Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verrassend vertrouwen

De beurzen kunnen aan een nieuwe episode van de rally beginnen.

Ik ga er geen doekjes om winden. De huidige beursrally verrast. Ook ik had niet gedacht dat dit feestje zo maar, zonder hapering, kon doorzetten. Maar dat is precies hetgeen we momenteel meemaken. Ik wijs al enkele weken op potentiële instabiliteit en een mogelijk verhoogde volatiliteit, als gevolg hiervan.

Maar het tegenovergestelde doet zich voor: de koersen denderen onverminderd door, alsof er geen weerstand meer bestaat. Meer nog, we waren recent getuige van gezamenlijke recordstanden voor de belangrijkste beurzen in de Verenigde Staten, ook wel bekend als het klavertje vier op de beurs.

Voor dit fenomeen moeten we terug naar 1999, toen de aandelenbeurs ook de recordzeges aan mekaar hesen. Toch is deze markt allesbehalve party like it’s 1999, zoals wijlen Prince het ooit bezong.

Aandelendronken

Ik kan me die periode nog goed voor de geest halen, omdat ik nog maar enkele jaren actief was op de beurs, en meteen in de grootste stierenmarkt van mijn generatie werd gekatapulteerd. Dat vergeet ik nooit meer. Beleggers waren toen (soms letterlijk) aandelendronken.

Je kon niet meer buitenkomen, of ’t gesprek van de dag ging over de aandelenmarkt, en de onvoorstelbare stijgingen die elkaar quasi dag na dag opvolgden. Iedereen ging rijk worden, de dollartekens verschenen bij jan en alleman in de ogen.

Aan de toog werd de toekomst van nieuwe bedrijven zoals Yahoo of Amazon besproken, alsof iedereen plots analist was geworden. The sky was the limit. Met de kennis en wijsheid achteraf, weten we inmiddels dat dat het ultieme moment was om uw aandelen te verkopen.

Luister naar de markt

Maar helaas wisten er maar weinigen aan te ontsnappen, toen de hel op de beurzen eenmaal losbarstte. Ook uw columnist van dienst ging de boot in. De bomen groeiden dus toch niet tot in de hemel. De hoera-stemming veranderde over de jaren heen in doemdenkerij.

En daar zijn we tot op de dag van vandaag nog altijd niet compleet van verlost. Beleggers vrezen de toekomst. Er gaat amper een moment voorbij, of er duikt wel weer een nieuw probleem op. Natuurlijk zijn problemen van alle tijden, alleen hecht iedereen er vandaag bijzonder veel aandacht aan.

Toch razen de koersen verder omhoog. Hiermee wil ik nogmaals een van mijn belangrijkste lessen uit mijn beleggingscarrière in de verf zetten. Staar u niet altijd blind op letters en cijfers, maar vergeet vooral niet te luisteren naar de markt. Die markt roept vandaag luidkeels: “We hebben er vertrouwen in!”

Beleg met uw hoofd

Voor de meeste beleggers komt die boodschap als een verrassing, maar zoals ik hier al eerder schreef: … dat emoties altijd de grootste vijand zijn van een belegger. Beleg met uw hoofd, niet met uw hart. Vandaag blijkt nog maar eens dat u de boodschap van de markt beter niet negeert als belegger.

Op basis van technische analyse kon u destijds al opmaken dat de marktomstandigheden redelijk veilig waren, ondanks alle heisa onder beleggers en in de media. En toegegeven, ook ik zie og altijd wel wat beren op de weg, zoals de oplopende rente of de sterke Amerikaanse dollar.

Maar het kan nog maanden, of zelfs jaren duren vooraleer deze problemen effectief zullen doorwegen. Tot die tijd is de boodschap van de markt: alle remmen los. Natuurlijk kan de markt ook op ’t verkeerde been geplaatst worden, maar uiteindelijk leert de geschiedenis dat dit zelden voorkomt.

Nieuwe toppen

Meestal is een correctie of crash een beweging die maanden of zelfs jaren omvat. De laatste berenmarkt is hier een goed voorbeeld van. De problemen op de Amerikaanse huizenmarkt begonnen ergens in 2005, maar drongen pas goed door tot de markt halverwege 2007.

En toen duurde het nog meer dan een half jaar vooraleer de eerste grote klappen uitgedeeld werden, en was de ellende pas compleet in het eerste kwartaal van 2009. Een proces van bijna vier jaar. En dat proces had een belangrijke leidraad.

Na de top in de markt, in 2007, werd er geen hogere top meer geplaatst. Vandaag zijn we, ondanks alle mogelijke ellende, getuige van nieuwe toppen, op meerdere niveaus. Dat is een signaal dat u als alerte belegger niet zomaar naast u neer kunt leggen.

