Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABS-stress

Voortbordurend op een eerdere column over de ABS-markt zie ik een nog verder verslechterende markt. Met name de en masse in Nederland uitgegeven ABS-en met virtuele CDO’s als onderpand krijgen het nóg zwaarder te verduren.

Dit komt met name door de massale faillissementen die er in de VS nog worden verwacht. Per 11 juni dit jaar staat de teller op 109. Standard & Poor’s (S&P) verwacht zelfs dat dit getal gaat stijgen naar 209 voor 2009.

Onderstaande figuur laat zien dat dit historisch een hoog getal is is, hoger dan in 2001 het jaar van de leegloop van de tech-bubble en de bedrijfsschandalen.

Ook in Nederland concludeerde adviesbureau Deloitte dat mogelijk 18.000 Nederlandse bedrijven in de financiële problemen zitten. Hier zullen zeker enkele faillissementen uit volgen.

Niet zo rooskleurig
Van de vele honderden binnenlandse en buitenlandse bedrijfsnamen, opgenomen in deze zogenaamde Nederlandse ABS-leningen, zijn er tientallen die ook aan het randje van hun faillissement staan. Het nadeel hierbij is dat naarmate deze ondernemingen langer operationeel blijven, ze meer schulden maken.

Daardoor brengen ze bij een uiteindelijk faillissement minder restwaarde met zich mee. Dit zorgt er uiteindelijk weer voor dat er minder faillissementen nodig zijn om de hoofdsom van de ABS-leningen in zijn geheel te doen oplossen. Het ziet er voor de beleggers in deze leningen zo niet rooskleurig uit.

De leningen hebben vaak een looptijd hebben van nog een aantal jaren. Er rest in veel gevallen niet meer dan hopen op een goede afloop gezien de zeer beperkte liquiditeit van dit typ.


Richard Abma is asset manager bij Oolders, Heijning & Voogelaar en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Abma heeft geen posities in de ABS-markt. Klik hier om de auteur een bericht te sturen.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. raulgol 25 juni 2009 16:59
    Beste Richard,

    Vorig jaar toen je nog bij de Kasbank zat schreef je elke keer waarom je vast was op de AEX (vanaf 480).
    Nu je een nieuwe werkgever hebt ga je waarschuwen voor risicovolle alternatieve beleggingen die in waarde gedecimeerd zijn.
    Denk je nu echt dat de gemiddelde IEXlezer hierin heeft belegd?

    PS. Ik zit er trouwens wel aan te denken omdat je er zo flauw op bent.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links