Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obligatiestress

Zojuist was ik op een beleggingsseminar in het chique Amsterdamse hotel the Grand. Onder leiding van de Financial Times gaven enkele vooraanstaande beleggingsspecialisten hun visie op diverse beleggingscategorieën.

Een van die specialisten is Bruce Richards. Richards is CEO van een van de grootste hedgefunds ter wereld, genaamd Marathon LLC. Zij (ver)kopen zogeheten distressed debt. Dit zijn obligaties die zwaar beneden of boven hun reële waarde handelen.

Richards ziet de komende jaren grote kansen in Europa met dit type beleggingen. En dan vooral op landenschuldpapier van Ierland, Portugal en Griekenland. Want juist deze landen zullen volgens hem een herstructurering van schuld voor hun kiezen krijgen. Voor Spanje, Italië en België verwacht hij geen grote problemen.

Tijd kopen
De eerste drie landen bepalen ongeveer 6% van het Europese bruto binnenlands product (bbp) en kan met herstructurering op orde worden gebracht. Met de andere drie landen erbij is de bbp-omvang ongeveer 32%. Dat is volgens Richards teveel om te herstructureren als je bedenkt dat Duitsland 29% van het bbp bepaalt.

Merkel en Sarkozy spelen volgens de CEO van het fonds een slim spel. Door het verstrekken van leningen aan de probleemlanden kopen ze tijd. Deze tijd is nodig om banken een betere kapitalisatie te bezorgen.

Door de komst van Bazel 3 zal de hefboom op het kapitaal van banken moeten worden teruggebracht van 25 tot 30 naar 10 tot 15. Hiervoor is kapitaal nodig ter versterking van de balans. Een Griekse herstructurering op dit moment zou funest zijn voor het behalen van deze kapitaalsvereisten.

Nieuw stabiliteitsfonds
Een andere reden die Richards aandraagt voor het kopen van tijd is het opzetten van het Europese Stabiliteits Fonds (ESF) door leden van het EFSF (European Financial Stability Facility). Op het moment dat er nu herstructurering plaatsvindt, heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) senioriteit boven het EFSF en andere obligatiehouders.

Als je dan bedenkt dat de Verenigde Staten de grootste vinger in de pap van het IMF heeft, dan wil Europa nu nog niet herstructureren. De bedoeling is dat het nieuwe ESF dezelfde senioriteit krijgt als het IMF en dus ook als eerste geld uit leningen terug ontvangt. Dit bespaart gezichtsverlies voor onder andere Duitsland en Frankrijk.

De crisis rondom de periferielanden lijkt mij daarom steeds meer onder controle te komen. De verwachting is dat een herstructurering gaat spelen in de loop van 2013-2014. Tot die tijd betekent het dat er volop kansen zijn in distressed debt-beleggingen.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Dutch Trader 9 juni 2011 09:27
    Koop Tetragon. Koers: $7.99 Net Asset Value (NAV): $11.06

    Tetragon Financial Group Limited (TFG) is a Guernsey closed-ended investment company traded on Euronext Amsterdam by NYSE Euronext under the ticker symbol “TFG” that currently invests primarily through long-term funding vehicles such as collateralized loan obligations in selected securitized asset classes and aims to provide stable returns to investors across various interest rate and credit cycles.

    TFG’s investment objective is to generate distributable income and capital appreciation. To achieve this objective, and to aim to provide stable returns to investors across various interest rate and credit cycles, Tetragon Financial Management LP (the “Investment Manager”) seeks to identify opportunities, assets and asset classes it believes to be attractive and asset managers it believes to be superior based on their track record and expertise. It also seeks to use the market experience of the Investment Manager to negotiate favorable transactions. As part of this current investment strategy, the Investment Manager may employ hedging strategies and leverage in seeking to provide attractive returns while managing risk.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links