Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

T-bond steak

Volgens de theorie zijn staatsobligaties veilige investeringen. Wanneer landen een acceptabele cedit rating hebben klopt dit ook wel aardig, maar dit geldt feitelijk alleen als de leningen ook daadwerkelijk tot aan het einde van de looptijd worden vastgehouden.

Als ik een blik werp op de koersontwikkeling van de US T-bonds, blijkt dat er nog een belangrijk risico in ogenschouw moet worden genomen: het prijsrisico. Eind 2006 noteerden de T-bonds rond 114, terwijl er nu ongeveer 107 staat.

Dit betekent dat een belegger nog steeds zijn rente ontvangt, maar dat er een verlies op korte termijn is van ongeveer 6%.

Grote beleggers monitoren constant en wijzigen hun portefeuilles doorlopend. Deze partijen gebruiken duration om de volatiliteit van de obligatie te bepalen. Een vijfjarige duration impliceert dat de obligatie 5% zal dalen zodra de rentevoet met 1% stijgt.

Rente
De maatstaf is dus eigenlijk een gewogen, gemiddelde looptijd. Naarmate de duration hoger is, moet u langer wachten voordat u uw inleg heeft terugverdiend. Daarnaast geldt dat naarmate de duration hoger is, de prijs meer zal vallen als de rente stijgt.

Als u verwacht dat de rente zal gaan dalen gedurende de looptijd van de obligatie, dan is het verstandig om een obligatie te kiezen die lang loopt. Met andere woorden: hoe hoger de duration, hoe gevoeliger een portefeuille is voor rentewijzigingen.

Als u bijvoorbeeld denkt dat de inflatiedruk vermindert, dan zullen langlopende obligaties, zoals T-bonds, meer stijgen dan kortlopende obligaties. De yield van de dertigjarige bond lag vorige week nog op 5,17%. Dat is net iets onder de 5,25%, het niveau waarop de Federal Reserves Rate zich gedurende de laatste tien maanden bevond.

T-bonds zelf
Dit betekent dat beleggers nog steeds verwachten dat het beleggingsklimaat nog wel even inflatievriendelijk zal blijven. Op 7 augustus komt de Federal Reserve opnieuw bijeen. U kunt natuurlijk inspelen op verwachtingen door T-bonds aan te schaffen of juist te verkopen. U kunt uiteraard ook met opties anticiperen op eventuele ontwikkelingen.

U kunt daarbij een optiepositie innemen op de T-bonds zelf, maar u kunt natuurlijk ook een hedge zoeken door een optiepositie te verwerven in een aandelenindex, zoals de Dow Jones of Nasdaq. Uiteraard reageert ieder financieel instrument op zijn eigen specifieke manier.

Tom Tom
Bent u niet thuis in de obligatiewereld, dan is het misschien beter om gewoon naar de Nederlandse aandelenbeurs te kijken. Gelukkig is ook daar wel wat te beleven, want Tom Tom komt met tweedekwartaalcijfers. Het fonds is sinds april bijna in een rechte lijn van 30 naar 44 euro gestegen.

Als u aandelen heeft, verdient het wellicht aanbeveling om de augustus 42,00 put te kopen op 0,80. Ik vind dat gezien de recente stijging en mogelijke aanstaande beweging niet duur. De opwaartse potentie is echter nog steeds intact. De augustus 45 call op 1,15 lijkt daarom ook niet duur.



Tijdsperiode grafiek: 


Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jerry de Leeuw heeft op het moment van publiceren geen positie in de genoemde aandelen en opties. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jerry de Leeuw

Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

Meer over Jerry de Leeuw

Recente artikelen van Jerry de Leeuw

  1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
  2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
  3. feb '09 Gouden olie 7

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links