Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opties Olie

Olietanker Royal Dutch Shell (RDS) is sinds de top in mei fors teruggezakt en noteert momenteel rond de 23 euro. Ik vind dit wel weer een mooi instapniveau. Daarbij voel ik mij gesteund door het aardige dividendrendement van circa 4%.

Uiteraard speelt de dollar ook een rol, maar als de euro niet verder stijgt dan 1,60 dollar dan kan dit ook een stimulans zijn voor Royal Dutch Shell. Sinds het jaar 2005 beweegt RDS in een bandbreedte tussen grofweg 22 en 30 euro.

Als het herstel doorzet, dan kan RDS in ieder geval richting 28 euro stijgen. Een longpositie kan in een paar fases worden opgezet. Ten eerste kan bijvoorbeeld de RDS Dec 22 put worden gegeven op 1,30 euro.

Mocht RDS wegzakken, dan wordt (in december) de effectieve afnameprijs 20,70 euro. Ook kunnen er (vervolgens) calls worden gekocht met de ontvangen premie.

De dec 24 call doet 1,35 euro. Bij het gelijktijdig innemen van deze positie, hoeft er slechts een eurostuiver (5 euro per contract) worden ingelegd.
Voor het gemak ga ik uit van de huidige prijzen:

  • Short 1 dec 22 put @ 1,30
  • Long 1 dec 24 call @ 1,35

    Er zijn bij expiratie in december drie mogelijke scenario’s:
    1. RDS lager dan 22 euro: verplicht tot aankoop van aandelen (effectief op 22,05)
    2.RDS staat hoger dan 24 euro: aankoop aandelen op 24,05
    3. RDS noteert tussen 22 en 24 euro: geen enkel gevolg, de optiecontracten lopen waardeloos af.


    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

  • Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jerry de Leeuw

    Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

    Meer over Jerry de Leeuw

    Recente artikelen van Jerry de Leeuw

    1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
    2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
    3. feb '09 Gouden olie 7

    Gerelateerd

    Reacties

    15 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 21 juli 2008 17:34
      quote:

      amber9 schreef:

      2.RDS staat hoger dan 24 euro: aankoop aandelen op 24,05

      Leg dat nog eens uit svp

      Wanneer je call 24-ers hebt en die uitoefent, koop je dus de onderliggende waarde voor 24 euro. Die 5 cent extra zijn de kosten die gepaard gaan met de aankoop en uitoefening van de opties, aangenomen dat je er minimaal 5 stuks hebt.

      Naar beneden een soortgelijke situatie op 22.
    2. [verwijderd] 21 juli 2008 17:59
      Naschrift: Meestal wordt niet vermeld dat je voor de geschreven puts een bedraag aan margin als dekking moet aanhouden. Dat kan in de vorm van geld op de rekening courant of andere zekerheden.

      De meeste brokers geven geen of slechts een kleine rente op je rekening courant. Nadeel van de geschetste constructie is dus dat men een fors marginbedrag vrijwel renteloos op de rekening courant moet parkeren, en je bovendien geen dividend krijgt. Dus onder de streep is het niet veel voordeliger dan gewoon de stukken kopen.
    3. [verwijderd] 21 juli 2008 18:11
      Wanneer de bedoeling is om de aandelen met korting te kopen, vraag ik me af of het niet beter is om een put te schrijven die licht itm is zonder gekochte call.

      Deze constructie is volgens mij meer bedoeld om een grote hefboom te creeren.

      Volgens mij kan je VBR aanzetten en dan bv de margin dekken met een kortlopende obligatie. Moet je natuurlijk wel discipline hebben om de kas boven 0 te houden ;-)

      quote:

      mijnalias schreef:

      Naschrift: Meestal wordt niet vermeld dat je voor de geschreven puts een bedraag aan margin als dekking moet aanhouden. Dat kan in de vorm van geld op de rekening courant of andere zekerheden.

      De meeste brokers geven geen of slechts een kleine rente op je rekening courant. Nadeel van de geschetste constructie is dus dat men een fors marginbedrag vrijwel renteloos op de rekening courant moet parkeren, en je bovendien geen dividend krijgt. Dus onder de streep is het niet veel voordeliger dan gewoon de stukken kopen.

    4. [verwijderd] 21 juli 2008 18:11
      Goh ja, ik had die initiële investering over het hoofd gezien.

      Persoonlijk vind ik het schrijven van puts zoals hier geschetst niet aanbevelenswaardig. Beter is om naar onderen altijd een bodem te leggen, ook al is die absurd laag. Dus hier bij voorbeeld een long put 20 erbij.
      Dat heeft als voordeel dat de margin die je aan moet houden ook beperkt wordt tot het verschil tussen de long en short puts. Verder biedt zo'n long put ook veiligheid wanneer de koers tussentijds tijdelijk naar beneden valt.
    5. [verwijderd] 21 juli 2008 21:20
      Zo is ie bedoeld:

      In juli (binnenkort dus), de volgende twee:

      1 x verkopen PUT RD 22, dec 2008, à EUR. 1,30; en
      1 x kopen CALL RD 24, dec 2008, à EUR. 1,35; en

      De gezamelijke kosten van deze twee zijn exclusief transaktiekosten: EUR. 0,05 (per 100 onderliggende aandelen). Afhankelijk van het aankoopmoment kan het trouwens wel een stuivertje meer of minder zijn.

      In december 2008 wanneer de opties aflopen zijn er drie mogelijkheden:
      a) koers < 22; Je krijgt dan de stukken geleverd tegen EUR. 22,=; Samen met de optiecombinatie is dat EUR. 22,05
      b) koers > 22, en < 24; De opties lopen beide waardeloos af. Het verlies is dan beperkt tot de investering (EUR. 0,05).
      c) koers > 24; Je kunt dan de stukken kopen tegen EUR. 24,=. Samen met de optiecombinatie is dat EUR. 24,05. Uiteraard kun je ook de call opties verkopen op enig moment tussen nu en de expiratiedatum.

      Reeds opgemerkt is dat een zekerheid verschaft moet worden voor de margin op de geschreven puts welke het totale resultaat verkleint.
    6. forum rang 4 ONN 21 juli 2008 21:32
      quote:

      dianax schreef:

      Kan iemand mij vertellen wat je dan verdient.

      Volgens mij alleen wanneer de koers dus boven de Euro 24,05 exclusief kosten is.
      Dus als de koers van RD € 28 wordt er € 3,95 excl. kosten verdient.
      Klopt maar dan heb je het dus over de dag van expiratie in december. Je zit zowel puts short als calls long dus bij een minimale stijging van het aandeel zal je verdienen. ;-)
    15 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links