Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Einde van de euro, deel 3

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Reacties

35 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 februari 2011 16:57
    Alexander Zwartkijker . . weer een beer erbij ! Er zijn altijd tal van redenen te bedenken waarom iets niet zal lukken of vooral zal mislukken. Vraag me af wat er gebeurd als meneer er volledig naast blijkt te zitten, het teiltje waarin hij zijn handen in onschuld wast zal wel alvast klaar in de kast liggen.
  2. [verwijderd] 8 februari 2011 17:50
    Als je in Duitsland gewerkt hebt weet je dat die klikkende hakken niet zijn weggeweest.
    Ik herinner mij de opmerking van een collega die jaren geleden nog voor de EU zonder blikken of blozen tegen me zei ¨Ob Deutchland Europa nicht währe!
    Gbj Hilterman gaf destijds al aan dat Nederland in feite wordt verkwanseld en dat is natuurlijk ook zo.
    Als we het dan toch over Stalinisme hebben kan ik alleen maar zeggen dat de Sovjet Unie niet voor niets uiteen is gevallen.
    Nee Europa moet zo nodig de omgekeerde weg gaan bewandelen.
    Als je al ziet dat in België de Walen en Vlamingen het al niet eens kunen worden en al bijna een half jaar met het vormen van een regering bezig zijn dan geeft dit kleine stukje cultuur verschil de grootte van de problemen al aan.
    We moeten inderdaad echt oppassen dat Frankrijk en Duitsland hier geen misbruik van maken.
  3. forum rang 4 CIT 8 februari 2011 17:54
    Alexander,

    Hoewel ik minder cynisch ben dan u, is er ontegenzeggelijk een probleem. In deel 2 van uw drieluik geeft u aan dat de Europese kernlanden de banken dienen te nationaliseren indien (wanneer) de PIIGS defaulten. Op dat moment loopt de staatsschuld van deze kernlanden op tot ver boven de 100% van het BBP. Uw redenering volgende, gaan burgers van bijvoorbeeld Duitsland en Nederland de dan noodzakelijke draconische bezuinigingen (de 18 miljard die nu in NL bezuinigd moet worden zal dan een peuleschil blijken) niet accepteren. Ook Duitsland en Nederland zullen dan toch tot afstempeling over (dienen te) gaan? Als dit op zichzelf al niet tot een mondiale crisis van nu nog ongekende omvang zal leiden, zullen de afstempelingen van de VS en Japan (die uiteraard als dominostenen in het hele spel mee zullen omvallen) dit zeker tot gevolg hebben. Ik kan me moeilijk voorstellen dat het zo ver zal komen (de verliezen van China zullen in ieder geval in de duizenden milraden lopen). We zullen de rand van de afgrond wel weer akelig dicht naderen, maar de gevolgen van een afstempeling van alle PIIGS lijken me te ernstig en te verstrekkend. Er zal dus een alternatief bedacht (moeten) worden om een mondiale financiele crisis te voorkomen.

    Mvg, CIT
  4. Julian247 8 februari 2011 19:17
    wees verstandig en speculeer niet tegen de monetaire autoriteiten, zij hebben namelijk altijd meer geld. Met doemdenken dat de euro zal verdwijnen maak je jezelf onnodig van streek en het kost je waarschijnlijk nog meer geld. De euro is er en blijft er, en de problemen zullen over zeer lange tijd uitgesmeerd worden, daar kan de eerste de beste wijsneus die ooit es in een economieboekje heeft gekeken niets aan doen
  5. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 8 februari 2011 21:31
    quote:

    Sassen van Elsloo schreef op 8 februari 2011 15:10:

