Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ondanks 3D geen idee

In de toch wel weer heel geslaagde 1-aprilgrap van IEX werkten we een aantal dagen met een 3D-versie van deze site. Maar zelfs als ik door de 3D-bril naar de koersen keek begreep ik het enthousiasme op de beurs niet.

We hebben Japan met een steeds groter wordende kernramp, om over de rest van de catastrofe met de gevolgen voor de economie al niet eens meer te praten. De schade wordt geraamd op 300 miljard dollar en de autoverkopen waren 37 procent gedaald…

Europa en de VS
Wij hebben in Europa en de VS mogelijk enorme inflatie als we zo zien wat er met de commodityprijzen gebeurt. Katoen staat bijvoorbeeld op de hoogste prijs sinds 140 jaar en ondanks dat ik nog steeds banger ben voor deflatie zou dit toch effect moeten hebben op de kledingbranche, de uitgaven van de consument, et cetera.

Ook hebben we Ierse banken met enorme problemen, althans als je de 24 miljard die ze tekort komen enorm mag noemen… We hebben onze eigen banken met problemen, omdat ze buffers moeten aanhouden. We hebben oorlog in het Midden-Oosten. Een strijd tussen moslims en de Westerse landen, die door een gek die een heilig boek verbrandt ineens begint te escaleren. Maar ondertussen zien we alleen hogere koersen…

In de NRC stond afgelopen weekend een verhaal over enkele grote steden en provincies die de komende maanden failliet zullen gaan en dat dit mogelijk tot kredietcrisis 2.0 zal leiden. Zo is de stad Harrisburg met 50.000 inwoners en een jaarlijks inkomen van 60 miljoen, er bijvoorbeeld in geslaagd om een schuld van 300 miljoen op te bouwen.

Door deze stad en nog veel andere voorbeelden zijn de Municipal obligaties al een tijd zwaar aan het onderperformen. RTLZ wees hier ook al op in januari van dit jaar op, net als financieel analist Meredith Whitney.  Maar langzaam begint dit probleem grote vormen aan te nemen.

Het kan dan ook geen kwaad om de Municipal bonds even links te laten liggen en goed op te letten wat de koers de komende maanden gaat doen. Bijvoorbeeld op Yahoo kun je zien hoe de Ishare ETF op een index van dit soort bonds het doet. Ondanks dat de koers van de ETF nog niet dramatische vormen aanneemt snap ik niet waarom we zelfs een recordniveau neerzetten in de Russell2000. Is er reden voor een feestje?

De enige manier waarop ik de hoge koersen kan uitleggen is de liquiditeit die de overheden in de markt stoppen. Maar in dit licht wil ik toch even naar een interview van - weliswaar - 1 april met onze Nout Wellink verwijzen. Zeker omdat hij in 2008, vlak voor de kredietcrisis, ook met een profetisch verhaal kwam.

Nu merkte hij op dat de pijnlijke gevolgen van de kredietcrisis nog moeten komen. Ik ben dit 100 procent met hem eens en wil ook waarschuwen voor te veel optimisme, maar de markt ziet deze pijn nog niet of is het zoals de mariniers zeggen: pijn is fijn?

De enigen die voorlopig pijn voelen zijn de beleggers die nadenken en bescherming gezocht hebben. Alle dwazen die gewoon kopen dan wel long blijven, doen het veel beter. Juist het land waar de problemen het grootst zouden moeten zijn heeft de hoogste rendementen laten zien.

De VS presteerden het afgelopen kwartaal fantastisch. Terwijl er dus veel dingen zijn die gemakkelijk problematisch kunnen worden. Want stel dat de Japanners tijdelijk niet meer in de VS investeren en hun geld voor binnenlands gebruik gaan inzetten?

Ook voor de Duitse markt zijn er negatieve zaken te bedenken. Zo wees ik vorige week op het verlies van Merkel en wat zagen we… inderdaad we gingen hier zelfs hoger op. Terwijl ik toch geleerd heb dat linkse politici niet goed voor het investeringsklimaat zijn. Maar dat is allemaal kennis van vroeger.

