Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obligatieruilhandel

De huidige onzekerheid op de markten wordt in Europa het meest zuiver aangegeven door de VSTOXX-index. Deze index meet de beweeglijkheid ofwel de volatiliteit in kortlopende opties op de Eurostoxx50-index.

Zoals u kunt zien is deze onzekerheid eerder zo hoog geweest in mei 2010 en van oktober 2008 tot maart 2009. Hoe hoger de uitslag in deze index, hoe groter de onzekerheid onder beleggers.

Het lijkt erop dat de markt begint te wennen aan de stevige correcties in de aandelenmarkten. De piek in onzekerheid/volatiliteit neemt af. De premie in opties ter verzekering van een val in aandelen wordt daarom relatief minder duur. Dat is meer dan terecht aangezien we steeds beter weten waar we de komende jaren aan toe zijn.

De euro blijft behouden en de saamhorigheid zal groeien. In de Verenigde Staten zal minder worden uitgegeven en de kredietwaardigheid hoog blijven. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de Europese tienjaarsrente nog een rendement van 2,65% noteert.

Historisch hoog
De inflatieverwachting voor Europa is nog hoger dan dit percentage. Dat is vreemd aangezien de lange rente wordt bepaald door inflatie + economische groeiverwachting. De vlucht naar een veilige haven heeft haar werk weer gedaan. Dat zal niet zo blijven.

Waarom niet? Omdat het dividendrendement op aandelen is opgelopen tot ruim 5%. De ratio tussen het dividendpercentage op de Eurostoxx50 en de rentevergoeding op een tienjaarsstaatslening is weer terug nabij niveaus van begin 2009. Historisch hoog dus. Staatsobligaties zijn daarom historisch onaantrekkelijk ten opzichte van een belegging in aandelen.

Als de kalmte terugkomt op de financiële markten, zullen portefeuillemanagers snel geneigd zijn dure obligaties in te ruilen voor aantrekkelijk geprijsde aandelen. Bent u ze voor?


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 augustus 2011 20:06
    Richard ik begrijp jou echt niet. Vorig jaar verwacht je grote crash nu is het bezig en zeg je aandelen kopen!!
    Klopt echt niet, waarop is jou mening 180 graden gedraaid. Wordt je ervoor betaald??

    Verkoop al je aandelen!

    Zoals ik voorspeld had, nouja dacht het eigenlijk meer, voor mijn vakantie +/- 20 juli zou augustus maand diep rood worden met mogelijk zelfs 270/280.
    Inmiddels dus gehaald.

    Morgen gaan we een nieuwe golf in en verwacht koersdoel 200-220 voor half sept.

    Deze golven hebben zich beter bewezen dan welke EW of andere theorie.
    Lees het aub en volg het de komende weken zelf....

