Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Op en neer, heen en weer

Ik weet niet hoe u het heeft de laatste tijd, maar ik ga ervan uit dat de meeste beleggers iedere dag weer opnieuw verbaasd zijn over de uitslag van de dag. Op en neer, heen en weer. Keer op keer, telkens weer. Het geslinger is om stapel van te worden.

Die beleving geldt voor (dag)handelaren nog meer dan voor beleggers. Eerlijk gezegd geldt het zelfs voor columnisten. Ik kan namelijk nu een stuk schrijven voor deze prachtige website, maar zodra ik het toetsenbord aanraak beweegt de koers alweer een aantal punten.

Bovendien gaat er soms enige tijd verloren tussen het inzenden en het plaatsen van de columns, omdat ik niet de enige ben die een bijdrage levert. Dat betekent enerzijds dat up-to-date schrijven over opties niet eenvoudig is in roerige markten, om niet te zeggen onmogelijk.

Bovendien moet op zoveel aspecten worden gelet. De looptijd, de uitoefenprijs, call of put? Kiezen we een American style optie of een optie van het Europese type? Wordt er dividend uitgekeerd? Wanneer?

Klapperen met de oren
En tja, dan kan ik het wel hebben over pin risk, kurtosis of het gevaar van een dividend butterfly, maar dan zit de overgrote meerderheid te klapperen met de oren. Het gaat mij er dus om zoveel mogelijk lezers te plezieren en dat kan slechts door te schrijven voor een breed publiek.

Dat ik af en toe geen up-to-date prijzen gebruik zou niet als probleem bestempeld moeten worden, want ik probeer primair nooit een specifieke transactie of combinatie te adviseren, maar wil juist door beschrijving van een dergelijk voorbeeld de achterliggende gedachte overbrengen, zodat u zelf (en niemand anders dan u) bepaalt of u een call of put kiest, welke uitoefenprijs u neemt en welke looptijd.

Ik kan dat niet voor u voorkauwen, want dat hangt af van uw visie, die u ook al zelf moet bepalen. Is dat nou even jammer. Dus wanneer ik een column schrijf op een avond voor plaatsing em de volgende ochtend staan de koersen op andere niveaus, doet dat niets af aan het achterliggende idee.

Telkens weer anders
Het gedachtegoed geldt namelijk over een jaar nog steeds en kunt u dus zelfs dan toepassen. Beleggers horen graag welke constructie het beste is, maar daarop volgt nooit een universeel verhaal. Dat kan helemaal niet in de optiehandel, daarom zijn deze instrumenten juist zo leuk.

Telkens is het weer anders. Alhoewel, er zijn wel zaken die steeds terugkeren, maar dat zijn details. Deze nuances zijn echter wel razend belangrijk, maar die herkent en onderkent u pas wanneer u een echte ‘connaisseur’ bent.

Mocht u problemen hebben met het ontwikkelen van een eigen visie, dan adviseer ik graag om vooral van opties af te blijven. Nuchterheid en realisme blijft geboden, weg met eigenwijsheid. Een stap terug richting de basis kan veel kwaad voorkomen, zeker in deze weerbarstige tijden.

Koop gewoon Binck Bank
Aan de beschreven situatie bij optiecombinaties lijkt geen einde te komen. Zelfs wanneer een affaire wordt voorgesteld die perfect lijkt, rijzen na verloop van tijd (dagen, weken, maanden) de vragen: Moet ik winstnemen? Hoe? Moet ik de combi terugdraaien? Wanneer?

Helaas is het antworod ook in dit geval: dat hangt ervan af. Waarvan? Te veel om op te noemen en te laat om in diezelfde column mee te nemen. Het is net als het fileprobleem of de intergratieproblematiek: ze zijn niet of nauwelijks op te lossen en al helemaal niet te omschrijven in één zin.

Dus voor degenen die van deze realiteit moedeloos worden en denken “ik ben even klaar met die opties, ik wil even geen onzinnige verhalen, maar gewoon de mouwen opstropen, ogen dicht en volle bak gaan”: koopt u lekker een massa aandelen Binck Bank.

Met de bewegingen van de afgelopen tijd nemen de volumes explosief toe en dus ook de inkomsten van de brokeractiviteiten van Binck.


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jerry de Leeuw heeft op het moment van publiceren geen positie in de genoemde aandelen en opties. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 augustus 2007 14:59
    Goed stukje Jerry, dat azijnpissen over niet kloppende prijzen, de impact van bied/laat prijzen en transactiekosten moet maar eens afgelopen zijn. Wat mij betreft zijn jouw stukjes erg leerzaam en is het meer stof tot nadenken in plaats van advies voor concrete trades.
    Maar nu we het toch over achteraf praten hebben, heb ik nog een vraag. Ik las eerder deze week in de Financial Times over een onderzoek dat aantoonde dat er bij fusie-en overname activiteiten vaak sprake is van heftige aandelenhandel in de 'target company' voorafgaand aan de overname aankondiging. Nu had ik ook al eens in het boek 'McMillan on Options' een heel hoofdstuk hierover gelezen. Boeiend! Stijgende optievolumes, met name de calls, en/of stijgende implied volatilities bij gelijkblijvende volumes kan vaak een indicator zijn voor een aanstaande overname. We hebben het afgelopen jaar nogal wat overnamegeweld gezien in de AEX. Zijn er volgens jou, achteraf gezien dan, gevallen geweest waar we dit van tevoren hadden kunnen weten op basis van de optiemarkt?
    Bij voorbaat dank.
  2. [verwijderd] 9 augustus 2007 21:38
    Effectenhandel heeft vrijwel niets van doen met de handel in (wankele) hypotheken en toch trekt het negatieve sentiment rond banken en verzekeraars ook Binck mee omlaag. Merkwaardig waar Binck zowel in opgaande als neergaande sentimenten verdient.
    Overigens kan ik uw advies slechts onderschrijven omdat het aandeel Binck gestaag wint. Goed om vast te houden en daarmee prima te verdienen.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links