Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wonderbaarlijk herstel

Als een patiënt zo ziek was als de economieën (lees financiële markten) naar mijn idee nu zijn en zo snel weer op de been is - als ik het herstel in de diverse indices moet geloven - dan zou de dokter een heiligverklaring krijgen. En dan zou er direct een bedevaartsoort ontstaan op deze plek.

  • De werkloosheid is hoog.
  • De schulden zijn hoog (zo hoog dat ze in meerdere landen problemen geven).
  • Er zijn wereldwijd problemen met de pensioenen (de Britten staakten de afgelopen week nog voor betere pensioenen).
  • Er zijn serieuze problemen met het vastgoed: leegstand, te veel financiering en dan zijn er ook nog de effecten van de lagere huizenprijzen.

Er ging maar een ding sneller dan de markten de afgelopen tijd: de zaak Strauss-Kahn. Hij was eerst een heilige, toen een verkrachter en daarna omdat de dame in kwestie een grotere leugenaar dan de politicus was (ik wist niet dat dat kon) werd de zaak ondanks alle bewijzen toch ineens geseponeerd.

Strauss-Kahn werd weer onschuldig geacht. Ik zal er maar geen conclusies aan verbinden... maar snel ging het wel. Daar had krantenmagnaat Murdoch nog wat van kunnen leren. Zijn Britse tabloid raakte namelijk ook snel in verval, maar kwam er niet meer uit.

Maar ik dwaal af.

Schuldenvraagstuk
Het probleem voor de economieën zit heel simpel in het schuldenvraagstuk. De schulden gaven eerst problemen bij de consumenten, die betalen niet terug. Door de hoge concentratie van niet-terugbetalers kregen banken last, de overheden namen die problemen over en geven uiteindelijk de problemen weer terug aan de consumenten.

Kan dat allemaal zonder effect op de beurzen?

Hoe goed gaat het nu met bijvoorbeeld de Verenigde Staten? Vinden we het niet gek dat de Amerikanen stoppen met het space shuttle-programma, terwijl ze nog een heel bemand ruimtestation hebben rondzweven dat nu met Russische raketten bevoorraad moet worden.

Te oud, roepen ze dan en ondertussen vliegen ze met Russische rakketen uit 1967 met minder technologie. En weten we wel hoeveel producten uit de technologie van dit ruimteprogramma zijn ontstaan, die nu een enorme bijdrage leveren aan de economie en de voorsprong op andere economieën?

Denk alleen al aan de communicatietechnologie. Het feit dat we zo kortzichtig aan het bezuinigen zijn betekent dus dat Amerika net zo failliet is als Griekenland. Of zie ik dit te zwart-wit? En moet ik het juist positief uitleggen dat we niet meer investeren?

Topniveau
De Dow Jones staat weer op een topniveau alsof er nooit problemen met Griekenland, Portugal of de Verenigde Staten zelf zijn geweest. Ook de Russell 2000 Index maakt een nieuwe (dubbele?) top.

Heeft iedereen dan de berichten vorige week gemist van de Federal Housing Finance Agency? Zij berekenden dat 65% van de balansen van Freddie en Fannie uit giftige en illiquide leningen bestaat.

De kredietportefeuille betreft 697 miljard en daarbij is het echte noodleidende deel verdrievoudigd naar 367 miljard dollar.

Als iemand kan uitleggen waarom we met dit soort berichten koopsignalen in de S&P 500 krijgen? Of is dat weer de hand van God? Maar er is toch nog geen sprake van quantitative easing 3?

Ik was het al een tijd kwijt, maar ik snap er nu echt niets meer van. Het lijkt erop dat we echt slecht nieuws kompleet negeren en de sterker nog, de beurzen gaan er gewoon op omhoog.

De Eurostoxx 50 herstelde ook als een dolle maar is, gelukkig voor mij, toch weer (opnieuw) uit zijn trend gevallen en daarmee iets beter te begrijpen dan de Amerikaanse indices.