    ...
    Grootste probleem is tweeledig: 1) er is veel te veel schuld (overal, niet alleen in de PIIGS); en 2) met name de PIIGS hebben zwaar ingeboet aan concurrentiekracht. Hoe dit op te lossen? Die landen die een concurrentieprobleem hebben moeten lonen matigen, flexibele arbeidsmarkt creëren, aanmoedigen van kleine ondernemerschap (MKB is goud waard), investeren in educatie, educatie en educatie om zodoende de arbeidsproductiviteit en innovatie op een hoger plan te helpen.
    Op punt 2, te veel schuld, zijn er maar twee echte manieren om op te lossen en dat zijn economische groei en aflossen (sparen).
    ...
    Duitsland en Frankrijk kunnen de leukste plannen gaan bedenken maar dat hoeft niet te beteken dat die geaccepteerd laat staan geïmplementeerd zullen worden. Defaulten is bijna nooit een kwestie van niet KUNNEN betalen maar van niet WILLEN betalen).
    Op punt twee: aflossen en sparen is het laatste wat je hoort. Mensen lopen te schoppen tegen de banken met leuzen als haal je geld weg bij de bank bladibla. Maar als je een bank echt wilt pakken en jezelf wilt helpen moet je sparen en aflossen. Maar dat is te moeilijk, blijkbaar...
    ...
    Top dat je weer reageerde. Hoop dat mijn antwoord mijn standpunt verduidelijkt. cheers, Alex
    Punt 1 : Doet me denken aan dat 'Tegenlicht'-programma op tv gisteren: "De val van de euro". Het zou kunnen, maar dan moet ook Frankrijk omvallen?
    Je waarschuwende betoog is iig leerzaam en terecht.

    Wat punt 2 betreft: ik geloof dat 'men' langzaam wat schuldbewuster wordt, letterlijk en figuurlijk. Voor mezelf sprekend: toch de neiging om roodstand op bijv. mijn effectenrekening of creditcard wat eerder te verhelpen dan voorheen. Lost nog geen Europese problemen op, was het maar waar -;).
    Maar banken die moeilijker doen met leningen of hypotheken wel?
  6. taurus86 8 februari 2011 22:36
    Misschien moeten we gaan nadenken over een Euro-exit van Ierland en Portugal. Dat kost wel wat ´Marshall hulp´ van de overige landen, maar hier zou de kost weleens voor de baat uit kunnen gaan.
    Een gedevalueerde munt en een verlengen van de aflossingstermijnen van hun schulden met een factor 2 ( dus een tienjarige obligatie pas na 20 jaar gefaseerd aflossen) zou weleens een beter oplossing kunnen zijn, dan de bevolking van de genoemde landen de straat op laten komen en nationalisme van het bittere soort en gedogen van de katholieke kerk hiervan moeten aanvaarden.
    Duitsland betaalde pas een jaar geleden haar laatste herstelschuld voor WO II aan Groot Brittanië af. Als die alles in 25 jaar hadden willen ontvangen, had WO III al plaatsgevonden
    En de Grieken dan ; laat China dat maar kopen, dat is voor ons een verloren zaak.
    Leren van het verleden is een gezonde houding.
  7. [verwijderd] 9 februari 2011 13:09
    wat je ook niet moet vergeten is dat momenteel NL de minimumpensioenleeftijd niet haalt. Femke Halsema kon immers al met 44 jaar met pensioen. Dit zogenaamd wegens afbreukrisico. De pensioenleeftijd voor de heersers duikt hier onder het minimum (voor de belastingslaven gaat de leeftijd natuurlijk omhoog) Als je de wereld besluit te zien zoals deze is :namelijk een elite die met wet en daarachter dreiging met geweld een groep belastingvee afperst, dan wordt het opeens allemaal zoveel duidelijker. Eindelijk valle alle stukjes dan in elkaar.
  8. [verwijderd] 9 februari 2011 17:37
    Ik begrijp niet waarom er zoveel angst is voor een daling van de Euro, die stond ooit onder pariteit met de US $ . De koersfluctuatie is juist een gezond mechanisme om de politiek-economische kracht (of perceptie daarvan)van een land of economische unie weer te geven.
    Wanneer er economische problemen zijn geeft een daling van de munt in de regel lucht om te herstellen. Het huidige beleid blokkeert juist dit natuurlijk herstel

    Blijkbaar laten politici zich leiden door hun angst voor het verder wegvallen van politieke steun voor het Europese Unie project en denken blijkbaar dat een stijgende Euro meer steun voor de Unie oplevert. Volgens mij leidt deze steun dmv het Europees noodfonds tot het tegendeel , omdat de belastingbetaler uiteindelijk zal opdraaien voor de gevolgen van de nieuwe schuldberg en aldus nog een grotere hekel aan het vrij elitaire , liberale Europese Politieke Unie Project zal krijgen.

    In de regel leidt het volgen van angst tot datgene wat men tracht te vermijden. Dus het totale failliet van de politieke EU.
    Dit zou overigens ook terecht zijn , aangezien de economische crisis nu misbruikt wordt om meer politieke integratie door de strot van de Europeanen te drukken.

