Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olie is terug

WTI-olieprijs kan naar 60 dollar

Het blijft trekken en sleuren op de beurs. De koersen komen moeilijk van hun plek. De financiële zwaartekracht is bijzonder hardnekkig. Een combinatie van tegenvallende economische cijfers en zwakke vooruitzichten wekken weinig kooplust op.

Het gevaar bestaat er nu in dat vele beleggers het hoofd erbij laten hangen, waardoor een golf van verkopen kan toeslaan. Denk eraan: oktober is van oudsher de gevaarlijkste beursmaand. Toch ziet het beeld er nog niet dermate slecht uit dat we moeten vrezen voor een crash.

Integendeel, ik sta momenteel eerder positief ten opzichte van de markten. Anders zou er nu al sprake moeten zijn van correctief gedrag, maar dat blijft (gelukkig) uit. Toch word ik niet blij van de beursrendementen tot dusver in 2016: 

  • in de Verenigde Staten klampen de belangrijkste aandelenmarkten aan met 5%
  • in Europa hebben de koersen moeite om de winstgevendheid intact te houden
  • in de verre oorden, zoals Azië, bedragen de verliezen nog steeds 10% of meer

Pas op de plaats

Als belegger in aandelen maakt u niet het meest interessante jaar mee. Het past overigens bij de cyclus waarin aandelen zich bevinden: we hebben een reeks geweldige beursjaren achter de rug, waarna aandelen nu even pas op de plaats maken. Een gezonde consolidatie.

Beleggers doen er goed aan om eens verder te kijken dan enkel aandelen. Want tegenwoordig heeft u als doe-het-zelf-belegger een enorme keuze aan activa om in te investeren. Vastgoed, obligaties, grondstoffen, valuta, et cetera kunt u kopen en verkopen met één druk op de knop.

Dit soort flexibiliteit geeft de ruimte om te diversifiëren naar andere activa dan aandelen. Wie dit jaar op de juiste ogenblikken wist te schakelen tussen diverse activa, kijkt al snel tegen rendementen van 10% of meer aan. Maar dan moet u wel verder kijken dan aandelen alleen.

Grondstoffenrally

Neem bijvoorbeeld grondstoffen. In de eerste helft van 2016 speelden de edelmetalen goud en zilver de sterren van het dak, met rendementen tussen 15 en 40%. Om nog maar te zwijgen over de mijnaandelen in deze sector, die een verschroeiende rit achter de rug hebben, van bijna 200% op indexniveau!

Ondertussen koelde deze sector wat af, maar nog steeds pronken er indrukwekkende rendementen. En datzelfde verhaal gaat inmiddels ook op voor de oliesector. De prijs van olie brak deze week door de grens van 50 dollar per vat.

Voor wie het mogelijk vergeten is: in februari dook de olieprijs nog richting 26 dollar. Of anders gesteld, op een half jaar is olie vanaf het dieptepunt quasi verdubbeld. Hier leest u echer weinig over.

Als er al iets staat over olie in de media, dan is het wel dat deze sector de problemen opstapelt en dat de interactie binnen OPEC en andere landen een ingewikkeld kluwen is geworden.

Aan de prijs valt dit pessimisme in ieder geval niet op, want die dendert rustig verder en lijkt nu op weg naar de volgende halte, rond 60 dollar per vat.

Grafiek WTI-olieprijs

 

Krappe toevoer

Wie de ruis rondom olie negeert, en naar de feiten kijkt, kan niet anders dan concluderen dat de setup goed oogt voor de komende periode. De lage prijzen van de voorbije maanden hebben de productie getemperd.

Bovendien lijken de belangrijkste olieproducerende landen het erover eens dat ze een hogere prijs willen, liefst boven de 50 dollar over een langere periode als ik het goed inschat. De lagere productie vertaalde zich in uitzonderlijke lage olievoorraden, wat wijst op een krappe toevoer van olie.

Aan de andere kant blijft de wereldwijde maatschappij steeds meer olie verbruiken. Daar heeft de financiële crisis amper verandering in gebracht. Opkomende markten blijven steeds meer energie consumeren, waardoor de vraag naar (onder meer) olie onophoudelijk stijgt.

