Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie het MKB niet eert...

Afgelopen woensdag organiseerden wij een seminar met als onderwerp Europa en de Verenigde Staten. Twee gastsprekers gaven een betoog over de situatie in beide werelddelen. Dr. Carl Weinberg van High Frequency Economics trapte af met een zwartgallig scenario voor Europa. Daar zal ik u dit keer niet mee vermoeien. Geïnteresseerden lezen hier een kort verslag van zijn verhaal.

Daarna kwam econoom Ian Shepherdson aan het woord. Shepherdson is positief over de te verwachten Amerikaanse economische groei voor de komende jaren. De Verenigde Staten staan er beter voor dan over het algemeen aangenomen wordt.

Shepherdson ziet het toedienen van extra liquiditeiten door de Amerikaanse centrale bank (de Fed) als een zegen voor de economie. Het is een belangrijk element ter verbetering van de economische positie van het midden- en kleinbedrijf.

Herstel komt van het MKB
Kwantitatieve Verruiming (Quantative Easing, QE) deel 1 en 2 zijn in werking gesteld en leveren een belangrijke bijdrage aan de economische groei van de VS. Shepherdson stelt dat de crux zit in het verlenen van krediet aan de kleinere ondernemers. Grote ondernemingen hebben voldoende toegang tot de internationale kapitaalmarkt. Kapitaal aantrekken is voor deze ondernemingen dan ook geen probleem.

Shepherdson stelt dat banken weer meer kapitaal zullen gaan uitlenen door verbeterde tier 1kapitaal ratio’s om extra rendement te genereren op dit beschikbare kapitaal. Het in depressie verkerende midden- en kleinbedrijf zal dan uit het diepe dal kunnen terugkeren. Dit zal een positieve invloed hebben op de werkgelegenheid en de economische groei.

Dé MKB-indicator om in de gaten te houden is de zogenaamde National Federation of Independent Business (NFIB) index. Het is voor Shepherdson een raadsel waarom economen deze index links laten liggen. Economische groei in de Verenigde Staten zal namelijk vanuit deze sector moeten komen.

Het spel en de regels
Wat de Slimste Belegger-competitie betreft schommel ik nog rond de 10e plaats. Er zijn lezers die het problematisch vinden dat ik aan het begin van de competitie mijn portefeuille heb gereset. Dat kan ik best begrijpen - in de niet-virtuele wereld kan dat helaas niet - maar voor de duidelijkheid wil ik melden dat dit in ieders mogelijkheid valt binnen het spel.

Uiteraard haalt dit het realiteitsgehalte wat omlaag. Maar ja, in de realiteit zou ik ook nooit zulke risico’s nemen. Als ik dit spel wil winnen zal ik alle mogelijke elementen moeten gebruiken om tot een goed resultaat te komen.

Zo zei Freek de Jonge ooit: “Dat Is Het Spel, Zo Zijn De Regels En Zo Moet Het Gespeeld Worden”

Prettig weekend.

 

Wordt u de slimste belegger van 2010?

 


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Stuur een reactie aan de auteur.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. N. Koerts 19 november 2010 18:01
    Tja en toch heb je als proffesional een voorbeeldfunctie.
    Door het resetten ben je erg ongeloofwaardig geworden. Mensen hadden al niet heel veel vertrouwen in proffesionele beleggers. Dit schetst alleen maar hun gelijk, dat ook proffesionals zoals u er ook heftig naast kunnen zitten.
  2. [verwijderd] 19 november 2010 19:42
    quote:

    koert schreef:

    Tja en toch heb je als proffesional een voorbeeldfunctie.
    Door het resetten ben je erg ongeloofwaardig geworden. Mensen hadden al niet heel veel vertrouwen in proffesionele beleggers. Dit schetst alleen maar hun gelijk, dat ook proffesionals zoals u er ook heftig naast kunnen zitten.
    Cheer up Koert

    Volgens mij heb je niet goed gelezen en als de regels van IEX een reset toestaan dan is het dus volgens de regels. Zie het net als een arme belegger die z'n account na een verlies weer bijvult. Of als een bank die gegokt heeft en met een bail out op onze kosten door mag gaan.

