Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Small in Japan

Het staat er echt. Beleggingsfondsen die gericht zijn op Japanse small- & midcaps hebben in de afgelopen maand het hoogste rendement geboekt van alle fondscategorieën in de database van fondsonderzoeker Lipper. Gemiddeld zijn deze fondsen met 13,5% gestegen.

Sinds eind 2007 staat de sector echter nog dik in het rood (-37,5%) en over de afgelopen jaren waren kleine en middelgrote bedrijven in Japan ook al een van de slechtste beleggingen. Is het dieptepunt eindelijk bereikt en kan deze schade worden goedgemaakt?

Na een blik op de Japanse economie lijkt een kort nee het simpele antwoord. De indicator voor het Japanse bedrijfsklimaat viel in oktober terug van 28,0 naar 22,6. Economen hadden op een daling tot 26,8 gerekend.

Tegelijkertijd schoot het aantal faillissementen met 13,4% omhoog. Voor het eerst sinds zes jaar liep de schade in oktober op tot ruim 1 biljoen Yen (8 miljard euro).

Japanners op koopjesjacht
Dit soort cijfers roepen de vraag op waarom Japanse small- & midcaps het dan zo heel erg goed konden doen op de beurs. De eerste oorzaak is meteen ook de meest verrassende: Japanners zelf zijn voor het eerst in jaren enthousiast aan het kopen op de eigen beurs.

Rakuten Securities, één van de grootste online brokers in Japan, meldde dat het aantal aanvragen voor een beleggersrekening binnen twee maanden is verviervoudigd tot 33.000 in oktober. Japanse particulieren spelen nu een rol van betekening op de Tokyo Stock Exchange.

In oktober kocht deze groep per saldo voor 8 miljard euro Japanse aandelen volgens Daiwa Securities. Dat is vijf keer zoveel als in september en het was ruimschoots voldoende om de outflow van buitenlandse beleggers (5,5 miljard euro) te compenseren.



Tijdsperiode grafiek: 

120 miljard aan zijlijn
Volgens een woordvoerder van Daiwa Securities zijn particulieren massaal ingestapt toen de Nikkei onder de 10.000 terecht kwam, aangezien aandelen op dat moment heel goedkoop oogden. De recente golf kan het begin zijn van een veel grotere trend.

Japanse consumenten hebben namelijk nog ruim 120 miljard euro op spaarrekeningen staan en in pensioenpotjes zitten waar ze nauwelijks rente over ontvangen. Als Japanners hun risicoaversie verliezen, kan de geldinstroom snel verder toenemen.

Traditioneel verdween dit geld naar buitenlandse beleggingen, wat samen met de zogenaamde carry trade een van de oorzaken was waarom de Yen in waarde daalde ten opzichte van andere valuta. Als dit geld wordt teruggehaald naar Japan, kan de munt terrein terugwinnen.

Schijnbewegingen
Dat kan extra rendement opleveren voor buitenlandse beleggers die geld in Japan investeren. Er is echter heel wat nodig voordat de economie in het land weer op gang komt. Minister president Taro Aso heeft hierom een stimulans van 40 miljard euro aangekondigd.

Een flink deel van dat bedrag komt in de vorm van lastenverlichtingen voor consumenten en het zijn vooral de kleine en middelgrote Japanse bedrijven die daarvan profiteren. Dat verklaart de snelle opmars van deze sector de afgelopen maand.

De Japanse beurs heeft de laatste jaren al verschillende malen een kort herstel laten zien, wat telkens gevolgd werd door een nieuwe terugval. Het AXA Rosenberg Japan Small Cap Fund lijkt een goede keuze voor beleggers die erop durven te speculeren dat het deze keer anders is.

Het fonds wist de schade sinds begin dit jaar te beperken tot -12,6%. Over de afgelopen vijf jaar is het rendement zelfs positief. Er is echter genoeg keuze, want onder meer Credit Suisse, DWS, Fidelity, Henderson en Schroders hebben ook fondsen gericht op Japanse small- en midcaps.


Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op michiel@iex.nl

Michiel Pekelharing is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Pekelharing neemt geen posities in op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michiel Pekelharing

Michiel Pekelharing versterkt sinds april 2005 de redactie van IEX. Hij maakte de overstap van Reed Elsevier, waar hij voor Beleggers Belangen en Money schreef. Daarvoor was hij als freelance journalist actief voor verschillende kranten en financiële websites.

Meer over Michiel Pekelharing

Recente artikelen van Michiel Pekelharing

  1. okt '07 Emerging Mark
  2. feb '09 Kijk, een zwaluw 4
  3. feb '09 Dividendvalkuil 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links