beter uit.

  • ING gaat zeker bij een herstel meedoen, ik heb zakelijk nog geen positie maar het is een leuke.

  • Maar met banken moet u wel oppassen. Kijkt u maar eens naar de toppers van Goldman. Ik was een tijd negatief vanuit de grafiek. De Federal Reserve gaat ze mogelijk bestraffen voor de verkoop van pakkethypotheken. Ondanks dit slechte nieuws zou ik winst pakken in eventuele shortposities.

  • Met Fugro heb ik een leuk rit omlaag gemaakt. De grafiek liep ver vooruit op het slechte nieuws. Nu geeft de grafiek beter weer aan en ik durf dit aandeel best te kopen op deze niveaus.

  • Voor SBM Offshore geldt eigenlijk hetzelfde verhaal. Ik had in dit aandeel ook puts, maar werd er een beetje uitgepest. Nu is het een leuk moment om voor de langere termijn een long aan te gaan.

  • BAM zit ik long en zou moeten kunnen profiteren bij een herstel.

  • Ahold is een defensief aandeel en is ondanks dat toch hard gedaald. Ik zit zakelijk long en zie het als zeer koopwaardig.

  • Ondanks dat ik geen fan ben van Aegon, vind ik het wel koopwaardig rond de huidige niveaus. Ook de Twindicator geeft op 3,13 een koopsignaal.

  • Arcelor Mittal is ook een van de gevallene, bij een iets hogere koers krijgen we vanuit de Twindicator ook hier een koop. Gezien de daling zou het best een herstel kunnen laten zien als de beurs een beetje draait.

  • Is het nog te vroeg om Deutsche Bank te kopen? Nu heb ik nog steeds pijn in mijn buik van Nokia dat ik kocht na een daling en dat vervolgens nog een keer daalde.

    Hierdoor zou ik nog even wachten met Deutsche Bank te kopen, maar als ik de traumatische Nokia-ervaring niet gehad zou hebben, dan had ik ze nu reeds opgevangen. Dus nog geen zakelijke positie maar...

  • Mijn lievelingsbank in de grafieken is Société Générale. Zakelijk heb ik nog geen positie, omdat ik met alle banken wat angst heb die ik eerst wil overwinnen. Maar uiteindelijk vind ik SocGen een van de leukste.

  • Afblijven!
    Ondanks dat er veel aandelen best heel koopwaardig zijn op de huidige niveaus, wil ik nog wel zeggen dat u op moet passen want nog niet alles is koopwaardig. Een mooi voorbeeld is Unilever.

    Dit aandeel is nauwelijks lager gegaan dit jaar terwijl het ook last van een dubbele dip moet hebben om het maar niet te hebben over het effect van de slechte zomer.

    PS: wellicht moeten we ook iets met het verhaal van die gehackte Digid, wat overigens ook al in juni speelde en nu pas naar buiten komt. Er zullen namelijk bedrijven zijn die hier van gaan profiteren of last van gaan krijgen.

    Al waren het alleen al de internetwinkels die minder vertrouwd zullen worden en dus omzet zullen missen. Of bijvoorbeeld de software-beveiligbedrijven als Norton (Symantec) en McAfee. Want iedereen wordt gewezen op de zin van beveiliging.

    Succes


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

48 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Orca 5 september 2011 10:51
    Nokia 'n gillende koop? Dan SaabSpyker zeker ook, en Homburg. Nog maar 'n keer: kijk nou naar de balans jongen.
    Maar goed, elk vogeltje zingt zoals 't is gebekt.
    Wat Digid betreft, diginotar komt uit de stal van Toth en is begin dit jaar verkocht aan Vasco Data Security. Toko staat op Nasdaq onder symbool VDSI.
  2. forum rang 6 Koffiezondersuiker 5 september 2011 10:54

    Waardeloos verhaal.
    Ik zou juist wél in Unilever stappen en dan gebruik ik dezeldfe 'techniek'als u, namelijk self-fullfilling lijntjes lezen (de door u genoemde Twindicator).

    De overige genoemde aandelen had je ook zelf kunnen vinden maar ik dan vind ik weer dat de koopsignalen niet overeenkomen met de inleiding van uw betoog; namelijk een verwachte, lange, zijwaartse beweging vd beurs waar moeilijk geld valt te verdienen.

    Waarom zegt u niet gewoon: koop de aandelen met het hoogste dividendrendement? Sinds 2001 hebben veel AEX-aandelen een negatief rendement maar de aandelen die wél wat opleveren zijn de dividendjongens imo en bovendien zorgt dit dividend ervoor dat je wat koersdruk kunt opvangen en dus helemáál geen 'koopsignaal'nodig hebt.
  3. [verwijderd] 5 september 2011 11:23
    Beste Cees,

    Mooi verhaal maar nog veel te positief. Ja na een bubbelverhaal van Obama komende donderdag zal de beurs weer even omhoog gaan, verkoop dan al jouw longs maar want daarna gaat het net als de economie, de Euro en de dollar verder bergafwaarts. Het wordt net als Japan maar we zijn nog niet op een AEX 80 dus nog even geduld. Een aantal van de bedrijven die je boven noemt zal dit allemaal wel niet meer mee hoeven maken. Als de AEX uiteindelijk bodemt dan weet niemand meer wat Tomtom, ING, Aegon of SwedAuto was. Dan hebben we nog 1 staatsbank waar niemand wat mee te maken wil hebben en betalen we met goud, zilver, schelpen of we ruilen gewoon.
  4. [verwijderd] 5 september 2011 11:24
    quote:

    Eurowin schreef op 5 september 2011 10:58:

    Dus nu de beurs weer flink is teruggevallen is moeten we weer eens overwegen om actief in te gaan stappen.