    Daarvoor sta jij toch ook niet op het malieveld te schreeuwen hoe ongeloofwaardig die bank is geworden? Dan moet je dat ook niet hier doen, prevelend over geloofwaardigheid van pro's. Het systeem faciliteert dit allemaal, goed of slecht, en als je daar echt een punt van wil maken, neem een voorbeeld aan Jesse Ventura en grijp 'ze' bij de ballen. Ik sta achter je.

    Wie is Jesse? Zie: www.youtube.com/watch?v=AvaGbb6PNbI

    En voor de contest - wat ik persoonlijk zowiezo als een roulette op een rollercoaster zie - als Richard op het einde er 20% beter voor staat dan de rest dan trekken we die van de reset af en heeft hij een gelijk spel. En als hij in het middenveld of erger eindigt maakt het toch allemaal weinig uit verder.

    Just sayin'

    goed weekend.

    Juan
  3. [verwijderd] 19 november 2010 21:44
    Tof, ik was 11e in de slimste belegger

    Maar ik heb een mooie anekdote voor de QE2.
    Ooit een aantal jaren geleden ben ik bij de drukkerijen geweest van PCM . In de loop van de middag werden daar de kranten gedrukt voor de volgende dag. Wat mij opviel was dat eerste run van de huidige krant als eerste een aantal van 3000 stuks gelijk in de afvalcontainer belande. Ik snapte het niet en vroeg aan de hoofd operator “Is dat niet zonde” zijn antwoord was “nee we moeten eerst op temperatuur komen want anders vallen de keuren niet over elkaar”. Voor mij was elke krant geld maar voor hem was het bedrukt papier waar hij een kwaliteit van eiste, dus een product geen krant , gewoon papier industry.
    Ik denk dat het zelfde nu aan de gang is met geld. Voor Ben is geld een proces wat hij aan de gang moet houden. Voor de Italianen en de Grieken was dit ook zo maar sinds de EU moeten ze deze proces macht gaan over dragen aan landen die het anders zien…

    Gr
  4. hap 20 november 2010 13:44
    Als kapotte-klok orakel moet je natuurlijk wel telkens resetten om op de juiste tijd te staan.

    Hoe zit het nou met die grote kladderadatsch die door zijn geliefde astrologie en al die death crosses voorspeld werd? Hebben we dat nou definitief achter ons gelaten of staan de sterren net zo stil als zijn klok en hebben we dat gewoon maar naar de toekomst doorgeschoven?
  5. [verwijderd] 20 november 2010 14:24
    quote:

    koert schreef:

    Tja en toch heb je als proffesional een voorbeeldfunctie.
    Door het resetten ben je erg ongeloofwaardig geworden.
    Ongeloofwaardig ? Nee joh, deze man stond immers kort geleden in de top-15 en liet alle 'andere' experts flink achter zich ! Waar had ik dat ook al weer gelezen ? :))))
  6. [verwijderd] 20 november 2010 20:55

    Howdy,

    Mijn eerste reactie "wat is de MKB-indicator". Heb me rot gezocht op Google.
    Ik nam vanzelfsprekend aan, dat dat 'n Engelse/Amerikaanse afkorting was, aangezien die gebruikt wordt door 'n zekere meneer Ian Sheperdson.

    Blijkt het 'n NL-afkorting te zijn.

    Verwarrend voor mij die populaire mengelmoes van Nederlands en Engels.

    Mijn voorkeur: het 1 of het ander; of NL, of Eng.

    Houdoe,

    >--:-)-->

  7. [verwijderd] 21 november 2010 00:37
    Ik sta VER boven Richard Abma in de Slimste Beleggerscompetitie, eigenlijk al de hele competitie en speel gewoon vanaf 1 november met een portefeuille die niet gereset is. En wat nog mooier is... Richard zit nu (weer) short en ik zit nu long...
    Ben ik dan ook een "expert" ? ;-)
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links