Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Speculatief stunten met structureds

Notes met voorwaardelijke garanties en een korte resterende looptijd  kunnen bij volatiele marktomstandigheden tot spectaculaire rendementen leiden. Maar als het tegenzit zijn behoorlijke verliezen natuurlijk ook mogelijk. Laten we eens kijken naar drie notes met een resterende looptijd van maximaal één jaar en met kans op zeer hoog rendement. Het mooie is dat de daarvoor benodigde koersstijging van de onderliggende waarde niet spectaculair hoeft te zijn. U snapt het al, houd wel rekening met (groot) verlies als de gewenste koersstijging niet optreedt.

Ik begin met een product waarin Philips de onderliggende waarde is. Het Nederlandse elektronicaconcern heeft een nieuwe bestuursvoorzitter, snijdt de TV-divisie uit de onderneming en belooft verdere groei. Gelooft u in een (gematigde) positief koerseffect van deze strategie, dan kan de Rabo High Yield Note op Philips een mooi rendement opleveren. De note lost af in oktober van dit jaar, waarmee de resterende looptijd precies een half jaar is.

Flippen met Philips

Een rendement met deze note van 32% over deze korte tijdsspanne is mogelijk. Daarvoor moet vanaf de huidige koers van 20,85 euro het aandeel Philips ‘slechts’ 8% stijgen tot minimaal 22,51 euro. Te mooi om waar te zijn? Ja en nee. Het mogelijk te behalen rendement is correct. De startwaarde van Philips was bij uitgifte namelijk 32,15 euro en de note lost op 100% af als Philips minimaal 70% van die startwaarde noteert, ofwel op 22,505 euro.

De huidige koers van 75,80% en de mogelijke aflossing op 100% verklaart het 32% rendement. De keerzijde is de situatie als Philips beneden de 22,505 noteert. Dan draagt de belegger het koersverlies ten opzichte van de startwaarde van 32,15 euro. Als Philips bijvoorbeeld op de huidige koers van 20,85 blijft hangen, is de aflossing gelijk aan 64,85%. Dus een gelijkblijvende koers van Philips leidt tot een verlies op de note van ruim 14%.

Rijkdom door telecom

Met minstens zoveel risico, maar ook met sterk bovengemiddelde rendementsperspectieven, is de Klik en Klaar Note Telecom II met RBS als uitgevende instelling. De aflossing is in december van dit jaar. Aflossing op 100% is mogelijk, wat bij de huidige koers van 59% een rendement van 69% zou betekenen. De drie onderliggende telecomaandelen (KPN, Telefónica en France Telecom) moeten dan wel op minstens 70% van hun startwaarde noteren. Voor deze aandelen betekent dat in december een minimale koers van respectievelijk 8,743 euro, 16,002 euro en 17,458 euro moet worden behaald.

KPN (11,78 euro) en Telefónica (17,52 euro) staan momenteel (ruim) boven deze grenskoersen, maar France Telecom ligt daar met een koers van 15,44 euro onder. Als het Franse telecombedrijf voor de aflosdatum in december met minimaal 2,02 euro stijgt (+13%), dan is de winst van 69% binnen. Maar let op, tegelijkertijd mogen KPN en Telefónica niet onder hun grenskoersen zijn gezakt. Als één van de aandelen onder de grenskoers staat, wordt afgelost op basis van het slechtst presterende aandeel ten opzichte van de startwaarde. Bij de huidige koersen zou de note worden afgelost op 62% (=15,44/24,94).

Dat is toch nog een winstje ten opzichte van de koers van 59%. De reden voor de lage marktprijs van de note is dat het aandeel France Telecom dit jaar dividend van (waarschijnlijk) 1,40 euro uitkeert. Dat maakt het behalen van de grenskoers van 17,458 mogelijk lastiger.

Strike-stoxx

Is dit allemaal te hectisch? Dan heb ik een wat eenvoudiger constructie met uitsluitend de Eurostoxx50 als onderliggende waarde: Best Strike Europe II van ING. De resterende looptijd is met aflossing in april 2012 gelijk aan één jaar. De aflossing is op 100% als de Europese index op de einddatum boven de 2745,46 punten noteert. De actuele stand van de index is 2850 punten. De koers van de note staat op 83,80%. Bij de huidige indexstand lost de note af op 100%, wat een rendement van 19% impliceert. De Eurostoxx50 behoeft daarvoor niet te stijgen.

Als de Europese index zakt tot onder de 2745,46 punten is de aflossing op 80% of lager. In deze neerwaartse beweging van de index volgt de koers van de note de daling ongeveer 1 op 1. Dat lijkt een loterij zonder nieten (sterker omhoog, even hard omlaag), maar de belegger in de note mist het dividendrendement van de index, dat ongeveer 3,5% bedraagt. Tot slot: in alle gevallen moet de belegger zich ervan rekenschap geven dat een debiteurenrisico wordt gelopen op de uitgevende instelling.

Deze week besproken producten:
10% Olie Express Note           

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links