Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opties op Corné

Ik las met veel plezier Corné van Zeijls artikel "Veel hoger of veel lager" over risico en risico. De laatste alinea van zijn betoog deed mij de volgende letters voor u neerkalken.

Op basis van de gedachte dat de AEX over een maand of twee significant lager, dan wel significant hoger staat kijk ik eens naar wat opties. Daarbij werp ik een blik op de december-series want de visie geldt voor over globaal twee maanden.

Met opties is het hefboomeffect nu eenmaal het grootst wanneer de opties zo kortlopend als mogelijk worden genomen. Op het moment dat ik deze column in elkaar flans staat de AEX op 527,60 en daarmee de December FTI op 532,60.

Bij deze stand kijk ik naar de december 530,00 call en put. Deze prijzen ervan hangen uiteraard af van de verwachting van de markt.

Eén van de twee
U bent overigens een onderdeel van diezelfde markt. Dat betekent dat wanneer u tezamen met uw buurman, uw familie, kennissen en vrienden besluit om deze opties te schrijven, dan zal dit verhoogde aanbod de prijs doen dalen.

Mocht u (en bijvoorbeeld allerlei banken en ander partijen) echter massaal besluiten om deze opties te gaan kopen, dan zal de premie, bij gebrek aan aanbod, juist oplopen.

  • AEX december 2007 530,00 call @ 25,00
  • AEX december 2007 530,00 put @ 22,30

    U kunt natuurlijk besluiten om één van beide opties aan te schaffen, maar dan moet u een visie hebben over de richting. Een andere mogelijkheid is daarom om beide opties te kopen. Het verschil is dat u aan beide kanten meespeelt en dus twee maal zo grote kans heeft dat u goed zit.

    Koerssprong
    Anderzijds moet de AEX wel een koerssprong maken die tweemaal zo groot is (47,30). Pas boven 577,30 of onder 482,70 gaat u geld verdienen met uw optiecombinatie (de december 2007 530,00 straddle).

    Dat lijkt weliswaar ver weg, maar u heeft de voorbije tijd kunnen beleven hoe snel het kan gaan. Herinneringen aan koersbewegingen zijn net als pijn. Zodra het weg is en de rust is weergekeerd, is iedereen vergeten hoe het aanvoelde. De ellende is verdwenen en het lijkt alsof het er nooit is geweest.

    In dat soort gevallen overheerst vaak de angst voor een koers die niet van zijn plek komt. Mocht dit namelijk zo uitpakken dan bent u immers in de aap gelogeerd. Dan loopt namelijk alle premie uit de opties en resteert in december op expiratie niets, dan de zoektocht naar een zakdoek voor het tranendal.


    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jerry de Leeuw heeft op het moment van publiceren geen positie in de genoemde aandelen en opties. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

  • Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jerry de Leeuw

    Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

    Meer over Jerry de Leeuw

    Recente artikelen van Jerry de Leeuw

    1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
    2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
    3. feb '09 Gouden olie 7

    Gerelateerd

    Reacties

    8 Posts
    | Omlaag ↓
    1. Met Effekt 14 september 2007 12:19
      Leuke uitspraak:
      "Een andere mogelijkheid is daarom om beide opties te kopen. Het verschil is dat u aan beide kanten meespeelt en dus twee maal zo grote kans heeft dat u goed zit."

      Ik had echter van een optie trader meer inzicht in statistiek verwacht. Als je zowel een call als put koopt weet je zeker dat 1 van die 2 volledig verlies oplevert. En als de beurs gelijk blijft verlies je op beiden.

      In mijn ogen is dat iets anders dan een 2x zo grote kans dat u goed zit.
    2. [verwijderd] 14 september 2007 12:35
      Ik zou denk ik zo'n combinatie eerder schrijven: pas boven 577 of onder 482 verlies. Daartussen altijd winst die groter wordt naarmate de koers dichter bij 530 blijft toch? Maar ik doe niks in korte opties omdat resultaten uit het verleden zich bij mij gedurig herhalenen dan heb ik steeds verlies, dus misschien weet Jerry het wel gewoon beter..
    3. [verwijderd] 14 september 2007 12:45
      quote:

      Met Effekt schreef:

      Leuke uitspraak:
      "Een andere mogelijkheid is daarom om beide opties te kopen. Het verschil is dat u aan beide kanten meespeelt en dus twee maal zo grote kans heeft dat u goed zit."

      Ik had echter van een optie trader meer inzicht in statistiek verwacht. Als je zowel een call als put koopt weet je zeker dat 1 van die 2 volledig verlies oplevert. En als de beurs gelijk blijft verlies je op beiden.

      In mijn ogen is dat iets anders dan een 2x zo grote kans dat u goed zit.
      Ik doe een tegenvoorstel met hetzelfde idee dat de index een grote uitslag maakt naar beneden of boven.
      U moet zich realiseren dat het de verwachting is dat het ruim voor december tot een dergelijke beweging komt en dat de expiratiedatum van deze series niet gehaald worden, maw je sluit ze eerder waarbij 1 van de 2 iig een forse P oplevert.

      Ik stel voor om het risico dat je je investering volledig wegloopt (bij een min of meer zijwaarts verloop van de AEX, want ook dat is een mogelijkheid):

      Koop call dec 580 á 4,50 en
      Koop put dec 480 á 9,50

      uw investering (verliesrisico) daalt van 47 naar 14 euro. Het effect (lees hefboom) zal bij een duidelijke beweging naar boven of beneden voor 1 van de 2 posities zeer stevig zijn. Het verlies aan premie op de andere serie is beperkt tot zijn investering.
      In de door Jerry voorgestelde series lopen de premies als communicerende vaten tegen elkaar weg, zeker als 1 van de 2 pas eind okt in the money gaat komen.

      Voor meer tactiek verwijs ik naar het draadje Weekopties.

      JOhan
    4. [verwijderd] 14 september 2007 13:25
      Beste Jerry,

      Neem me niet kwalijk, maar je geeft me vaak het gevoel eerder een gokker dan een belegger te zijn. Opties zijn prachtige beleggingsinstrumenten en wie ze gebruikt als gokmiddelen verliest op de lange duur ALTIJD geld. Nochtans is geld verdienen met opties zeer goed mogelijk. Help de mensen hun zuur verdiende centjes te beleggen in plaats van ze te vergokken.

      Mvg,
      Paskin
    8 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links