Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Think Binck

De AEX bevindt zich momenteel weerom aan de bovenzijde van de range 425-457. Vanaf de paniekbodem op 401,45 punten in januari heeft de index zich goed weten te herstellen en is intussen 12% opgeveerd.

Uiteraard horen we momenteel slechts negatieve verhalen over de economie, de kredietcrisis en de (Amerikaanse) huizenmarkt. Hieruit kan ik alleen maar concluderen dat we het ergste achter de rug hebben.

Financiële markten kijken vooruit en is het niet echt relevant wat er is gebeurd. De beurs is duidelijk een bodem aan het zoeken. De AEX bevindt zich in een mooie uptrend, met als onderkant 440 (op dagbasis).

Een doorbraak maakt de weg vrij richting 425 of zelfs 400. Vooralsnog ga ik uit van een hausse-scenario, waarbij een uitbraak boven 457 de weg vrijmaakt voor een rit richting 470-480.

Dekking
De index spreidt een aanzienlijke volatiliteit ten toon. De Volatiliteit Index (op de AEX) noteert momenteel circa 28. Vorig jaar schoot de VIX in de zomermaanden en in het najaar door het dak. Critici merken terecht op dat de VIX de afgelopen jaren tussen 10 en 15 bewoog, met uitschieters in 2002 en 2003 ver boven 60.

Hoewel het wel verleidelijk is om de huidige hoge volatiliteit te geven (opties schrijven), huiver ik over sec premie short gaan. Daar omheen wil ik wat dekking kopen, opdat mijn risico wordt beperkt. Er kan altijd een vliegtuig crashen, of de centrale banken kunnen zomaar weer georkestreerde renteacties gaan voeren.

Aan de andere kant zijn de premies dermate hoog, dat ik op mijn qui vive moet zijn. Bij wijze van spreken erodeert de (maart)premie per seconde, als de markt blijft liggen. Ik zou daarom liever posities opbouwen in individuele fondsen zoals vastgoed, uitzenders en sub-financials - al dan niet met long puts en/of short calls.



Tijdsperiode grafiek: 

Binck?
Als uitsmijter geef ik Binck mee. Dit aandeel heeft eveneens (onterecht) fors te lijden gehad door het subprime-geweld en kan voor een verrassing zorgen. Op 3 maart komt Neerlands grootste internetbroker met jaarcijfers. Wat heeft Binck nu te maken gehad met de subprime-problemen? Volgens mij helemaal niets.

ING en SNS Reaal hebben inmiddels meevallende cijfers gepresenteerd. De broker kan best wel eens de lachende derde kunnen zijn, vanwege de hoge volatiliteit op de effectenbeurzen. Meer handel, betekent gewoon meer provisie. Momenteel noteert Binck 8,37 euro. Een rit richting 10 tot 12 euro moet mogelijk zijn.



Tijdsperiode grafiek: 


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 februari 2008 17:11
    Bij een hoge volatility is het combineren van aandelen posities met short calls inderdaad logisch. Maar long puts? Dan is de winst die je haalt vanwege de hoge volatility toch gelijk weer weg? Waarom geen aandelen short strangle? Dan pak je volledig voordeel van de hoge volatility. En dan niet van dat kortlopende geneuzel: meerjarige opties. Pak een mandje aandelen met een hoog dividendrendement (waarvan je vanwege de ontvangen premies dubbel profiteert), schrijf aan beide kanten en wacht rustig af.

    De piek in de volatility lijkt trouwens al weer voorbij: www.iex.nl/stocks/volatiliteitsindex....

    Ik wacht op het volgende drama dagje om toe te slaan.
  2. Jean 25 februari 2008 17:20
    quote:

    Jerry de Leeuw schreef:

    De broker kan best wel eens de lachende derde kunnen zijn, vanwege de hoge volatiliteit op de effectenbeurzen. Meer handel, betekent gewoon meer provisie. Momenteel noteert Binck 8,37 euro. Een rit richting 10 tot 12 euro moet mogelijk zijn.
    Zou Binck echt zo profiteren? Ik denk dat veel van de klanten van Binck huilend naar hun scherm hebben gekeken de laatste maanden. En de grote professionals die veel handelen zitten niet bij Binck. Ik moet het nog maar zien allemaal.
  3. [verwijderd] 25 februari 2008 19:45
    En anders heb je nog het aandeel NYSE Euronext wat je kan kopen, let wel op dat je de Parijs notering handeld want die is meer liquide, de Amsterdamse is slechts een aftreksel van die notering dus dan geef je gratis geld weg.

    Dit aandeel is ook al flink weggezakt en nogsteeds dicht bij zijn low, staat duidelijk goedkoper genoteerd dan Deutsche Borse en draait prima zoals op te maken bij de jaarcijfers waarbij ook de cijfers over Januari weer erg goed waren. Nu zal februari niet zo goed zijn als Januari maar nogsteeds is ook dit een aandeel wat defensief iets voor je portefeuille kan betekenen.
  4. sjiepie 25 februari 2008 19:47
    Inderdaad puc. Vorige week was deze transactie mogelijk
    100 aandelen FOR @ 14,00
    1 call short strike 14,00 dec 12 @ 3,80
    1 put short strike 14,00 dec 12 @ 4,60
    investering = 14,00-3,80-4,60=5,60
    Als in december 2012 de koers 14 is maak je inclusief dividend wat ik stel op 0,60 per aandeel per jaar (conservatief) 180% op je investering van 5,60 per aandeel. En daar hoeft het aandeel dus niets op te doen.
  5. [verwijderd] 25 februari 2008 21:08
    Ik heb huilend maar vooral ook handelend naar het scherm gekeken de afgelopen maanden. Ik ben een gewoon particulier beleggertje en beleg met 100.000,-
    Naar mezelf kijkend heb ik veel meer gekocht en verkocht de afgelopen maanden. Omdat dat zo duur werd heb ik ook maar flink wat Binck gekocht:)Denk dat Jerry gelijk krijgt.
  6. [verwijderd] 25 februari 2008 21:14
    quote:

    Puc schreef:

    Bij een hoge volatility is het combineren van aandelen posities met short calls inderdaad logisch. Maar long puts? Dan is de winst die je haalt vanwege de hoge volatility toch gelijk weer weg? Waarom geen aandelen short strangle? Dan pak je volledig voordeel van de hoge volatility. En dan niet van dat kortlopende geneuzel: meerjarige opties. Pak een mandje aandelen met een hoog dividendrendement (waarvan je vanwege de ontvangen premies dubbel profiteert), schrijf aan beide kanten en wacht rustig af.

    De piek in de volatility lijkt trouwens al weer voorbij: www.iex.nl/stocks/volatiliteitsindex....

    Ik wacht op het volgende drama dagje om toe te slaan.
    Hallo Puc,

    Ik zoek al dagen naar een verwijzing van die volatiliteit.
    Deze werkt niet. Onvolledig ?

    groeten

    Giraf

10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links