Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

The Roast

Krijgen de beren nog dit jaar hun revanche?

We hadden de afgelopen week naar Amerikaans voorbeeld de Roast van Gordon op Comedy Central. Maar de beren van het Damrak en van andere beurzen worden al weken lang geroast. Ik voel me als een kalkoen die even dacht ontsnapt te zijn aan de thanksgivingday.

Maar uiteindelijk werd ik door een neveneffect van de Trumprally alsnog hard geraakt. Immers de goudprijs ging omlaag en de rente ging omhoog. In mijn fonds heb ik juist veel obligaties om het fonds veilig te houden voor de beleggers.

Maar er zijn belangrijkere zaken in de wereld. Zo was er de schokkende aanslag op de kerstmarkt met een vrachtwagen. Hoe haalt iemand het in zijn hoofd om onschuldige mensen op deze wijze te vermoorden?

Dit gaat vermoedelijk (lees waarschijnlijk) een groot effect op de Duitse en andere Europese verkiezingen hebben. De DAX was er een dagje van onder de indruk.

Grafiek Duitse DAX Index

 

Kerstgedachten

Verder hadden we de afgelopen dagen te maken met nieuws over de slechte staat van de Italiaanse banken. Maar dat werd genegeerd. Om in de bankenhoek te blijven, de Deutsche Bank deed een settlement en de koers reageerde hier positief op.

Ik lees nu toch wel heel regelmatig berichten over allerlei grote banken die allerlei overtredingen begaan van vervalsing van handtekeningen, rentemanipulatie, verkopen van ondeugdelijke producten, et cetera, maar ik lees eigenlijk nooit dat er een topman vertrekt om deze reden?

Grafiek aandeel Deutsche Bank

 

Opvallend was dat de rente hard opliep en iedereen dat mooi vond voor de aandelen, immers de economie en inflatie trokken weer aan... Maar de afgelopen week is ook de rente weer fors gedaald. De Bundfuture had een verkoopsignaal maar heeft nu weer een koopsignaal!

Kortom de grote draai uit obligaties in aandelen is al weer achter de rug?!

Grafiek bunds

 

De AEX is de afgelopen weken enorm hard opgelopen, de index is dan ook behoorlijk overbought. Voor de optimisten zou het helemaal niet slecht zijn als we even een pas op de plaats doen (consolidatie). Voor de beren hoop ik natuurlijk nog op een klein dipje.

Grafiek twindicator AEX Index

 

Eindejaarsduik?

Om te zien of we echt een dipje of een duik krijgen moeten we even opletten wat de Dow Jones Transport Index gaat doen. Als die door de twindicatorlijn gaat hebben de beren kans op een dipje en zo een revanche aan het einde jaar (of in de eerste paar dagen van het nieuwe jaar).

Grafiek Dow Jones Transport Index

 

Voor de rest erger ik me aan hoe schaamteloos Trump Reagan nadoet en over kernwapens en andere dingen begint. In het kader van Trumponomics (buy Nederland) een paar Nederlandse koopkansen. Gemalto het veiligheidsbedrijf vind ik wel een bedrijf waar ik een gokje in wil wagen.

Grafiek aandeel Gemalto

 

TomTom omdat de wereld een beetje de weg kwijt is?.

Grafiek aandeel TomTom

 

Heineken omdat de Amerikanen door de overwinning van Trump ook een hoop verdriet weg te drinken hebben.

Grafiek aandeel Heineken

 

Boskalis kan mogelijk een turnaround maken in 2017.Grafiek aandeel Boskalis

 

En natuurlijk een short in Amazon, nu het aandeel nog steeds onder de twindicator is.

Grafiek aandeel Amazon

 

Facebook is ook een leuke short voor 2017, gezien de waardering en nu er discussie ontstaat over de data.

Grafiek aandeel Facebook

 

Rest me iedereen alvast een goede jaarwisseling toe te wensen en tot in 2017!


