Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

CEO's zakenbanken: meer voor minder

Topman Larry Fink(foto) van Blackrock voert de lijst met topbeloningen aan. Jaarlijks stelt Bloomberg Markets magazine de Finance 50. Hierop prijken de 50 best verdienende topbestuurders. Terwijl de bedrijven minder presteren, minder aandeelhouderswaarde realiseren, stijgen de topbeloningen hard. Fink had in 2010 moeite om aandeelhouderswaarde te creëren met vermogensbeheerder BlackRock, wel kreeg hij een loonsverhoging van 50%.

Zijn totale beloning bedroeg 23,8 miljone dollar, terwijl het rendement op aandelen BlackRock 16% negatief was. Volgens Blackrock heeft Fink zijn beloning te danken aan het topjaar ervoor en een bredere reeks van prestaties. Tot de groep van 20 miljoen op de lijst van Bloomberg behoren ook John Strangfeld (Prudential Financial) en Gregory Case (AON Corp.).

Het kan nog bonter, blijkt uit Bloombergs Finance 50. Twee bankbestuurders verheugen zich in een vertienvoudiging van hun beloning. Terwijl JPMorgan Chase de aandeelhouders niet meer dan 2,3% rendement kon bieden, verdient topman Jamie Dimon 20,8 miljoen dollar (+1474,5%). Goldman Sachs bracht investeerders in het afgelopen jaar slechts 0,5%, maar de prestaties van topman Lloyd Blankfein leveren hem 14,1 mln dollar op (+1276%).

Volgens strateeg Donald Selkin van National Securities Corp. moet er een betere relatie komen tussen de aandelenkoers en de beloning. De koers van JPMorgan Chase blijft achter, terwijl het management zich verrijkt.
De hoge beloningen betekenen een breuk met de periode waarin er felle kritiek vanuit media, Congres en aandeelhouders op de bonussen kwam. De meeste aandeelhouders en belastingbetalers zijn kort van geheugen, stelt Tim White van Kaye/Bssman International Corp., de publieke opinie over bonussen is nu weer anders dan twee jaar geleden. Het investeringsklimaat is verbeterd, de paniekstemming en reddingsoperaties liggen achter ons.

De meeste aandeelhouderswaarde voor de laagste beloning werd gecreëerd door Vikram Pandit, CEO van Citigroup. Voor 1 dollar staat hij op de loonlijst, zonder bonussen en opties. Maar hij heeft wel een rendement van 43% weten te scheppen. Totdat Citigroup weer winstgevend is, wil Pandit geen beloning ontvangen. Ook Warren Buffett laat zich voor 100.000 dollar op de loonlijst zetten van Berkshire Hathaway, zonder bonussen of opties. Zijn investeringsvehikel heeft een jaarrendement van 21% behaald.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 31 mei Must read: 8% rente of meer, da's veel
  2. 30 mei Must read: Voor waarde-aandelen moet je in Europa zijn
  3. 29 mei Must read: Grondstoffen zijn tot nu toe de winnaar van 2024

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links