De AEX volgt het enthousiasme van de Amerikanen, terwijl er toch de nodige winstwaarschuwingen waren. Deze week komen er bedrijfscijfers voorbij die voor de trend belangrijk zijn.

Veiligheid
Was het verhaal niet steeds dat de obligaties het zo goed deden, omdat de aandelen het slecht deden en beleggers dus vluchten uit aandelen naar veiligheid (obligaties)? Maar kan iemand me dan ook uitleggen waarom obligaties net als de aandelen gewoon doorstijgen?

Nog even, ik vind het niet leuk maar op vastgoed ben ik al jaren bearish en ik ontraad het al jaren in de portefeuilles. Maar voor de korte termijn komt er weer een verkoopsignaal in de EPRA-index.

Oké op het eerste gezicht lijkt het in de langetermijngrafiek minder dramatisch, maar dat komt omdat de index reeds een behoorlijke daling achter de rug heeft.

Al met al is de volatillity bijzonder laag te noemen gezien de mogelijke beren op de weg. In een periode dat veel mensen op vakantie zijn. Minder marktparticipanten is minder liquiditeit en dus grotere uitslagen.

Wie speculatief is koopt de VIX, of gaat met puts de volatility long.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 juli 2011 10:10
    Premier Rutte roept dat we Griekenland niet in de steek mogen laten omdat dan "onze" spaar- en pensioengelden in gevaar komen. Min. van Financien De Jager roept dat de banken en pensioenfondsen op, al dan niet vrijwillige basis, moeten meebetalen aan de Griekse crisis. Dit zijn toch dezelfde spaar en pensioengelden.
    In de USA kibbelen Democraten (welzijn) en Republikeinen (geen belastingverhogingen) over een kredietplafond waarvan beiden weten dat het niet verhogen hiervan, beide zaken in gevaar brengt.
    Waarom zouden de financiele markten wel logisch reageren als de uiteindelijke beslissers (politici) iedere logica momenteel lijken te ontberen.
  2. [verwijderd] 11 juli 2011 10:15
    Eens met de teneur van je artikel. Ik begrijp er als geïnteresseerde leek helemaal niets meer van behalve dat men maskers heeft opgezet in de grote schuldenparade. It's the debt stupid, lijkt ook al niet meer te werken. Ik las dat de Japanse overheid rondom de tijd dat er ellende was bij die kernreactoren, had bevolen dat de beurzen niet meer dan 1% mochten op en neer gaan. Ik heb het niet bijgehouden. Het duidt op grote vrees bij regeringen voor wat niet te besturen is, namelijk heftige sociale onrust. Zijn die staatsobligaties nou zo veilig? Iedereen zegt het en als je vraagt 'Waarom dan?' krijg je alleen een mantra te horen. In de BUND? En Duitsland heeft in totaal minstens zoveel schuld als Griekenland maar het is productiever dan griekenland en daarom mag je torenhoge schulden hebben of is schuld gewoon zoiets als een fatamorgana behalve dan voor de gewone burger? Short DOW gesloten op vrijdag want het zal wel weer meevallen, dacht ik en ja hoor, Italië krijgt een wasbeurt. Andere turbo's naar de knoppen.
  3. forum rang 4 ischav2 11 juli 2011 11:02
    Ik zie de afgelopen weken als een dead cat bounce. Ik vertrouw de markten voor geen meter en heb alles geparkeerd op een lousy spaarrekening dan wel in Noorse staatsobligaties om het valutarisico van de Euro af te dekken. Technisch zie ik ook geen reden om in aandelen belegd te zijn.
  4. [verwijderd] 11 juli 2011 12:17
    StandaardEnArm 11 jul 2011 om 10:32
    In dit geval kan het ook met een ei bedoeld zijn iets moet leiding nemen in de rampspoed.
    Zoals al vaker gemeld de grote correctie is in 2001 begonnen en al het geprinte geld met bijbehorende peptalk kan de koersen wel tijdelijk optrekken maar het houdt geen stand. Beleg in tastbaar spul en niet in allerlei bankrommel zoals VIX is mijn gratis advies.