    Wie zegt dan dat dit laag is? Kan net zo goed nog veel lager....(gewoon zijlijn en wachten)
    Als het nog veel lager gaat? Wie deze dividendrendementen laat liggen is een dief van zn eigen portemonnee. De rente op spaarrekeningen of depositoos zijn DE referentie. En als je verder in aanmerking neemt dat Japanscenarioos besproken worden, dan is nu instappen in (goede) aandelen de redding van je spaarpot. Als je straks maar 2% rente krijgt voor 5 jaar vast dan rekent men een Shell of KPN op minstens 2x de huidige koers.
  5. [verwijderd] 5 september 2011 11:41
    quote:

    Eurowin schreef op 5 september 2011 11:27:

    Als het nog veel lager gaat? Wie deze dividendrendementen laat liggen is een dief van zn eigen portemonnee.

    En dan krijg je je dividend en van koers is nog meer dan helt af, daar kom je ook niet verder mee.. ja, de sloot in...
    Wat kan jou die koers schelen? Als je met redelijke zekerheid 6% op je huidige investering krijgt, welke bovendien nog (redelijkerwijs) jaarlijks iets zal groeien. Dan moet zich dat uiteindelijk, gezien de toekomstige spaarrente, in de koers uitbetalen.
    Het gaat over beleggen nietwaar? Vandaag kopen en vanmiddag, morgen of volgende week weer eruit heeft weinig met beleggen te maken.
  6. TimothyF 5 september 2011 12:36
    quote:

    arjan k schreef op 5 september 2011 12:19:

    ( Ik zit zakelijk long in Nokia en ik vind dit een super aandeel. Als Google Motorola al een koop vind (en daar een bod op deed) dan is Nokia een gillende koop. Technisch ziet het er ook allemaal wat beter uit. ) waarom ? nokia werkt al samen met microsoft
    Omdat Nokia dermate goedkoop is geworden dat Microsoft straks de hele tent overneemt. Het draait allemaal om de patenten, kijk maar naar de oorlog tussen apple en Samsung.

    Het scheelt dat het gemiddelde tech-bedrijf die hardware bedrijven cash opkopen, en de belegger zich dan nog steeds kan afvragen wat er met de overige miljarden kasgelden gaat gebeuren, aandelen inkopen of dividend verhogen.

    Dit is uiteraard pure speculatie, maar wanneer je de hevigheid van die oorlog ziet, Samsung moet haar tablet van een beurs halen, de enorme kasposities van tech-bedrijven is dit geen onmogelijk scenario.
  7. Orca 5 september 2011 12:50
    Nokia is nu 16,5 miljard waard. Incl overnamepremie 45% hebben we 't dan over ~24 miljard. Gillende koop?
    Obv mijn balansanalyse kom ik uit op ~5 miljard. Hun patenten geef ik max nog 2 miljard, helft was immers symbian meuk en dat is overgedaan naar Accenture. Dus maxmax ~7 miljard = 2 per aandeel. Dáárbovenop overnamepremie 45% (ik zie niet wie ze lust, maar goed, de "hoop kasgeld" hypothese) is laten we afrondend zeggen 2,80-3 per aandeel. Tot 't zover is laten we de Ceessen Smit van deze wereld dat fonds vasthouden.
  8. TimothyF 5 september 2011 13:09
    quote:

    Orca schreef op 5 september 2011 12:50:

    Nokia is nu 16,5 miljard waard. Incl overnamepremie 45% hebben we 't dan over ~24 miljard. Gillende koop?
    Obv mijn balansanalyse kom ik uit op ~5 miljard. Hun patenten geef ik max nog 2 miljard, helft was immers symbian meuk en dat is overgedaan naar Accenture. Dus maxmax ~7 miljard = 2 per aandeel. Dáárbovenop overnamepremie 45% (ik zie niet wie ze lust, maar goed, de "hoop kasgeld" hypothese) is laten we afrondend zeggen 2,80-3 per aandeel. Tot 't zover is laten we de Ceessen Smit van deze wereld dat fonds vasthouden.
    Je geeft hun patenten 2 miljard? Waarop heb je dat bedrag gebaseerd?

48 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Onderwerpen:

Gerelateerde instrumenten

  1. Aegon 06 jun
    5,944
    +0,99% +0,058
  2. 28,150
    -1,71% -0,490
  3. Akzo Nobel 06 jun
    62,320
    -1,05% -0,660
  4. ArcelorMittal 06 jun
    23,550
    +0,81% +0,190
  5. 4,000
    -0,10% -0,004
  6. 2,810
    +0,72% +0,020
  7. Deutsche Bank 06 jun
    15,264
    +1,69% +0,254
  8. 101,700
    -0,78% -0,800
  9. Fugro 06 jun
    24,020
    +0,50% +0,120
  10. 458,100
    -0,78% -3,580
  11. ING Groep 06 jun
    16,340
    +1,36% +0,220
  12. 24,200
    -0,33% -0,080
  13. RANDSTAD NV 06 jun
    48,010
    -0,04% -0,020
  14. SBM Offshore 06 jun
    14,340
    +1,20% +0,170
  15. TomTom 06 jun
    5,715
    +0,70% +0,040

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links