Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

O'Neill: ingrijpen Fed 'geknutsel'

 

De duidelijke boodschap van Bernanke afgelopen vrijdag staat in sterk contrast met de aanhoudende leiderschapsproblemen in Europa. In een nieuw Viewpoints-artikel gaar Jim O’Neill, voorzitter van Goldman Sachs Asset Management, onder andere in op het economisch nieuws uit de VS en de Eurozone.

Bernanke’s speech was het hoogtepunt van een verder rustige week, en zelfs de voorzitter van de Fed bracht weinig verrassends. Hij suggereerde volgens O’Neill dat de Fed gelooft dat de economie verder aan zal sterken, hoewel er aanzienlijke problemen bestaan op de markt. Het belangrijkste punt was echter dat Bernanke duidelijk maakte dat de Fed klaar staat om in te grijpen als de economie verder tegenvalt.

Het feit dat hij de FOMC bijeenkomst met twee dagen verlengde is mogelijk een teken dat hij extra tijd nodig heeft om anderen er van te overtuigen dat de Fed verdere stappen moet ondernemen, of om de verschillende mogelijkheden te overwegen voor als er verdere verstoringen optreden.

Daarnaast wil Bernanke de huizenmarkt verder ondersteunen. Volgens O’Neill is het stimuleren van de werkgelegenheid en investeringen een betere manier om de economie te ondersteunen dan ‘geknutsel’ met het beleid van de Fed. Het is maar de vraag of een verdere verlichting van de financiële situatie een blijvend effect zal hebben, tenzij er meer banen worden gecreëerd, bedrijven meer willen investeren of consumenten zich minder gekort voelen door de lage huizenprijzen.

Hoe dan ook: een duidelijke, verfrissende boodschap vergeleken met de leiderschapsproblemen in ‘andere delen van de wereld’, aldus O’Neill. Na een nieuwe wilde week in Europa is er nog steeds geen duidelijkheid over de toekomst, en hoe de Economische en Monetaire Unie (EMU) beter kan functioneren en kan overleven moet nog blijken. Er bestaat nog steeds onenigheid over de aanpak tussen de zwakkere en sterkere landen en het lijkt erop dat er daarnaast onenigheid tussen de verschillende sterkere landen ontstaat.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 03 mei Must read: Sell in May?
  2. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's
  3. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links