Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koop de dip!

In Japan was al een gebied van twintig kilometer rond de kerncentrale ontruimd, maar afgelopen vrijdag vergrootten de autoriteiten die straal verder. Binnen enkele maanden moet de gehele omgeving ontruimd moet worden. Het leek mij geen goed nieuws, maar ik was een van de weinigen die ervan schrok.

Griekenland heeft grotere problemen en ziet de korte rente alleen maar oplopen. Niemand geeft een krimp op de proefballonnetjes over het stoppen met betalen… De Portugese staatsschuld is naar 93 procent van het bnp gestegen en dat komt neer op 160,4 miljard euro. Een noodplan van 80 miljard zou ze tijdelijk helpen… Niemand schrikt van dit soort berichten.

Situatie in de VS
We moeten constateren dat de Amerikanen steeds minder te zeggen krijgen in het Midden-Oosten. Alle regimes die zij in de lucht hielden zijn gevallen of dreigen dat te doen. Dit weekend werd de situatie in Syrië ook slechter. Los van de effecten op de olieprijs is de vervreemding van de VS niet positief te noemen. Toch nemen we het voor zoete koek aan.
Ondertussen is de situatie in de VS zelf ook alles behalve goed te noemen.

In het FD van afgelopen weekend stond een mooi verhaal over Jefferson County in de staat Alabama. Die lagere overheid is failliet aan het gaan aan de enorme schuld op investeringen in de riolen. Maar voornamelijk door de verkeerde financiering met renteswaps zitten ze nu met 3,2 miljard schuld.

Daarnaast bracht de krant nog een heel verhaal over de effecten van de bezuinigingen in de VS. Met voorbeelden als Costa Mesa (Californië), waar de burgemeester bijna de helft van de ambtenaren moest ontslaan. Ook werd gewezen op de tekorten van Amerikaanse pensioenfondsen, zo hebben die in Californië een tekort van 240 miljard...

Situatie eigen land
Dan naar eigen land. Ik zag vorige week een presentatie van Infra Software, die zich richt op het uitgavenpatroon van de klant en beschikbare financiële producten, en de financiële adviseur die daar advies over moet geven. Hierbij hield een expert van de hypotheekmarkt een voordracht en schetste hij ook de problemen voor de Nederlandse hypotheekmarkt.

In het recente verleden zijn veel hypotheken door buitenlandse aanbieders in de markt gezet met een relatieve korte rentevaste periode van vijf of zes jaar. Deze hypotheken moeten verlengd worden, maar sommige van die aanbieders zijn niet meer actief op de markt en dus voorspelde de expert een stijging van de kosten voor deze mensen. Een kleine stijging in de rente kan al grote gevolgen hebben voor de betaalbaarheidquote van de particulier.

Maar ook nu al zijn er veel paren die bij elkaar blijven voor de hypotheek en nog meer gezinnen die door werkloosheid, scheiding of andere oorzaken in de problemen zijn gekomen.

Leuk in dit licht is het feit dat ik voor het eerst zag dat iemand in rubriek huis te koop in het FD, de woning die hij in 2008 voor 725.000 kocht in 2011 voor diezelfde prijs wilde verkopen...

Problemen huiseigenaren
Tijdens de presentaties kwam ook een woordvoerder van het Nibud aan het woord. Zij vertelde dat steeds meer huiseigenaren problemen hebben. Dus niet meer alleen de ouderwetse postorderkoper die door te enthousiast producten aanschaffen in de penarie raakt, maar dus ook de gegoede middenklasse en zelfs de topklasse die genekt worden door te veel schulden.

Maar hoe slecht het nieuws ook mag wezen, er is altijd wel een reden om te kopen. Want ik zou zo nog een pagina met slecht nieuws kunnen vullen, maar dat willen we niet horen en al helemaal geen consequenties aan verbinden. Doe niet zo sip, koop de dip!