  5. forum rang 7 handyman6 11 juli 2011 12:24
    Elke ondernemer weet dat het maken van schulden juist goed is :het risico van jouw ondernemen komt immers bij de ander te liggen!
    En wat kan je uiteindelijk gebeuren?Failliet gaan en opnieuw beginnen:prima toch?!
    Zolang beleggers met " in-loondienstogen" naar schulden blijven kijken ,komen we van dat dagelijkse gepiep over schuldenplafonds nooit af:ondertussen trekken de beurzen zich er al lang niks meer van aan ...die kijken naar (te verwachten)winstcijfers/dividenden..grH6
    ps..precies Frank:de Amies hebben zo'n enorme(deels verborgen) techniese voorsprong..als ze daar nu es wat meer mee deden voor burgers,zou de eco boomen!
  6. [verwijderd] 11 juli 2011 12:27
    Dat beurzen stijgen is denk ik vooral omdat de leidende indices dmv een soort survival of the fittest altijd bestaat uit de meest sterke bedrijven.
    Bedrijven die niet innoveren zullen uiteindelijk amper meer verhandeld worden en verhuizen naar de meer lokale indices en uiteindelijk van de beurs verdwijnen. Er komen nieuwe innoverende bedrijven voor in de plaats.
    Dan de schuldpositie van Amerika. Ik zie de dollar simpelweg niet vallen daar er een interdependentie is met vooral China. Die Chinezen zullen de dollar niet laten klappen want dan zijn hun bezittingen direct niets meer waard, stort hun eigen economie in etc.
  7. [verwijderd] 11 juli 2011 13:35
    De beursreactie in USA is helemaal niet moeilijk te verklaren. Herinneren jullie je TARP? Een gedeelte van het programma was / is bestemd om aandelen te kopen.
    Nu het spel. Stijgende koersen van aandelen = hogere onderpandswaarde = meer krediet = hogere consumptie = groei van de economie. Ik heb de indruk dat de FED telkens als de koersen dreigen onderuit te gaan, steunaankopen doet. Alleen als er sprake is van een stortvloed van verkopen met instortende koersen, gaat deze truc hun krachten te boven. Momenteel zijn de volumes laag, dus werkt het.
    Soms zijn dingen gewoon simpel - als je weet waar je moet kijken.
  8. [verwijderd] 11 juli 2011 15:58
    Solidariteit met wie eigenlijk. Dat vraag ik me ook steeds af bij de Europese schuldencrisis. Griekenland cs komen in de problemen omdat ze niet tegen normale rentes kunnen lenen om de aflopende staatsobligaties te herfinancieren. Volgens de Jager en consorten moeten Europe banken hieraan meebetalen door hun obligaties weer te beleggen in Griekenland (en later wellicht andere landen).
    Welke partijen hebben dan eigenlijk voordeel bij deze herfinanciering met Europees belastinggeld? Plaatselijke vermogende beleggers, plaatselijke banken of rijke landen als China? Hier lees ik nooit iets over.
  9. [verwijderd] 11 juli 2011 16:33
    quote:

    pensioenbelegger schreef op 11 juli 2011 15:58:

    Solidariteit met wie eigenlijk. Dat vraag ik me ook steeds af bij de Europese schuldencrisis. Griekenland cs komen in de problemen omdat ze niet tegen normale rentes kunnen lenen om de aflopende staatsobligaties te herfinancieren. Volgens de Jager en consorten moeten Europe banken hieraan meebetalen door hun obligaties weer te beleggen in Griekenland (en later wellicht andere landen).
    Welke partijen hebben dan eigenlijk voordeel bij deze herfinanciering met Europees belastinggeld? Plaatselijke vermogende beleggers, plaatselijke banken of rijke landen als China? Hier lees ik nooit iets over.
    Met de polici natuurlijk!

    Deze hard werkende mensen worden uiteindelijk vorstelijk beloond als ze de gepeperde rekeningen succesvol bij de belastingbetalers en eh.. brave pensioenbeleggers neer weten te leggen.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links