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 27 december 2016 09:58
    Cees, een goede jaarwisseling. En bedankt voor je bijdrages dit jaar.
    Pas op met vuurwerk, want dat kan zowel op de beurzen als voor de deur wel eens alle kanten op knallen. Ik vermoed dat deze dagen naar oud en nieuw rustig blijven, dan kunnen we de 1e twee dagen omhoog in het nieuwe jaar. En dan komt mogelijk de beer om de hoek kijken. De VIX is in slaap gevallen. De beren slaap. Kijken we wat meer naar het oosten, dan valt het op dat zowel India als China een bodem aan het zoeken is. Kijken we naar Arabië. Dan valt op dat zowel de index van Saoed als de index van Dubai en Abu Dhabi de hoogtes hebben gezien, ze staan nu midden op de kaart en mogelijk op weg naar een bodem. Dit in tegenstelling tot Europa, Nikkei en Amerika waar de hoogtes nog hoger kan en ze helemaal niet meer willen dalen. Ik ga genieten van deze zonnige dag. We gaan lekker een stuk lopen over het strand. Veel plezier allen!
  2. forum rang 6 ttroo 28 december 2016 08:11
    Op een dag als vandaag kan de Dow Jones zo maar door de 20.000 punten-grens heen gaan. America is Great(er) Again. Is dat niet het Amerika waar Europa (bijna) kapot aan ging aan de Amerikaanse huizenschulden? Dat was toch echt een hele mooie tijd. Amerikanen konden hun mortgages niet meer betalen, ze leverden hun sleutel en liepen gewoon weg. Terwijl de Europeanen met de schuld achter bleef. Perfect Schulden Export. Dat gaat over een paar jaar weer gebeuren, alleen met een nog groter Schulden Export. The Biggest Debt Export Ever. En was Amerika niet het land van de Bernie Madoff oplichting? Tja. Dat waren pas eens tijden! Want Enron tel ik dan niet eens mee. Dus als America More Great gaat worden, dan hoeft u zich niet te verbazen wat u over een paar jaar te wachten staat. Maar eerst het zoet. Want dat kennen ze wel in Amerika. Uiteraard gaat een gedeelte op credit. Maar dat is straks een probleem voor Europa. China pakt het slimmer aan. Die is onttroond met de meeste US-T-bonds. Die kroon heeft Japan nu te pakken. Oh oh Japan. Als dat over een paar jaar daar nog goed gaat. En Abenomics, genoemd naar de Japanse president. Tja. Je kunt wel een Nikkei omhoog duwen, maar als het grootste gedeelte puur valuta gerelateerd is, dan wordt de Japanse Super Spaarder alleen maar armer, als er gekeken wordt in de Great American Dollar. Want er kan alles gezegd worden over Trump. Voorlopig Triumpheerd hij. Dus met een dag als vandaag, kan de Dow Jones eindelijk een keer door de 20.000 punten grens heen. Let´s go! Make American Great (and the Rest of The World Small Again).
  3. forum rang 6 ttroo 28 december 2016 13:08
    Nou, het is een heel rustig dagje vandaag...De Spaanse Index ligt er het slechtste bij en gaat mogelijk als eerste corrigeren. De rest van Europa ligt op of rond het nulpunt. Kijk ik naar de beurzen van Indonesie, Filipijnen, Vietnam en Thailand, dan zie ik zo'n beetje alle Aziatische beurzen een bodem aan het zoeken is. Terwijl hun tegencounters aan de andere kant van de oceaan nieuwe hoogtes blijven zoeken. Zolang we deze koersen zien, duurt het langer voordat de shorter eventueel het kan gaan overnemen. Ik ging eerst vanuit dat het eind volgende week wordt, maar als we zo blijven hangen, wordt het eerder begin 2e week van het nieuwe jaar. De shorters staan op 42.5%. De Long Ones staan op 57.5%. De shorters hebben zeker 3 a 4 weken nodig om die voorsprong te niet te laten doen. Gisteren kwamen de Amerikanen goed uit de start blokken. Veel beter dan verwacht. Kunnen de Amerikanen dit vandaag weer doen?