Boek 1984
In het nieuws kwam dat Apple in gevecht is met zijn leverancier Samsung. Dat Zuid-Koreaanse bedrijf claimt miljoenen van Apple en vice versa. Ook werd bekend dat Apple onder meer door de problemen in Japan, niet alle gevraagde spullen kan leveren. Ten slotte raakte bekend dat Apple zijn gebruikers continu volgt door middel van verborgen software. Hoezo privacy? George Orwell zat er een paar jaar naast met zijn boek 1984…

De een beetje slimme crimineel gebruikt dus zeker geen Apple-producten meer. Nu ben je met elke smartphone te traceren, maar tussen je informatie bewaren en tijdelijk gebruiken voor navigatie zit wel een verschil. Maar zoals sommigen hun leven delen op Twitter en Facebook, zal men het vast niet erg vinden om binnenkort automatisch een bekeuring thuis te krijgen als blijkt dat de telefoon te snel bewogen heeft op de snelweg.

Verkopen telefoons
Apple kwam afgelopen week met goede cijfers, maar die waren verwacht. Het bedrijf verkocht in het laatste kwartaal 18,7 miljoen telefoons. Maar ondanks een afname verkoopt Nokia nog steeds 24,2 miljoen exemplaren. De omzet van Apple is 11,9 miljard, maar die van Nokia bedraagt nog steeds 10,3 miljard dollar. Dan begrijpen jullie waarom ik vind dat Nokia ondergewaardeerd is.

In de grafiek heeft Apple overigens nadat het even totaal leek te collapsen, weer een koopsignaal gegeven in de Twindicator.

Mijn long in Nokia begint het wel weer wat beter te doen, maar is nog niet het succes wat ik ervan gehoopt had.

Google doet het ook nog slecht, ondanks dat het nieuws over Android positief blijft.

Ik zou Google zeker niet shorten, maar de grafiek blijft slecht liggen.

Ik had het net over slimme criminelen in het kader van Apple, maar een beetje pientere boef kan alle info die Apple uit de telefoons haalt ook zelf uit de iPhone trekken.

Dus als je investment banker bent, zorg je dat je niet meer gevolgd kunt worden en doe je de iPhone weg. Anders weet de markt al gauw waar je was en heeft iedereen voorkennis. Maar ook ben je gemakkelijk te ontvoeren, immers dankzij je iPhone weten ze waar je zat en zit.

Aanpak Goldman
We zitten nog short in Goldman, omdat we denken dat de bank aangepakt moet worden vanwege het niet goed inlichten (voorlichten) van klanten over financiële producten.

We liggen een stoploss op 161,30 voor deze short.

Daarover gesproken: als Fugro nog ietsje hoger gaat worden we ook uitgetikt in onze stoploss in dat aandeel.

Het zit niet echt mee. Want een van mijn longs, Philips, is harder gedaald dan ik gedacht had. In de medische industrie hebben ze een paar mooie producten waarvan een aantal zelfs heel vooruitstrevend. Ook was het nieuws over de joint venture in de tv-productie goed nieuws. Maar de koers denkt er anders over.

Zoals bij alle fondsen die iets gedaald en daarna weer gestegen zijn, hopen we ook dat Philips binnenkort een herstel zal laten zien. Maar ons geduld wordt wel weer op de proef gesteld.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wij Rosario 26 april 2011 13:07
    In het boek 1984 was het de overheid die de mensen volgde en dat gebeurd al jaren middels camera's, mobieltjes, chipkaarten, banktransacties, poststukken, uitkleedpartijen op het vliegveld etc. Het zogenaamde terrorisme wordt gesponsord door de overheid zoals vorige week bekend werd. De VS en mogelijk Nderland betalen oproermakers in Syrië om tegen het bewind te protesteren. Hoe zouden we het vinden als Al Caïda dat ook in de Westerse wereld deed?
    De overheid doet dit alles ten bate van het domme volk dat alleen maar vermaakt wil worden. Leve de vrijheid?
  2. Wij Rosario 26 april 2011 13:29
    Als je een Apple product hebt moet je wachten tot er een technish probleempje komt dan kom je er achter dat er na de zogenaamde Internationale garantie 0,0 service is. Je kunt dan beter een nieuwe kopen dan laten repareren was het advies dat ik kreeg. Weg ruim 300 Euro. IBM had eind tachtiger jaren ook zo een beleid, een paar jaren later gingen ze bijna failliet. Ik blijf bij mijn Treo.
  3. [verwijderd] 26 april 2011 14:06
    Ik hoor je niet meer over putjes apple. Ik begin er nu zelf wel aan te denken. Ipod op zijn retour, iphone bezit niet veel meerwaarde meer boven andere smartphones en ipad is een leuk speeltje maar meer ook niet (Ik vind de 10inch persoonlijk te klein voor thuis en te groot voor onderweg en begrijp het succes niet zo). Met een marktwaarde van meer dan 300 miljard dollar en 50% winstaandeel van de sector is er denk ik niet meer zoveel upside potential en wel een zeer groot neerwaarts risico.
  4. [verwijderd] 26 april 2011 15:09
    Ik zal 'em nog maar eens herhalen:

