Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Daag opties

Morgen is het expiratie. Dan is het weer voorbij met de weekopties, met andere woorden: daag opties. Het scheelt slechts één letter, maar vanaf 2008 gaat Euronext dagopties verhandelen.

Voor de speculant pur sang en de echte daytrader is dat een welkome introductie. Het spel van opties komt immers het best tot zijn recht als de looptijd korter is. Het hefboomeffect én het premieverval zijn dan namelijk het grootst.

In technische termen: het zijn echte Gamma-Theta knallers! Het feit dat de weekopties morgen aflopen, maakt ze vanaf nu eigenlijk een soort dagopties. Dus de huidige weekopties vertonen dezelfde karakteristieken als ik zojuist beschreef.

En hoge mate van leverage tegenover een premie-erosie die zo hard gaat, dat je de teller hoort gaan: Tik, tik, tik, tik...

Call en put
Wie schrijft die blijft zeggen ze wel eens. Het schrijven van opties levert dus op de lange termijn geld op. Vaak wordt er in dit kader een of ander onderzoek aangehaald, waaruit blijkt dat 70 tot 80% van alle opties waardeloos afloopt. Ik vind dit klink-klare onzin.

Sowieso loopt precies de helft van alle opties waardeloos af, want voor elke serie bestaat er een call en een put. Dus als de één waardeloos is, dan is de ander in-the-money. De enige uitzondering is als een expiratie precies op de uitoefenprijs plaatsvindt. Maar hoe vaak gebeurt dat nou? Dat zal geen afwijking geven van 80%.

Natuurlijk loopt er tijdswaarde uit opties. En meestal loopt er meer van deze extrinsieke waarde uit opties dan er wordt gewonnen, maar dat is niet belangrijk. U wilt namelijk geld verdienen. Per saldo een berg doekoes, donnies of andere zsloty’s op de bankrekening.

Het juiste moment
Dus u mag best negen van de tien keer geld verliezen. Zolang die ene winst het totaal van de verliezen maar meer dan compenseert. Dat heeft u kunnen zien in de vrije val van de AEX van 560 naar 480. Stel dat u negen maal een putje had geschreven van 1 euro. Die liep telkens waardeloos af in de stijgende markt.

Menigeen dacht al dat hij het onder de knie had, maar verwarde kennis en kunde met geluk. De daling van 80 punten kostte immers een vergelijkbaar bedrag voor een dergelijke put. Dat is een verhouding van 80 tegenover 9 en levert een verlies op van 71 punten, ofwel 7100 euro per putcontract.

Natuurlijk houd ik nu rekening met de top en het dal en zo ver hoeft u het nu ook weer niet te laten komen. Maar ja, geduld en timing. Wie heeft ze daadwerkelijk? Met 542,52 in de AEX kost de AX4 540,00 put 1,10 en de AX4 545,00 call 1,15. Dat is niet duur bij een beweging van serieze omvang, maar de vraag luidt of morgen het juiste moment is?

En welke kant van het verhaal kiest u dan? Een onverwachte move ligt altijd op de loer, maar komt het hardst aan wanneer niemand het verwacht. Ik vind de premies in ieder geval verdraaid laag. De paniek is nog lang niet uit de markt. En dat geldt voor beide richtingen!


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jerry de Leeuw heeft op het moment van publiceren geen positie in de genoemde aandelen en opties. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.


Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links