Sprekend over vroeger
De volatility is ook weer naar een heel laag niveau gedaald ondanks dat er nog wel wat risico’s in de markt zitten. Ik leerde vroeger dat de aandelenvolatility zo rond de 20 moest zijn. Oké de spreekwoordelijk 0 Kelvin met een VIX index op 10, hebben we voor de kredietcrisis een paar keer eerder gezien. Maar als we even naar een 200-daags gemiddelde kijken dan zien we dat we historisch wel degelijk laag staan met onze huidige 15,9.

De lange grafiek geeft aan dat we best weer een klein gokje op de VIX kunnen wagen. Maar van de Tracker heb ik ondanks dat ik hem precies op de top verkocht heb toch nog steeds wel pijn in mijn buik. Omdat de future wat heftig is kijk ik naar een Turbo op de VIX.

Ter afsluiting een vraag:
Zijn de topmannen echt een stuk beter geworden, is het inflatiecorrectie of zien zij dusdanige problemen aan de horizon dat ze zich willen wapenen tegen moeilijkere tijden? Dit omdat de salarissen van hen alweer op het niveau van voor de crisis liggen.

De commodities zijn maar kort uit de opgaande trend geweest, maar laten we deze trends wel goed blijven volgen.

Ik wil niet te veel tegen de trend vechten maar heb wel meer dan een gezond wantrouwen tegen de huidige situatie.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 april 2011 11:02
    Vaak zijn reacties in mijn omgeving op berichten uit de VS omtrent de 'geldvoorraden' van steden en dorpen nogal onverschillig. Ik krijg de indruk dat men zich niet kan voorstellen wat het betekent als er geen tot weinig geld meer is in de gemeentes. De eerste berichten in de krant duiden daar al op zoals de 'vullis' in A'damse parken na zonnige dagen.
  2. [verwijderd] 4 april 2011 11:11
    tsja, ik denk dat je de huidige data verkeerd interpreteerd. Te weinig geld betekent voorlopig gewoon geld bijdrukken. Niemand wil terug naar het financiele beleid van Hoover, waarbij er deflatie was en torenhoge werkloosheid.
    Dus maak je borst maar nat. Er gaat gewoon nog veel meer geld in omloop komen, net zolang tot mensen eindelijk durven uit te geven. En wat krijg je dan? Juist inflatie. Dus geld wordt minder waard. Dat betekent bijna automatisch dat onroerend goed en aandelen mee waard worden.

    Dus ik zie dezelfde feiten als van Dongen, maar ik denk juist dat dat het begin is van een stevige bull markt, niet van een bear markt.
  3. De Struikrover 4 april 2011 13:05
    De beleggers die nadenken en bescherming hebben gezocht zijn zeer goed bezig en de beleggers die geld verdienen met longposities zijn dwazen.
    Ik zie dat anders. Degenen met de juiste posities (long of short) zijn goed bezig en degene die groepen beleggers dwazen noemt zijn slechte verliezers.
  4. De Struikrover 4 april 2011 16:12
    Misschien is dit wel de uitleg voor hogere koersen:
    "S&P 500 earnings are poised to surpass the 2007 peak of $90 a share in the third quarter after surging from $7 in March 2009, the quickest recovery since at least 1900, according to data from S&P and Yale University’s Robert Shiller compiled by Bloomberg. The gap between projected 12-month profits and average earnings over the last 10 years is set to widen the most since 1951, the data show." (Bloomberg)
  5. [verwijderd] 4 april 2011 18:18
    quote:

    relic schreef op 4 april 2011 12:37:

    Je wilt niet weten hoeveel marge ( honderen procenten) er zit op kleding die kunnen nog wel wat hebben voordat ze in de problemen komen.
    Marge is geen nettowinst... Het zegt geen fuck als je niet weet wat de overheadkosten en belastingen zijn...
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links