Verder omhoog

Deze markt lijkt nog lang niet klaar met stijgen. Meer nog, als ik het boekje van technische analyse erop nasla, zijn we in november getuige geweest van een gloednieuw koopsignaal, en kunnen de beurzen aan een compleet nieuwe episode van de rally beginnen.

Gezien het overweldigende negativisme kijk ik hier niet zo raar bij op, eerlijk gezegd. Kapitaal vloeit altijd naar de plekken met de minste weerstand, en die souplesse is vandaag terug te vinden op de aandelenmarkten.

Uiteraard, ook ik verlies hierbij niet uit het oog dat we al ruimschoots zeven jaar in een stierenmarkt opereren, terwijl de bedrijfsresultaten niet kunnen volgen, waardoor de waarderingen stelselmatig oplopen. Maar ook hier zit er bijzonder veel rek is, als de historie een graadmeter mag vormen.

Ik blijf daarom omhoogkijken voor de aandelenmarkten in de komende maanden. Maar blijf benadrukken dat een cashpositie wel een must blijft, want op de beurs bent u nooit helemaal zeker over de uitkomst.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 handyman6 29 november 2016 10:04
    Beurspatronen die gedreven worden door QE kapitaal ipv winstcijfers en prognoses,zetten menig belegger op het verkeerde been.Immers na rasante stijgingen door QE volgt meestal soortgelijke kater ,als QE stopt.Zie Japanse en Chinese rally's en afstort.
    Nu hoopt men op Trumps schulden intercity voor allerlei projekten.Kan je weer wachten op de correktie.H6
  2. Wallie6 29 november 2016 11:01
    Ik voorspel U dat als Trump maar de helft uitvoert van wat hij zegt, wij een superinflatie krijgen die zijn weerga niet kent. En de FED stond er bij en keek ernaar!!!! Dit scenario geldt m.i. ook voor Europa. Ik hoop echter niet dat ik gelijk krijg, want dan is van nu nog maar kinderspel.
  3. [verwijderd] 29 november 2016 11:12
    Het probleem met toppen en op tijd wegduiken is dat er altijd wel iets heel belangrijk kan worden, maar dat je nooit weet wat het is.
    Gaat nu de inflatie door het dak (en worden de vers opgebouwde schuldposities van de halve AEX en overheid daarmee onhoudbaar) dan roept men "zie je wel, het was de lage rente". Gaat nu Italie de EU verlaten, en vallen haar banken om, dan waren het de banken. Gaat Trump nu China pesten, en blieft men dat niet, dan wordt het de vallende Yuan die ons de das omdoet.

    Gebeurt er niets van dit alles, dan negeren we de onheilsprofeten weer een tijdje, totdat de koers dipt. Dan halen we de laatste gurus weer uit het verdomhoekje, en mogen ze vanaf hun nieuwe sokkel de grootste rampen voorspellen, die net zo hard niet uitkomen.

    Kortom: achteraf kijkt men de koe in de kont, maar daar hebben we niks aan. Wat we wel kunnen proberen is met een beetje tactisch hedgen (koop een putje op wat het hardst door het putje kan gaan) we ons aardig kunnen verdedigen tegen deze overdosis aan onheil.

    Bij kampeerders geldt "you pack your fears", je neemt maatregelen mee tegen wat je het meeste vreest. Bij beleggers zou dat moeten zijn "you cover your nightmares", dus dek je portefeuille af tegen wat je het meeste vreest. Hoe meer je vreest, hoe lager je risico, en daarmee je rendement, dat dan weer wel, maar dat geldt overal.
    Of je moet dekken met cash, goud of shorts, is aan de lezer. Pick whatever you like, en dump het op tijd, voor je de stijging mist ;)
  4. deuk 29 november 2016 13:00
    Is het niet wat overdreven om van razend stijgende koersen te spreken?
    In Europa is al nauwelijks sprake van stijgende koersen. De Aex staat 10 puntjes boven het niveau van eind 2015 en de Dax staat zelfs lager.
    Dit alles ondanks dat de resultaten van de bedrijven in vele gevallen stegen.
    In Amerika steeg de S&P 500 met 7,8% en de Dow met 10%. Dit zijn fraaie stijgingen maar ook hier was de winstontwikkeling positief. De Nasdaq daar en tegen staat nog onder zijn niveau van een 2015.
    Voor mij zijn dit geen razend stijgende koersen.
  5. k2es 29 november 2016 14:53
    @deuk helemaal mee eens. Met name in Nederland staan veel aandelen nog op een historisch gezien zeer lage prijs, helaas is daardoor ook menig bedrijf een overname kandidaat gezien de te lage prijs (zie nu b.v. bij Delta Lloyd). Er is dus nog heel veel ruimte voor stijging, zeker als de olieprijs ook weer stijgt.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links