    Succes en wie weet binnen enkele maanden geen schulden meer en geen geld systeem

    Groeten

    Woensdag, 17 augustus 2011 14:59

    De Vijfde Nacht van de Negende Golf gaat op donderdag 18 augustus van start en velen vragen zich af wat deze energie met zich mee zal gaan brengen.
    Wanneer we kijken naar elke voorgaande vijfde nacht tijdens een golfbeweging dient deze zich gewoonlijk aan als een vernietigende periode. Dit maakt het tevens een interessant segment van elke golf.
    De Vijfde nacht staat voor een ‘donker tijdperk’ waarbij er een vorm van vernietiging plaatsvindt. Zonder uitzondering leidde de vijfde nacht voor economische teruggang. Zoals de god Shiva voor de Hindoes zowel de scheppende als vernietigende energieën bij zich draagt, zo bevatten de energieën van de Mayakalender beide aspecten zodat de vernietiging plaats kan maken voor iets nieuws.
    Voorgaande golven
    Wat gebeurde er in voorgaande golven tijdens de Vijfde nacht? In de vierde golf bracht de Vijfde nacht een ijstijd. In de Vijfde nacht van de vijfde golf stierf de Neanderthaler uit. Gedurende de Vijfde nacht van de zesde golf braken de Middeleeuwen aan en kwam de kerk aan de macht. Daarnaast ontdekte Columbus Amerika. Beide wereldoorlogen vonden plaats in de Vijfde nacht van de zevende golf. Tot besluit bracht de Vijfde nacht van de achtste golf Katrina, de beving in Haïti en de bankencrisis.
    Vanuit het perspectief van het verschijnen van eenheidsbewustzijn, wat het voornaamste doel is van de Negende golf, plaveit de economische crisis de weg voor een nieuwe toekomst. De ontwikkeling van de economische crisis volgt de Mayakalender met uitzonderlijke precisie. In de vijfde dag van de Negende golf kwam de stabiliteit van verschillende grote Europese banken serieus op het spel te staan en waren er constant bijeenkomsten tussen verschillende staatshoofden om te bespreken hoe men de crisis een halt toe kon roepen. Amerika verloor haar AAA-status na de afwaardering en sinds het middelpunt van de vierde nacht (toen de energie voor de vijfde dag zich nestelde) is meer dan zeven biljoen dollar aan aandelen in rook opgegaan.
    Echte economie
    Analisten hebben gelijk wanneer ze zeggen dat de crisis tot nu toe nog geen effect heeft gehad op de ‘echte economie’ omdat er enkel nog wordt gespeeld met getallen. Het eenheidsbewustzijn van de vijfde dag deed de mentale dualiteit tussen abstracte en echte waarden simpelweg op haar grondvesten schudden.
    Het ligt in de lijn der verwachting dat in de Vijfde nacht ook de echte economie geraakt gaat worden. Te denken valt aan massale werkloosheid in Westerse landen, beurzen die flink gaan dalen en verdere waardevermindering van geld, waardoor nieuwe radicale oplossingen moeten worden overwogen.
    De doorbraak van de energie van de vijfde dag was het beste zichtbaar in de politieke arena waar de autoriteit van regeringen van de belangrijkste Westerse landen begint af te brokkelen. De rellen en plunderingen in het Verenigd Koninkrijk kunnen hier genoemd worden. Een ander voorbeeld is dat het politieke systeem van de Verenigde Staten niet kon voorkomen dat de kleine Tea Party inspraak kreeg over het schuldplafond. De politieke situatie was zelfs de belangrijkste reden voor de afwaardering.
    Oplossing
    Met het begin van de Vijfde nacht van de Negende golf is er sprake van een verzwakking van de hiërarchieën van dominantie. De overgang naar eenheidsbewustzijn is niet soepel en gemakkelijk. Het is te verwachten dat er enige vorm van politieke reactie zal komen op de voortdurende chaos. In de Verenigde Staten zou president Obama mogelijkerwijs buitengewone bevoegdheden kunnen krijgen en ook zou er onder valse voorwendselen een zogenoemd Super Congres kunnen worden opgericht. Gezien de chaos in de economische arena is het niet ondenkbaar dat dergelijke maatregelen significante steun zullen krijgen van het volk.
    Calleman ziet de economische crisis verergeren terwijl de vijfde nacht haar intrede doet. Velen zullen zich afvragen of er een oplossing is voor het probleem, maar in het huidige raamwerk van ’s werelds monetaire systeem zijn geen oplossingen voorhanden. De ineenstorting van het financiële systeem brengt wel een simpele oplossing met zich mee, namelijk het kwijtschelden van alle schulden. Niet alleen de schulden van regeringen, maar vooral de schulden van de gewone mens.
    Een dergelijke maatregel zou gepaard moeten gaan met het einde van het gebruik van geld, wat betekent dat mensen gewoon kunnen blijven werken zonder een vorm van uitwisseling. Dit houdt in dat groei niet meer noodzakelijk is en dat redt de gehele planeet. Het zou mensen bevrijden van de noodzaak geld te moeten verdienen om te overleven.
    Het invoeren van een dergelijk systeem is niet moeilijk maar het wordt momenteel tegengehouden door politieke en juridische beweegredenen. Wanneer een dergelijk systeem is ingevoerd zijn banken en regeringen echter niet langer nodig en daarom zijn deze groepen, die de militaire macht in handen hebben, tegen een nieuw systeem.
    Calleman verwacht op de zesde dag van de Negende golf, die begint op 6 september, de eerste tekenen te zien dat oplossingen worden bedacht die een einde maken aan schulden en geld. Dit plaveit de weg voor een nieuwe wereld die geboren wordt na de voltooiing van de Mayakalender op 28 oktober 2011.
    Er zijn echter miljarden mensen op Aarde die geen basiskennis hebben over de Mayakalender of wanneer deze kalender afloopt en zonder deze kennis is het niet gemakkelijk te begrijpen wat er momenteel in de wereld gebeurt. Laten we dit rechtzetten
  2. forum rang 5 The Third Way... 17 augustus 2011 23:24
    De vergelijking van dividend en rente is alleen interessant indien bij afwijking v/d norm de vraag wordt gesteld: waarom?

    Zonder verdere analyse stellen dat de een beter is dan de ander is onzinnig, zoiets als scorebordjournalistiek. De vraag is: wie heeft er gelijk: het bedrijfsleven (dat de dividenden betaalt) of de belegger (die lagere maar veiliger inkomsten prefereert)? Daarbij moet ook rekening gehouden met de omstandigheden: onder druk van Basel III en Solvency 2 kopen financiele instellingen massaal veilige staatsoblies op. Dat verstoort het beeld.

    De bedrijfsleiders die ik spreek zijn positief over hun eigen reele ondernemimgstoekomst maar raken beinvloed door de turbulentie op de financiele markten. Financiele spelers zijn zenuwachtig, better safe than sorry, for a while, zeggen ze. Maar uitstel kan afstel worden.

    Bij een gebrek aan (politiek) leiderschap geldt meer dan ooit: de meest voorkomende vrees is de vrees voor een lijden dat nooit komt.

  3. forum rang 7 handyman6 18 augustus 2011 11:58
    quote:

    Rosser schreef op 18 augustus 2011 08:27:

    Jarenlang hel en verdoemenis prediken en dan opeens omslaan als een blad aan een boom en sinds een half jaar zo bullish zijn als maar kan. Neemt iemand deze analist nog serieus?

    Richard Abma; perfecte contra-indicator.
    Samen met TA Bas proberen ze ons al maandenlang de aandelen in te praten..omhoog gaat het ..hoor niet anders!Maarja..vermogensbeheer verdient niet als men verkoopt.. H6
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links