Richting 60 dollar

De combinatie van een stagnerende productie en toenemende vraag zorgt voor een opwaartse prijsdruk. Voeg daarbij een extreem soepel monetair beleid, waardoor er steeds meer valuta in omloop zijn voor dezelfde hoeveelheid grondstoffen, en het hoeft amper te verbazen dat olie nooit voor lang, laag blijft.

Natuurlijk is het op korte termijn (enkele dagen of weken) moeilijk inschatten waar de prijs van olie naartoe kan, maar op de middellange tot lange termijn voorzie ik een hogere olieprijs. Zoals gezegd denk ik dat de eerste halte ligt op 60 dollar, maar hierboven is er ruimte tot 75 à 80 dollar per vat.

Daar kan de olieprijs wellicht voor een langere periode consolideren. Wie zich in dergelijke prijsprojecties kan vinden, snapt dat er nog heel wat potentieel voor het oprapen ligt bij een alternatieve belegging zoals olie.

Alternatieve activa

Ik denk dat in de komende jaren de extra rendementen voor de portefeuille in alternatieve activa behaald zullen worden. Traditionele segmenten zoals aandelen of obligaties zullen een lager dan gemiddelde opbrengst vertonen, ten voordele van grondstoffen en andere minder populaire onderdelen.

Olie en goud zijn dan de bekendste onderdelen. Ik geef hierbij een voorkeur aan de fysieke grondstoffen in combinatie met de bedrijven actief in deze sectoren.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 bearishbull 11 oktober 2016 10:01
    Olie is zeker niet terug.

    Saudies verkopen nog steeds olie met een discount om marketshare te winnen. ze zijn ook bijna waar ze willen zijn aangezien de grootste oliebedrijven (oa RDSA) hun dividenden niet eens meer uit hun winst kunnen betalen, maar hiervoor geld lenen ( niet lang vol te houden!).

    Olieprijs omhoog is een wishfull thinking van de westerse landen en Russen die willen competen. daarom is het hier ook dominant in het nieuws, maar de objectieve feiten zeggen heel wat anders.

    Mijn verwachting is een gemiddelde prijs van $40-$45 in 2017. Komt overeen met de verwachtingen van een bekend objectief onderzoeksbureau die hier meer informatie over heeft dan wie dan ook. Kan ik om proffesionele redenen nu niet bij naam noemen (weet niet of dat kan)
  2. [verwijderd] 11 oktober 2016 12:05
    quote:

    bearishbull schreef op 11 oktober 2016 10:01:

    Olie is zeker niet terug.

    Saudies verkopen nog steeds olie met een discount om marketshare te winnen. ze zijn ook bijna waar ze willen zijn aangezien de grootste oliebedrijven (oa RDSA) hun dividenden niet eens meer uit hun winst kunnen betalen, maar hiervoor geld lenen ( niet lang vol te houden!).

    Olieprijs omhoog is een wishfull thinking van de westerse landen en Russen die willen competen. daarom is het hier ook dominant in het nieuws, maar de objectieve feiten zeggen heel wat anders.

    Mijn verwachting is een gemiddelde prijs van $40-$45 in 2017. Komt overeen met de verwachtingen van een bekend objectief onderzoeksbureau die hier meer informatie over heeft dan wie dan ook. Kan ik om proffesionele redenen nu niet bij naam noemen (weet niet of dat kan)
    ik ben het helemaal met je eens het word hier te mooi geschetst
    als je technisch kijkt lijkt nu ook alles naar beneden te zakken.
    en het verbaas mij niks als de olie prijs zo rond de 49,50 blijft.
  3. PingPong 11 oktober 2016 13:42
    Sinds het dieptepunt in februari heeft de OPEC de olieprijs alleen omhoog gepraat, en tegelijkertijd de olieproductie verder verhoogd.

    Er is geen tekort aan olieproductiecapaciteit. Als de OPEC alle kranen open zou draaien daalt de prijs tot 10 dollar, en zelfs dan maken de meeste landen in het midden oosten nog winst want de productiekosten zijn daar lager dan 10 dollar/barrel.