  9. [verwijderd] 10 februari 2011 12:44
    quote:

    Beregoed schreef op 9 februari 2011 17:37:

    Wanneer er economische problemen zijn geeft een daling van de munt in de regel lucht om te herstellen. Het huidige beleid blokkeert juist dit natuurlijk herstel
    Het recept van beregoed:laat overheden triljarden aan fiat geld creeren, zodat de munt goedkoop wordt en dat geeft lucht aan de onderdaan.

    Wat er dan echt gebeurd is, is dat een groep mensen die een met geweld verdedigd monopolie op geldcreatie hebben (moordenaars) een grote hoeveelheid zaken in eigendom krijgen, doordat ze met hun geldpers van alles opkopen. Van de belastingslaaf verminderdt de koopkracht.
    In feite is het een grote onvrijwillige diefstal door een kleine elite.
    Nee, dat geeft de onderdaan geen lucht.
  10. ljjls 1 maart 2011 21:03
    quote:

    Sassen van Elsloo schreef op 8 februari 2011 13:16:

    over de hypotheekrenteaftrek: even ter verduidelijking. Ik zelf had liever gezien dat er een inkomensbelastingtarief is voor allen (zeg 30%) en geen hypotheekrenteaftrek. Dat bredere schouders zwaardere lasten moeten dragen is OK en met een flat tax van 30% werkt dat ook zo. Immers, een persoon die twee maal zo veel verdient dan gemiddeld betaald dan ook twee keer zoveel belasting als gemiddeld. Maar door ons progressief belastingstelsel is het in Nederland zo dat hoe breder je schouders hoe disproportioneel meer lasten je moet dragen. Niet echt sociaal als je het mij vraagt.
    Verder wou ik zeggen dat alle huidige huizenbezitters hun huis gekocht hebben met de impliciete garantie dat er een hypotheekrenteaftrek zal zijn. Je maakt een kostenraming en dan koop je een his. Een afschaffing van de renteaftrek zou dus gelijk staan aan achteraf de spelregels veranderen. Dat is niet fair en niet bevorderlijk voor stabilitiet van de huizenmarkt. Nu afschaffen is dus te laat en te ingrijpend. Het kan wel, met een ultra lange overgangsperiode en dergelijke maar ik hoop dan wel dat de flat tax er komt want anders is het gewoon een ordinaire lastenverhoging.
    Jaja, daar hebben we die eendimensionale visie weer van de anglo kapitalist.
    30% belasting voor iedereen, wat eerlijk zeg! Laat iedereen dan ook ongeveer even veel verdienen, dan wordt het echt eerlijk! Of wou je beweren dat je zo hard werkt voor je geld? Dat doen heel veel mensen die niet veel verdienen ook!En jij zit op je luie kont achter een beelscherm te telefoneren etc. En dat veel mensen niet zo veel inkomen hebben is omdat ze wat minder geluk hebben gehad goede genen en een goede thuis / uitval basis te hebben meegekregen. Jij mag van mij boven de 1,5 ton 99% belasting betalen!! Ga wat zinnigs doen!
  11. Alexander Sassen van Elsloo 2 maart 2011 12:33
    @ljjls Allereerst ik werk wel degelijk hard, meer dan 12 uur per dag, zonder een vast inkomen. Ik moet dus iedere dag weer aan de kar trekken met de grote onzekerheid of ik genoeg ga verdienen om de boel rind te krijgen. Verder heb ik mij ondersteboven moeten studeren vanaf mijn 11e jaar om de opleidingen te volgen om te doen wat ik nu doen (en nee, de opleidingen zijn prive betaald, niet door de staat). Terwijl anderen het er lekker van namen zat ik dus te blokken en nu ik werk is het niet anders. En het toppunt is dat ik met die kennis menig pensioenbeheerder heb geholpen om goede beleggingsresultaten te behalen (dus ook uw pensioen). Dus eendimensionaal is niet mijn betoog maar de uwe: pak de grootverdieners.

    Mensen moeten worden gemotiveerd om te werken, te trainen, te innoveren, etc. Uw voorstel van 99% belasting zal dit geheel om zeep helpen.

    Verder vind ik het admirabel van u dat zoveel geeft om de minder bedeelden onder ons. Als ik uw logica volg dan neem ik aan dat u iedere avond alleen een blikje bruine bonen eet met brood en een glas water. Want al het geld wat u dan daarmee bespaart, kan u sturen naar Afrika. Die mensen zijn pas minder bedeeld en hadden alleen de pech om op het verkeerde continent geboren te worden. Ik wens u alvast een smakelijk avondeten.
35 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links