Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Confetti voor aandelen, bibbers voor bonds

Af en toe nemen we een marktstuk integraal over. Vaak genoeg is dat een stuk van Gert van der Scheer, senior obligatie-expert van SNS Securities. Ook deze wilden we u niet onthouden.


Een aantal beurzen laat een nieuw kortetermijnrecord zien. Feestneuzen, confetti en roltoeters, want het moest gevierd worden natuurlijk. De FTSE laat een 21/2 jaar high zien en ook in de AEX moeten we terug naar september 2008 om dit niveau van 371 terug te zien. Van beide indices hebben we een grafiek vanaf 2002 hieronder opgenomen zodat u kunt zien hoe ver we nog verwijderd zijn van het echte record. Zembla ten spijt is het soms helemaal niet zo slecht om 60% in aandelen te hebben.

De obligatiemensen zitten ondertussen bedrukt in een hoekje want de rente blijft maar stijgen, ook al is het maar een paar bipjes per week. De grote boosdoener is de (verwachting van) inflatie. Ook in China is dat een probleem want China verhoogt de korte rente voor de derde keer sinds oktober verleden jaar. Het 1 jaarstarief staat nu op 6.06%.

In een persbericht worden er drie redenen aangevoerd:
1) To guide public inflation expectations 
2) To further control the property market en
3) To present investment opportunities for medium sized banks such as CITIC and CMBC because their high Loan-to-Deposit ratios.

We melden dit maar even omdat vanmorgen op de BBC de gestegen voedselprijzen werden aangevoerd als reden voor de verhoging van de korte rente. De pen was al weer in het salpeterzuur gedoopt want voedselinflatie laat zich niet makkelijk bestrijden en zeker niet met een rentestijging, maar het ziet er naar uit dat de BBC zelf wat heeft verzonnen.

Neemt niet weg overigens dat de voedselprijzen wel degelijk scherp in de gaten gehouden worden. Zo zijn de tarweprijzen sinds juni verleden jaar van 500 naar 880 gestegen. Ook van deze commodity doen we een grafiek vanaf 2002 hieronder zodat u kunt zien dat we hier echt met een record te maken hebben.

Op dit moment wordt de droogte als boosdoener aangewezen, maar er zijn ook stemmen die melden dat bankiers met het goedkope geld dat ze van de overheid hebben gekregen in grondstoffen zijn gaan speculeren zodat daarmee de prijs verder is opgedreven. Het kan, maar lijkt niet voor de hand liggend waar het voedsel betreft. Als indicatie van de marktverwachting voor de korte rente sturen we bijgaand ook nog even een grafiek van de toekomstige 3 maandsrente zoals deze nu door de markt wordt ingeprijsd.

We weten allemaal dat deze forwards slechte voorspellers zijn omdat het niet anders is dan een rekenkundige bewerking van de huidige rentecurve om tot forward break even percentages te komen. Maar er valt af te lezen dat de 1% die we nu in het 3 maandstarief zien mag oplopen tot 2% in 2012, 3% in 2013 waarna het geleidelijk aan door mag stijgen tot 4.5% in 2021.

Gert van der Scheer, SNS Securities

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 17 mei Must read: zachte landing nog steeds mogelijk
  2. 16 mei Must read: Dit zijn de plannen van de nieuwe regering
  3. 15 mei Must read: Powell heeft geduld

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links