  4. forum rang 6 ttroo 29 december 2016 11:16
    Werden gisteren een paar Long Ones toch geroosterd. Beetje opvallend. Het leek een zeer rustige dag te worden. Paniek was er duidelijk niet. Alhoewel de VIX gaf wel een 1e signaal. Maar ze moeten echt verder omhoog. In eerste instantie nog maar een duwtje, maar het liefst een wat grotere duw. De beurzen liggen iets meer in het rood dan groen. Maar niet schokkend rood. Kijken of de beurzen vanmiddag nog iets in petto hebben.
  5. forum rang 6 ttroo 29 december 2016 16:45
    De beurzen blijven lichtjes in het rood staan. Goud springt op. Een belangrijk signaal. De VIX gaat door de 13 grens heen. Ook een belangrijk signaal. Het liefst zie ik ze ook richting de 14 grens heen gaan. Maar dat lijkt me veel te veel van het goede. Zeker met deze dagen en de nieuw jaarsdagen die voor de deur staan. Gisteren gingen de beurzen terug. Mijns inziens een eerste aanzet om zich nog verder terug te trekken, met mogelijk wat uitstel met morgen en het nieuwe jaar in het vooruitzicht. De Nikkei ontplofte vanochtend. Toshiba ging daar onderuit. We hebben het allemaal kunnen lezen. Opvallend dat die Monti Paschi Siena zo lang dicht blijft in de huidige digitale tijden. Nog meer opvallend is dat ik er nog steeds weinig van begrijp. Ok. Italiaanse regering gaat ingrijpen. Maar hoe en wat zijn de gevolgen voor de aandeelhouders die er nu in die bank inzitten? Ik zou gewoon een heldere uitleg in deze tijd verwachten. Van die bank, van analisten of van wie dan ook. Schijnbaar is dat te veel gevraagd. Wordt het een lening? We gaan het zien. Eerder volgend jaar, dan morgen. Prettige avond. En geniet van het ijzig weer!
  6. forum rang 6 ttroo 30 december 2016 07:20
    De VIX ging gisteren heel mooi door de 13-grens heen. Maar de 14-grens was duidelijk een stap/brug te ver. Op Indici niveau zijn de shorters aardig dicht bij aan het komen. Bij lagere koersen kunnen de shorters het gaan overnemen (vooral in Amerika), maar bij hogere koersen moeten ze nog ff in de achtervolging blijven. De 1e week van Januari blijft vermoedelijk in de handen van de Long Ones. Kunnen de shorters dan eindelijk gaan toeslaan in de 2e week van Januari? Ze hebben de VIX mee, want die gaf gisteren strong buy aan. Op deze lage niveaus kan het wel snel omkeren. Dus ik zie liever een bevestiging in de VIX. Europa blijft hoog in de chart liggen. De Long Ones geven daar geen enkele ruimte aan de shorters. Op individueel niveau liggen de Long Ones duidelijk voor. Ze hebben een zeer grote voorsprong op de Shorters. Het is dus eigenlijk de vraag hoe goed kunnen de shorters de Long Ones bijhouden in de 1e week van Januari. Eerst de opening van de beurzen afwachten.
  7. forum rang 6 ttroo 30 december 2016 07:39
    Een material update. Olie blijft hoog liggen in de chart. Goud en Zilver geven een rebound signaal af. Die pak ik mogelijk nog vandaag iets van op. Ik zie dit duidelijk als een rebound scenario. De maandgrafieken voor zilver en goud is duidelijk naar beneden gericht. Palladium lijkt op te gaan veren, maar ik wacht eerst nog op bevestiging. Nikkel is op zoek naar een bodem. Daar blijf ik (voorlopig) nog van af. Eerst wat opveren. Dan een bevestiging. Dan pas pak ik nikkel op.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links