Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

19% rendement met IEX Fonds 40

De winning streak van de fondsenindex IEX Fonds 40 is ook in december niet afgebroken. In een optimistisch beursklimaat haalde de index een maandrendement van 3,49%. Daarmee kwam de index per 31 december uit op de slotstand van 163,62 en dat is een rendement van 19,16% voor 2010 – inclusief dividend.

Vorig jaar, in het debuutjaar van de index, werd 37,31% rendement behaald. Na precies twee jaar staat de index op een rendement van 63,62% en dat bij een relatief lage volatiliteit. In december deden alleen de obligatiefondsen als groep een klein stapje terug.

Voor de vierde maand op rij bleven de obligatiefondsen achter bij de andere deelindices, dit keer zelfs met een bescheiden negatief rendement.

Ook in december waren de grondstoffenfondsen weer erg in trek. Opvallend was verder de goede performance van de Europese aandelenfondsen in december. Door de grondstofbonanza van de afgelopen maanden hebben de themafondsen als groep uiteindelijk de beste performance neergezet in 2010 binnen de index.

Obligatiefondsen, die tot en met augustus de boventoon voerden, werden in de laatste vier maanden links en rechts voorbijgeschoten en eindigden het jaar met een ruime achterstand op aandelen-, vastgoed- en themafondsen, maar scoorden als groep wel – in historisch perspectief – bovengemiddeld.

Top tien: commodities, opkomende markten en vastgoed

Fidelity ASEAN was bijna het hele jaar het best presterende fonds binnen de IEX Fonds 40 maar zag ondanks een keurige plus van 2,05% in december die eretitel toch aan de neus voorbij gaan. Op de valreep wisten zowel Blackrock GF World Gold als JP Morgan Global Natural Resources een beter jaarrendement neer te zetten.

Alle 40 fondsen in de index behaalden uiteindelijk een positief jaarrendement. Bij de tien best presterende fondsen bevinden zich vier (van de zes) vastgoedfondsen. De top-10 wordt verder gevormd door drie aandelenfondsen en drie grondstoffondsen. Om maar te benadrukken dat de assets ook het afgelopen jaar – na 2007, 2008 en 2009 – allemaal in dezelfde richting bewogen.

Per 1 januari wordt de weging van alle 40 fondsen teruggebracht naar de oorspronkelijke 2,5%. De index kent bovendien acht mutaties, zoals vlak voor de kerst al aangegeven.  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: "I hope I come next year"
  2. 03 mei Must read: Sell in May?
  3. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links