Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

WGC: Goud blijft gewilde belegging

Goud bezit het unieke karakter van waardevaste belegging. De World Gold Council schrijft in haar Gold Investment Digest Q1 de stijging van de goudprijs toe aan een positief beleggingssentiment en toenemende vraag vanuit de juwelensector. Over het eerste kwartaal is de goudprijs met 2,4% gestegen. In april schoot de prijs zelfs door de 1500 dollar-grens heen en bereikte een nieuw all time high.

Tegen de achtergrond van geopolitieke spanningen, onzekerheid op de mondiale markten en stijgende prijzen is goud een van de minst volatiele beleggingssoorten. De volatiliteit bedroeg in Q1 slechts 13%. Volgens Juan Carlos Artigas van WGC waarderen beleggers weer de kwaliteit van goud. De vraag vanuit de juwelenmarkten in met name India en China nam in de eerste maanden van het jaar toe. De dollar verzwakte ten opzichte van lokale munten, waardoor er een gematigde prijsgroei ontstond. De goudprijs reageert minder heftig op de onrust dan de olieprijs, omdat goud de eigenschap heeft om schokken te absorberen.

Volgens de World Gold Council is er een toenemende zorg over de mondiale inflatie. Dit wordt versterkt door de opmerkingen van de Fed, dat de rente laag zal blijven, wat de inflatieverwachtingen voor de VS aanjaagt. Ook in landen als India en China blijft de inflatie hoog. Vooral de stijgende voedselprijzen zijn een bron van zorg. Goud is een goed alternatief om deze ontwikkeling te hedgen.
De World Gold Council wijst op de belangrijke rol die de opkomende economieën van China en India spelen op de goudmarkt. Goud speelt in India een belangrijke religieuze en economische rol. Beiden zorgen voor 40% van de mondiale vraag en zullen ook in de toekomst voor groei zorgen.

In 2010 was de performance van goud een combinatie van investeringen en vraag vanuit de juwelensector. De mijnproductie nam iets toe, maar de recycling van goud daalde. Het eerste kwartaal van 2011 wijst op een gezonde mix van activiteiten op de goudmarkt. De centrale banken zijn netto kopers van goud geworden in 2010, voor het eerst in 21 jaar. Die trend lijkt zich ook in Q1 voort te zetten. De vraag vanuit opkomende markten is groot, om de balans tussen goud en vreemde valuta te herstellen. Ook Europese centrale banken willen niet meer verkopen, wegens de dreigende schuldencrisis in de eurozone.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: "I hope I come next year"
  2. 03 mei Must read: Sell in May?
  3. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links