    Apple is leuk voor degene die sexueel opgewonden raken van design. Hierboven staat een reactie over prijs/kwaliteit verhouding... Volgens mij is Apple toch echt stukken duurder dan de rest.

    Dan over de kwaliteit: Geen usb aansluiting op de Ipad, en flashplayer draait er niet op. Je installeert een nieuwe versie van de software en je batterijduur daalt met 25%. Je moet een lelijk hoesje om je apparaat anders doet de antenne het ruk... Wat ben je dan voor prutser? Blijkbaar is snel in de markt gooien belangrijker dan kwaliteit bij Apple. Zit je dan met je stijve lid van het design...

    Ok, Apple zou minder virussen hebben. Waarom worden ze dan niet geleverd zonder antivirusprogramma? En hoe populairder het wordt, hoe groter het aantal virussen. En waarom hebben zakenlui allemaal een BB? Omdat ze veiliger zijn!!!

    Om over het uploaden via Itunes maar te zwijgen... Leg een kabeltje tussen je pc en BB en hij ziet 'em als een andere schijf, wat wil je nog meer? Dit geldt net zo voor elk ander apparaat dan een Iphone.

    Laatst postte een bekende van me een artikel van nu.nl op z'n facebook over de batterijduur, en zei daarbij: Ja, ik mag mijn merk toch wel een beetje verdedigen?

    Goed spul heeft geen verdediging nodig...
  5. lege_beurs 26 april 2011 15:55
    quote:

    masterguus schreef op 26 april 2011 15:09:

    Ik zal 'em nog maar eens herhalen:

    Apple is leuk voor degene die sexueel opgewonden raken van design. Hierboven staat een reactie over prijs/kwaliteit verhouding... Volgens mij is Apple toch echt stukken duurder dan de rest.

    Dan over de kwaliteit: Geen usb aansluiting op de Ipad, en flashplayer draait er niet op. Je installeert een nieuwe versie van de software en je batterijduur daalt met 25%. Je moet een lelijk hoesje om je apparaat anders doet de antenne het ruk... Wat ben je dan voor prutser? Blijkbaar is snel in de markt gooien belangrijker dan kwaliteit bij Apple. Zit je dan met je stijve lid van het design...

    Ok, Apple zou minder virussen hebben. Waarom worden ze dan niet geleverd zonder antivirusprogramma? En hoe populairder het wordt, hoe groter het aantal virussen. En waarom hebben zakenlui allemaal een BB? Omdat ze veiliger zijn!!!

    Om over het uploaden via Itunes maar te zwijgen... Leg een kabeltje tussen je pc en BB en hij ziet 'em als een andere schijf, wat wil je nog meer? Dit geldt net zo voor elk ander apparaat dan een Iphone.

    Laatst postte een bekende van me een artikel van nu.nl op z'n facebook over de batterijduur, en zei daarbij: Ja, ik mag mijn merk toch wel een beetje verdedigen?

    Goed spul heeft geen verdediging nodig...
    Matige Apple-bash. Apple blijft meester in design, marketing, innovatie, gebruiksgemak, operating systems, en noem nog eens wat. Android telefoons zijn interessant maar voor digibeten/huis tuin en keukengebruikers te ingewikkeld. Blackberries worden voornamelijk gebruikt door zakenmensen inderdaad omdat ze die van hun baas toegewezen hebben gekregen. Of door mensen die denken dat typen zonder fysiek toetsenbord onmogelijk is.

    verder:
    - ik ken niemand met een Iphone die problemen heeft met zijn antenne/wegvallende telefoongesprekken
    - batterijduur (van de 4 tenminste...) is prima, ook na updates
    - flash is passé
    - design is een selling point omdat gebruikers niet meer alleen nerds zijn zoals 10-20 jaar geleden, en niet per se iets om een stijve van te krijgen
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links