Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Laatste opties weekopties

Untitled Document

De Dow Jones en Nasdaq sloten gisteravond 2% hoger en aangezien de AEX gisteren zes punten (1%) won, zit er voor ons misschien nog meer in. Op naar 565? Alle waardeloze weekopties kunnen na 16.00 uur de prullenbak in.

Het gaat er nu natuurlijk om te bepalen welke opties waarde hebben (of krijgen) en welke niet (of hun waarde verliezen). Als een optie meer waarde krijgt dan deze nu heeft, koop 'm dan en schrijf alles af dat minder waarde krijgt.

Zo simpel is dat, maar eenvoudig te bepalen welke opties dat zijn is minder gemakkelijk. Soms is het niet eens belangrijk om te weten waarheen de beurs beweegt, zolang u maar weet wat uw breakeven punten zijn.

Gaat de beurs omhoog terwijl u een call hebt geschreven, dan is er nog geen man overboord zolang de AEX de uitoefenprijs van die optie niet overtreft.

Schitterende opties
Beter gezegd, u verdient geld zolang u meer voor de call ontvangt (intrinsieke waarde plus tijd-en verwachtingswaarde) dan deze op expiratie aan (slechts intrinsieke) waarde heeft. Als ik nu op mijn scherm kijk zie ik de AX2 465,00 call op 0,60 euro en de AX2 462,50 call op 1,70 euro.

  • Als de AEX om 16:00 uur een afwikkelingsprijs heeft die hoger is (bijvoorbeeld 464,50) dan de huidige stand van de AEX (463,36), maar nog altijd minder dan de uitoefenprijs van 465,00 dan loopt de AX2 465,00 call evengoed waardeloos af.

  • Voor de 462,50 call geldt een breakeven punt van 462,50 plus de huidige prijs van 1,70 euro. Dat is 464,20. Eindigt de AEX onder de 464,20, dan is het schrijven van deze optie eveneens winstgevend.

    Vooraf kunt u daarom de mening zijn toegedaan dat de beurs omlaag gaat (of op zijn minst niet omhoog) en dat u daarom een call schrijft, terwijl achteraf blijkt dat uw visie niet uitkomt. Ondanks dat uw sceanrio hiet wordt bewaarheid, kunt u toch geld verdienen. Daarmee zijn opties uniek. Is het niet schitterend?!



    Tijdsperiode grafiek: 


    Jerry de Leeuw is derivatenspecialist bij Mercurious. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Jerry de Leeuw heeft op het moment van publiceren geen positie in de genoemde aandelen en opties. Uw reactie is welkom op deleeuw@iex.nl.

  • Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Dit artikel behelst geen beleggingsadvies. De auteur heeft geen positie in genoemd(e) product(en), noch zal hij daarin op korte termijn positie nemen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jerry de Leeuw

    Jerry de Leeuw is CEO van Entrima. Entrima verstrekt vakinhoudelijke opleidingen voor professionals in de energiemarkten, inzake markten, producten, prijsvorming en handel. Van 1995 tot 2004 was Jerry optiehandelaar (marketmaker) op de beursvloer in Amsterdam.

    Meer over Jerry de Leeuw

    Recente artikelen van Jerry de Leeuw

    1. jun '17 Ultrakorte contracten op energie 2
    2. jan '06 Lego, ego en Stratego 15
    3. feb '09 Gouden olie 7

    Gerelateerd

    Reacties

    6 Posts
    | Omlaag ↓
    6 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links