Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nog geen verandering

TA: Nog geen verandering

Met een intraday-top bij 525,80 testte de AEX gisteren bijna zijn jaartop van vorige week, bij 526,25. Zolang de koers boven de zone 519 tot 520 weet te blijven, blijft de kans op hogere niveaus aanwezig. Toch moeten we alert blijven op nieuwe verslechteringen.

De jaartop bij 526,25 is op dit moment de eerste weerstand in het kortetermijnbeeld. Daarboven ligt nog de 531. Dit is een oude horizontale weerstand. De stijgende toppenlijn sinds begin dit jaar is inmiddels opgelopen naar een niveau van 534,50.

Zolang er geen duidelijke nieuwe verzwakkingen optreden in de AEX blijft een test van deze stijgende toppenlijn tot de mogelijkheden behoren. Toch moeten we zeer alert blijven op verzwakkingen en een plotselinge omkeer in de markt.

Er zijn genoeg vermoeidheidsverschijnselen in de technische indicatoren te zien en ook in andere aandelenindices.

  • In de S&P 500 lijkt de kans op de vorming van een dubbele top reëel.
  • De Chinese markt en de voorlopende DJ Transportindex bevinden zich nog steeds in een brede dalende trend.
  • De Nikkei is fors hersteld maar blijft nog ruim onder de meervoudige toppenzone van de afgelopen maanden.

Aan de andere kant wisten indices als de DAX en de Nasdaq 100 wel hogere toppen te vormen, maar die testen momenteel weer hun stijgende toppenlijnen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vergelijkbaar met 2015

De huidige markt is nog steeds euforisch te noemen. Vanaf de decemberbodem van 445,65 is de AEX ongeveer 80 punten opgelopen zonder noemenswaardige tegenreacties. Er hebben geen normale en ook geen mini-correcties plaatsgevonden sinds deze decemberbodem op de borden werd gezet.

We moeten terug naar begin 2015 om een vergelijkbare periode te vinden. Destijds steeg de AEX ongeveer 100 punten in een tijdsbestek van drie maanden. De huidige stijging is nog steeds minder groot, maar de periode is aanzienlijk langer.

Deze stijging vanaf december duurt inmiddels vijf maanden zonder tegenreactie. Verder hebben we natuurlijk een aantal duidelijke verslechteringen gezien in de afgelopen maanden die wezen op de start van de eerste correctie van dit jaar.

Ook daaraan is te zien dat de markt nog steeds euforisch is, elk startsignaal duurde slechts enkele dagen en werd daarna weer snel ongedaan gemaakt. De meest recente verslechtering vond in april plaats toen de sinds december stijgende bodemlijn neerwaarts werd gebroken. Deze lijn liep langs:

  • de bodems van 445,65 (december)
  • de januaribodem van 476,70
  • de februaribodem bij 491

 

Meer nodig

Dit was een belangrijke opgaande bodemlijn en de recente neerwaartse doorbraak leek het startsignaal van de lang verwachte correctie te geven. Er werd slechts een bodem bij 509,40 gevormd waarna de volgende opwaartse beweging startte met een enorme opwaartse gap.

Deze gap tussen de 513,60 en de 521 staat nog steeds grotendeels open. Twee dagen geleden werd een klein deel gesloten met een intraday-dieptepunt van 520. Maar er is meer nodig voor een verslechtering in de markt.

Ook de technische indicatoren laten nog geen duidelijke verbeteringen zien:

  • De MACD gaf wel een positieve crossing, maar consolideert nu en kan een lagere top vormen in de komende tijd.
  • De RSI herstelde, maar bleef onder zijn vorige lagere toppen.

 

Er zit dus zeker geen overtuiging in deze indicatoren voor een verder krachtig herstel. Punt van alertheid blijft ook zeker de afstand van de huidige koersen ten opzichte van het 200-daags gemiddelde. Deze afstand is al enige tijd ongeveer 10%. Dit is een risicovolle afstand.

Stijgende bodemlijn

Zolang de zone 519 tot 520 niet structureel neerwaarts wordt gebroken, blijft meer opwaartse druk naar de 531 en 534,50 mogelijk in de komende tijd. Mijn uiteindelijk langetermijndoel voor dit jaar ligt ook bij de 564 (top van 2007).

Alleen de weg hiernaartoe zal naar mijn mening dit jaar nog wel gepaard gaan met meerdere correctieve bewegingen. Momenteel is de AEX in gevecht met de genoemde voormalige stijgende bodemlijn vanaf december. Die ligt momenteel al bij 523,30.

De eerdere doorbraken kregen nog geen vervolg maar deze lijn is uiteindelijk onhoudbaar om structureel boven te blijven. Onder de zone 519 tot 520 ontstaat meer ruimte om de genoemde gap tot aan de 513,60 te vullen. Verder ligt bij 515,20 nog een nieuwe stijgende bodemlijn (blauwe lijn in de grafiek).

