Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dokter Bibber-indices

Op 3 september 2007 lanceerde NYSE Euronext drie nieuwe indices als aanvulling op het bestaande aanbod. De AEX Volatility Index, de BEL 20 Volatility Index en de CAC 40 Volatility Index.

Deze indices geven de 'implied volatility' weer, die een belangrijk onderdeel vormen van de premie van indexopties. De impliciete volatiliteit van een optie is de verwachte volatiliteit van de onderliggende waarde zoals ingeschat door de markt.

Deze wordt afgeleid van de premie van opties - zoals ze in de markt te vinden zijn - op basis van een wiskundig model.

Met de lancering van deze volatiliteitindices wil Euronext een bijdrage leveren aan de bekendheid van de implied volatility en daarnaast - vanzelfsprekend - de handel in indexopties en variantiefutures op de optiebeurs Liffe stimuleren.

Barometer
Beleggers zien volatiliteitsindices als een barometer voor stress en angst. Daarmee wordt het spel een soort Dokter Bibber. Een hoge waarde betekent dat de onderliggende index naar verwachting meer zal gaan bewegen, terwijl een lage waarde aangeeft dat de markt voor de index een grotere stabiliteit verwacht.

De drie nieuwe indices volgen de huidige VIX-methodologie, die het sentiment op de Amerikaanse markt weergeeft. Deze VIX is gebaseerd op de prijzen van de S&P500-indexopties, die genoteerd zijn aan de CBOE.

Genoemde methodologie wordt veelvuldig toegepast op andere vergelijkbare indices en wordt als de internationale standaard gezien.

Explosie
De volatiliteitsindices geven real-time de implied volatility weer. Hiervoor gebruikt men de prijzen van indexcalls en -puts verhandeld op Liffe. De berekening gebeurt op transparante wijze en maakt gebruik van slechts één externe factor, de risicovrije rentevoet.

De indices geven, in procentpunten, de verwachte 'turbulentie' in de onderliggende index voor de komende 30 kalenderdagen op jaarbasis weer. Deze graadmeters zijn met name interssant in perioden zoals in juli en augustus.

Zodra de markt omlaag stort stijgt negen van de tien keer de volatiliteit. Ook deze keer was er sprake van een explosie. In de AEX index steeg de volatiliteit van een paar puntjes boven de 10% naar meer dan 20%. Dat betekent dat de prijzen van opties exploderen.

Calls worden in een neergaande markt soms zelfs duurder dan daarvoor. Dus Euronext, prachtig, maar nu alstublieft nog even snel wat derivaten op de indices. Alvast bedankt!


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jerry de Leeuw heeft op het moment van publiceren geen positie in de genoemde aandelen en opties. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links