Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gouden olie

Goud beukte onlangs tegen de 1000 dollar, terwijl olie onder druk bleef staan en zelfs rond de 40 dollar per barrel noteerde. Het sentiment ten aanzien van het edelmetaal is bullish.

Het lijkt erop dat beleggers hun vingers liever niet willen branden aan het zwarte goud. Wellicht biedt het huidige sentiment kansen om contrair te gaan, oftewel: long olie en short goud.

Daarvoor zoek ik onder meer houvast aan de GOR: de Gold/Oil-Ratio. Dit verhoudingsgetal geeft weer hoeveel vaatjes olie er kunnen worden gekocht met één goudstaaf.

De GOR noteert momenteel op een waarde van circa 21. In historisch perspectief geplaatst: de afgelopen dertig jaar is de GOR zelden onder een waarde van 10 gedoken of tot boven de 30 gestegen.

Historisch hoog
Een GOR richting de 10 wordt ook wel gezien als een (ultiem) koopmoment (goud long/short olie), terwijl waarden ruim boven de 20 interessante shortkansen bieden. Eén en ander is uiteraard op voorwaarde dat er fundamenteel niets aan de markt is veranderd.

Dus het uitgangspunt hierbij is de verwachting dat de historische gemiddelden ook in de toekomst weer opgeld doen. Vorig jaar, toen olie op de top rond 145 dollar noteerde, stond de GOR op circa 6. Dit betekende derhalve een goed moment om short te gaan in olie en long in goud.

Nu is de situatie juist andersom: goud noteert rond de 945 dollar terwijl olie circa 45 dollar doet. Let wel, in de jaren tachtig en negentig werden er GOR-waarden tussen 30 en 35 opgetekend. Oftewel, goud zou best nog wel tientallen procenten kunnen stijgen en olie kan nog best verder dalen.

Twee strategieën
Een strategie zou kunnen zijn om eenderde van de gewenste eindpositie in te nemen bij de huidige waarde, en daarna te wachten met de volgende postitie tot rond de 30 en de volgende shortpositie innemen tussen de 35 en 40. In dit geval moet u wel zitvlees, diepe zakken en een langetermijnvisie hebben.

Een andere strategie (ieder zijn meug) is om nu alvast eenderde aan long olie- en short goud-posities in te nemen en te wachten totdat de verhouding in de buurt komt van wat historisch gebruikelijk is, om vervolgens uw posities verder af te bouwen.


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij van Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 februari 2009 00:24
    "De GOR noteert momenteel op een waarde van circa 21. In historisch perspectief geplaatst: de afgelopen dertig jaar is de GOR zelden onder een waarde van 10 gedoken of tot boven de 30 gestegen."

    Ik ben het eens met de strategie maar de redenering is natuurlijk een beetje krom .

    De grootste crisis sinds ? Ik gelooof groter dan de jaren 30 en we hebben het over een spread tussen twee zeer verschillende commodities . De één puur sentiment en de ander puur economisch .

    Zou het in ieder geval niet te groot doen .

  2. [verwijderd] 28 februari 2009 10:33
    De goud olie verhouding is inderdaad geheel uit het lood geslagen en ja de long kansen liggen bij olie... Maar dat wil niet zeggen dan goud short gaan een goed idee is... Het kan namelijk zo zijn dat beide stijgen vanwege een vallende dollar... Als je de lange grafieken over elkaar zet zal dit duidelijk zijn....
  3. [verwijderd] 28 februari 2009 17:43

    Ik denk dat door de crisis de correlatie tussen goud en olie negatief is. Komt er nog "De Grote Afstort" dan zal olie wel verder dalen en goud verder stijgen en vice versa. (Overigens kan je ook prima op oliegerelateerde producten verliezen terwijl de prijs gelijk blijft.) Ik zie dus niet zo goed in wat de meerwaarde is van een long+short positie t.o.v. alleen een long olie of alleen een short goud.
  4. [verwijderd] 28 februari 2009 19:39
    Ik vind de goldsilverratio veel interessanter: www.zilverbaren.nl/gold-silver-ratio....

    Huidige ratio 1 op 72, dus met 1 gram goud koop je 72 gram zilver. Historisch gezien is zilver enorm ondergewaardeerd want de gemiddelde ratio was 1 op 45 en daarvoor was het zelfs 1 op 16.

    Zowel olie als zilver hebben dus nog heel wat goed te maken en dit zal ten koste van goud gaan.
    Ik ruil mijn goud dus om voor zilver.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links