Deze lijn loopt langs de bodem van januari en de recente bodem van 509,40. Een beweging hieronder zou ook een verdere verzwakking opleveren. Voor de komende dagen eerst maar eens bezien of de zone 519 tot 520 in stand blijft.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

248 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 mei 2017 09:33
    De aantrekkende marktomstandigheden zouden volgens NIBC nu toch echt de resultaten van BAM positief moeten gaan beïnvloeden. De Jong denkt, op basis van de recente beleggersdag van de bouwer, dat de marges in het het orderboek al op de gewenste 2 tot 4 procent liggen. De analist voorziet voor 2017 dan ook een marge van 2,1 procent, waar in 2016 nog een marge van 1,5 procent werd gehaald. De aantrekkende marges zullen volgens de marktvorser de belangrijkste aanjager van het aandeel BAM worden.

    Ik zou bijna gaan denken, "EINDELIJK"?
    Geen positie in Bam, wel te overwegen waard, iemand een idee hierover?
  2. [verwijderd] 3 mei 2017 09:45
    quote:

    Henk Snaph schreef op 3 mei 2017 09:28:

    [...]

    Maliqun, een vraagje. Klopt het dat je nu een optie terug koopt waar nog dividend in de prijs zit? Of zie ik het verkeerd.
    Klopt helemaal, zelfs nog twee keer dividend tot september. Zou dus rustig kunnen wachten, ware het niet dat het schrijfgeld een stuk hoger was dan het bedrag waarvoor ik ze nu kan terugkopen. Wacht morgen de cijfers en de koersreactie maar af. Gedekt geschreven stukken.
  3. ETFking 3 mei 2017 09:48
    Het blijft inderdaad afwachten. Op zich is de markt nog steeds sterk. In de S&P zie je dat de koers aan de bovenkant uit een neerwaartse broadening wedge gebroken is. Op zich een sterk signaal, maar dit soort uitbraken keert in meer dan de helft (56%) van de gevallen om en gaat dan de andere kant op. Niveau's om in de gaten te houden zijn 2346 (als de prijs hier weer onder zakt dan is de uitbraak naar boven vals). en 2327 (als we hier onder zakken dan is het een bevestiging van de omdraai en kun je een forsere correctie verwachten). Zoals Bas ook al aangeeft in zijn stuk zit er een weerstand bij de oude top van 2395 die voor een dubbele top kan zorgen en dat maakt dit scenario nog iets waarschijnlijker. Neemt niet weg dat op dit moment het signaal nog positief (up) is, er is alleen een kans dat het gaat verslechteren.
  4. [verwijderd] 3 mei 2017 09:49
    quote:

    Alex XNL schreef op 3 mei 2017 09:33:

    De aantrekkende marktomstandigheden zouden volgens NIBC nu toch echt de resultaten van BAM positief moeten gaan beïnvloeden. De Jong denkt, op basis van de recente beleggersdag van de bouwer, dat de marges in het het orderboek al op de gewenste 2 tot 4 procent liggen. De analist voorziet voor 2017 dan ook een marge van 2,1 procent, waar in 2016 nog een marge van 1,5 procent werd gehaald. De aantrekkende marges zullen volgens de marktvorser de belangrijkste aanjager van het aandeel BAM worden.

    Ik zou bijna gaan denken, "EINDELIJK"?
    Geen positie in Bam, wel te overwegen waard, iemand een idee over?

    Bouwbedrijven interessant m.i. om in de gaten te houden ivm laatcyclische karakter.
    Niet op BAM-forum afgaan daar ontbreekt het m.i. nogal aan kritisch vermogen, ook relatief weinig branche/bedrijfskennis of bedrijfseconomisch inzicht.

    BAM maar ook Heijmans afgelopen jaren wel geregeld de beleggers weer verrast met tegenvallers. Liggen ook paar risico-aspecten BAM voor deel afhankelijk van markt UK en die lijkt piek achter rug te hebben, daar lag substantieel deel van de winst afelopen jaren en valuta effecten ook niet echt gunstige invloed gehad op resultaat. Valuta effecten GBP hadden ze ook niet afgedekt. BREXIT/valuta-effect zal ook nu wel zichtbaar zijn in totale resultaat.

    Zowel in woningbouw niet een outperformer in de sector vorig jaar en op infra lijken ze binnen de branche geen sterke reputatie te hebben als het gaat om recente werving van de grote projecten, ook is er sterker toenemende concurrentie van o.a. Europese bouwers duits/oostenrijks/belgisch/spaans en misschien frans met betere kapitaalposities die op Nederlandse markt zijn toegetreden. Deze bedrijven zijn vele malen groter dan BAM die in grootste NL bouwer is en hebben vaak ook andere, meer solide kasstromen zoals uit doorlopende baten uit tolwegen en gediversifieerd portfolio etc. Denk ook aan bijv. Zuidasdokproject, met 1 miljard grootste project vorig jaar en volgens pers door Heijmans binnengehaald, 85% van de omzet vloeit echter naar de buitenlandse partners (amerikaans/duits). Volkerwessels heeft afgelopen jaren in de beeldvorming beste gepresteerd.

    BAM zal vermoed ik langzamaaan wel doorstijgen als sentiment niet tegenzit, maar zou vanwege bovenstaande niet speculeren op goede cijfers voor nu. Als ik instap zou ik het doen door middel van geschreven puts en na de cijfers. Ieder zijn eigen afweging, succes i.i.g.

248 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links