Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rente-anomalie

Risico-aversie is troef. De Zwitserse centrale bank verlaagt haar rente nog maar eens richting nul procent. Ook elders in Europa zie ik de rentes in de afgelopen weken weer dalen. Juist net nu er een akkoord is over het schuldplafond in de Verenigde Staten en een reddingsplan is neergelegd voor de Zuid-Europese landen.

Tegelijkertijd lopen kredietopslagen voor alle Europese landen fors op. Begrijpelijk, aangezien de landen in Europa ervoor kiezen elkaar onderling te steunen. De landen met een lage schuld zien hierdoor de kredietopslagen toenemen, waar de landen met een hoge schuld dezelfde opslagen zien afnemen.

Kredietopslag Griekenland afgelopen maand:

Kredietopslag Nederland afgelopen maand:

Deze rentedaling komt direct tot uiting in de vijjaarsobligatierente van Griekse staatsleningen, zoals u kunt zien in onderstaande figuur. Nagenoeg eenopeen volgt de kredietopslag op Griekenland de ontwikkeling van de staatsrente.

Des te opvallender is het dat waar de kredietopslag van Nederland oploopt, de obligatierente op vijfjaarsstaatspapier juist daalt. Een dergelijke anomalie houdt in de regel niet zo lang aan en tekent de risico-aversie van dit moment.

Wat dan te kopen?
Beleggers in langlopend Nederlands staatspapier kunnen gebruik maken van deze afwijking door dit ‘dure’ staatspapier te verkopen. Maar wat dan te kopen? Een herbelegging richting kortlopende obligaties met een variabele rentecoupon kan oplossing bieden.

U bent dan niet blootgesteld aan de Zuid-Europese risico’s van sterk oplopende rentes en u kan een hogere rente verwachten dan wordt betaald op vijfjaars Nederlands staatspapier. Bij verder oplopende rentes stijgt uw coupon automatisch mee.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 augustus 2011 18:38
    quote:

    madXHS schreef op 3 augustus 2011 12:03:

    Wat dan te kopen?
    Richard we moe(s)ten toch vol in de aandelen volgens jou?
    !
    ja en vorig jaar riep jij steeds dat wij juist uit de aandelen moesten.

    Het zit jouw ook niet echt mee, net een ehte belegger

    groet, roy

    ps, ik zit ook wer harstikke fout op het moment
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links