Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Twijfels over Turkije

Vorig jaar was Turkije de plek waar beleggers steeds enthousiaster over raakten, totdat de index in oktober een all time high neerzette.  Inmiddels rijzen er steeds meer twijfels over het perspectief van de Turkse aandelenmarkt, in elk geval voor de korte termijn. Dat constateert ook Turker Hamzaoglu van Bank of America Merrill Lynch die sinds het begin van dit jaar met meer dan 50 institutionele beleggers van gedachte wisselde over Turkije.

Hamzaoglu ziet geleidelijk afnemende interesse voor Turkije bij beleggers in de VS en het VK.  Dat had in eerste instantie te maken met het zwakke optreden van de Turkse centrale bank. Dat zou voor problemen zorgen op het gebied van de financiële sector, de wisselkoers van de lira, rente, inflatie en het handelstekort. Vorige week nam de kritiek af, nadat de centrale bank agressieve maatregelen aankondigden om de binnenlandse problemen te tackelen.

Maar juist op dat moment nam de risicoaversie toe door de onlusten in Noord-Afrika en begon de olieprijs op te lopen, wat op zijn beurt de Turkse inflatie weer aanjaagt. Omdat de bereidheid van beleggers om in opkomende markten wereldwijd te beleggen afneemt, zijn ook de lagere koersen nog geen trigger geweest voor nieuwe kooplust op de Turkse beurs. Dat komt ook doordat de consensus verschuift naar ‘sterker economisch herstel in de ontwikkelde markten en sterkere inflatie in opkomende markten’, denkt Hamzaoglu. Die ontwikkeling zou het rechtvaardigen om belegd vermogen van opkomende naar ontwikkelde markten terug te sluizen.

Toch ziet Hamzaoglu in de gesprekken met institutionele beleggers ook dat zij onverminderd positief blijven over de groeipotentie van Turkije op de wat langere termijn. Belangrijk daarbij is wel dat de centrale bank de belofte waarmaakt stabiliteit op de financiële markten in het algemeen en van prijsstabiliteit in het bijzonder. De Turkse cijfers over het eerste kwartaal zullen nauwgezet in de gaten worden gehouden als indicator of het alweer tijd is voorzichtig een teentje in de Bosporus te steken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 17 mei Must read: zachte landing nog steeds mogelijk
  2. 16 mei Must read: Dit zijn de plannen van de nieuwe regering
  3. 15 mei Must read: Powell heeft geduld

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links