    Mocht er op papier daadwerkelijk een slap akkoord komen dan nog is niemand in de OPEC van plan de productie daadwerkelijk te verminderen.

    Afgelopen maanden waren buy the rumour (van een mogelijk akkoord) en zodadelijk krijgen we waarschijnlijk het sell the fact.

    Met underinvestment heeft dit niets van doen.

    Bovendien is Nico Pantelis een goede contraindicator. Als iets enorm gestegen is komt Nico met een verhaal dat het nog veel verder zal stijgen.
    Zo ook met zilver in juli: www.iex.nl/Column/253822/Zilver-in-jo...
    Toen waarschuwde ik al dat men een complete dwaas moest zijn om daar nog in te stappen, en sindsdien is zoals te verwachten de zilverprijs fors gedaald.
  4. lezer 11 oktober 2016 17:58
    We worden met z'n allen al vele jaren bedot. Olieproducerende landen en overheden (denk aan accijnzen ed) proberen al pratend en handelend de prijs van olie overeind te houden. Maar feit is dat alternatieven vormen van energie in rap tempo groeien en dat is erg vervelend als je nog voor honderden miljarden in de grond hebt zitten. Alternatieven werden systematisch de kop ingedrukt maar nu verliezen ze de grip hierop. Het tijdperk olie is gestaag aan het sterven. De opslagtanks en tankers zitten barstensvol en het overschot zal alleen maar toenemen. Rusland belooft dat ze de productie zullen terugschroeven maar draaien de kraan alleen maar verder open. Wat ik begrijp van mensen uit de oliesector, zou de prijs eerder tussen de $10 en $20 moeten liggen.
  5. [verwijderd] 12 oktober 2016 10:40
    quote:

    ljjls schreef op 11 oktober 2016 21:55:

    Hadden we die rotolie maar nooit gevonden
    Het is maar goed dat wij het hebben. Anders kunnen we weer in berenvellen rondlopen. Het gaat niet alleen om energie maar ook om grondstoffen waarvan een groot deel van onze artikelen wordt geproduceerd. Wel jammer dat gasgestookte elektriciteit centrales worden gesloten I.p.v. steenkool gestookte centrales. Verder zouden onze gasgestookte centrales open kunnen blijven als er wordt samengewerkt bijvoorbeeld met Belgie!
  6. Rai444,44 13 oktober 2016 08:24
    quote:

    PingPong schreef op 11 oktober 2016 13:42:

    Sinds het dieptepunt in februari heeft de OPEC de olieprijs alleen omhoog gepraat, en tegelijkertijd de olieproductie verder verhoogd.

    Er is geen tekort aan olieproductiecapaciteit. Als de OPEC alle kranen open zou draaien daalt de prijs tot 10 dollar, en zelfs dan maken de meeste landen in het midden oosten nog winst want de productiekosten zijn daar lager dan 10 dollar/barrel.

    Mocht er op papier daadwerkelijk een slap akkoord komen dan nog is niemand in de OPEC van plan de productie daadwerkelijk te verminderen.

    Afgelopen maanden waren buy the rumour (van een mogelijk akkoord) en zodadelijk krijgen we waarschijnlijk het sell the fact.

    Met underinvestment heeft dit niets van doen.

    Bovendien is Nico Pantelis een goede contraindicator. Als iets enorm gestegen is komt Nico met een verhaal dat het nog veel verder zal stijgen.
    Zo ook met zilver in juli: www.iex.nl/Column/253822/Zilver-in-jo...
    Toen waarschuwde ik al dat men een complete dwaas moest zijn om daar nog in te stappen, en sindsdien is zoals te verwachten de zilverprijs fors gedaald.
    Het gaat er niet om of de Arabieren winst maken bij een olieprijs van 10 dollar, doen ze ongetwijfeld. Het gaat erom dat hun bestedingen een olieprijs van 90-100 dollar nodig heeft, dure lifestyle, m.a.w. het geld raakt op als die lage olieprijs nog lang duurt. Long term = omhoog, kan niet anders.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links