Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Volatiliel vliegwiel

De prijs van een optie wordt bepaald door een hele reeks factoren. Volatiliteit is de meest complexe en het doet zich voor in vele soorten en maten: historische volatiliteit, impliciete, toekomstige, etc.

Maar volatiliteit heeft ook betrekking op de frequentie en intentie. Kijk maar eens naar onderstaande plaatjes. Veel optiebeleggers hebben het idee dat ze opties moeten schrijven wanneer de koers zich tussen bepaalde niveaus blijft bewegen.

In onderstaand plaatje zal dat bijvoorbeeld de call zijn met uitoefenprijs 24 en de put met uitoefenprijs 20. Zolang de koers tussen beide niveaus beweegt, zit een belegger immers goed, zo is veelal de redenatie.

Maar dames en heren, zoals u weet, krijgt u het toch verdraaid warm wanneer tussentijds - dat wil zeggen voor expiratie - de grens van 20 of 24 wordt opgezocht en getest.

Ongunstig moment
Soms schiet de koers er, met een valse uitbraak, zelfs even uit. En de vraag luidt dan ook: Hoe kalm blijft u? Wanneer draait u de positie? Met andere woorden, hoe vaker deze situatie zich voordoet, des te slechter u zich zult voelen en des te groter de kans dat u geld wegsmijt omdat u uw positie bijstuurt of zelfs liquideert op een ongunstig moment.

In het geval dat deze grenzen ook nog eens heel vaak worden opgezocht, dan had u gewenst dat u nooit had geschreven. Sterker nog, u had beter de call en put samen kunnen kopen (een long strangle) en u had dan de 'gamma' moeten uithandelen.

U kunt dan immers op basis van de 'delta' op het niveau van 24,00 aandelen verkopen en op 20,00 kopen. Alhoewel de begrippen 'gamma' en 'delta' voor de meeste van u onbekend zijn, zal het resultaat van laag kopen en hoog verkopen u helder in de oren klinken.

Magnitude
Verder gaat het niet alleen om de frequentie van de beweging maar ook om de magnitude. Met andere woorden de koersuitslag of intentie. Naarmate de 'high' en 'low' verder van elkaar weg liggen is sprake van een hogere volatiliteit.

Morgen expireren de AEX-weekopties. In het licht van bovenstaand verhaal is het niet ondenkbaar dat u met de AEX op 546,38 (15:21 uur) geld verdient aan de gelijktijdige koop van zowel de AX4 545,00 put voor 1,40 als de AX4 547,50 call voor 1,40.

Zelfs wanneer de expiratie plaatsvindt tussen 545,00 en 547,50. Helaas vergt het te veel tekst en uitleg om de fijne knepen ervan te leren in een column. Ik hoop echter dat de suggestie u doet gaan spitten in de materie en wens u dan ook veel succes.


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jerry de Leeuw heeft op het moment van publiceren geen positie in de genoemde aandelen en opties. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links