Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Krimpflatie

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Reacties

32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Met Effekt 10 augustus 2016 11:32
    quote:

    theo1 schreef op 9 augustus 2016 17:01:

    [...]

    Gedaan. Zie 14:49.

    Het CBS zit vol statistici. Ik vind het een beetje vreemd dat jij (en Pantelis) kennelijk voetstoots geloven dat ze daar zo ontzettend dom zijn

    En ik vind het treurig dat je om een bronvermelding vraagt als ik niet geloof dat ze liegen. Volgens mij moet je juist met argumenten komen als je iemand ervan beschuldigt wel te liegen. Doet Pantelis niet en doe jij niet. Heel goedkoop.

    Deflatie is juist slecht voor schuldenaren. Een beperkte inflatie is ideaal, want dan is de reële rente het laagst.
    Theo1; je hebt helemaal gelijk.
    In de IEX fora tref ik heel verschillende commentaren aan. Sommigen zoals jij doen moeite hun betoog te onderbouwen. Dat is een goede eigenschap als je succesvol wilt beleggen. Anderen schreeuwen maar wat; die geloven ook vaak in complotten. Zij hebben kennelijk geen idee hoe groot de beurshandel is als ze denken dat de markten makkelijk manipuleerbaar zijn.
    En over de meeste IEX columnisten als bv Pantelis: als ze echt goed waren dan gingen ze hun tijd niet besteden aan het schrijven van dit soort columns. Ik vind de commentaren vaak beter dan de columns zelf.
  2. geobeo 10 augustus 2016 11:40
    quote:

    theo1 schreef op 9 augustus 2016 17:01:

    [...]

    Gedaan. Zie 14:49.

    Het CBS zit vol statistici. Ik vind het een beetje vreemd dat jij (en Pantelis) kennelijk voetstoots geloven dat ze daar zo ontzettend dom zijn dat ze in het oudste trucje van de wereld trappen. Er zijn ook voldoende onafhankelijke wetenschappers die een gammele methodiek ongenadig aan flarden zouden schrijven. O wacht even, die zijn natuurlijk ook allemaal corrupt en deel van het complot.

    En ik vind ook vrij treurig dat jij er kennelijk zomaar vanuit gaat dat de overheid (en autonome instituten als het CBS) er maar een eind op los liegen. Want daar komt je opmerking wel zo ongeveer op neer. Dat de overheid niet heilig is, daar kan ik in meegaan, maar een lage inflatie publiceren omdat dat begrotingstechnisch handig is, dat geloof ik niet. Nu ga jij me onnozel vinden. Je doet maar. En ik vind het treurig dat je om een bronvermelding vraagt als ik niet geloof dat ze liegen. Volgens mij moet je juist met argumenten komen als je iemand ervan beschuldigt wel te liegen. Doet Pantelis niet en doe jij niet. Heel goedkoop.

    De gevoelsinflatie kan natuurlijk afwijken van het gemeten cijfer. Maar niet omdat er geen rekening wordt gehouden met kleinere verpakkingen van hetzelfde product. Want daar wordt dus wel rekening mee gehouden.

    Bovendien heeft de overheid geen belang bij deflatie, ze streven juist met alle macht naar 2% inflatie. Daarom koopt de ECB ook al die obligaties op, weet je nog wel? En je kan het ook gemakkelijk omkeren:
    inflatie -> schulden smelten weg -> lekker doorlenen.
    Deflatie is juist slecht voor schuldenaren. Een beperkte inflatie is ideaal, want dan is de reële rente het laagst.
    Je link werkt niet.

    Hoe kun je nou stellen dat het CBS "autonoom" is? Het CBS is net zo autonoom als de NOS, lees: niet autonoom en 100% afhankelijk van de overheid voor 100% van haar financiering. Ik snap werkelijk niet hoe mensen kunnen denk dat dat soort instituten autonoom en onafhankelijk zijn. Als je die logica doortrekt dan zou:
    -- Een startup onafhankelijk zijn van klanten en investeerders,
    -- Een beursgenoteerd bedrijf onafhankelijk zijn van aandeelhouders,
    -- Banken onafhankelijk zijn van de overheid,
    -- Overheden en wetgeving onafhankelijk zijn van lobby bedrijven,

    Om maar wat te noemen.

    De werkelijkheid lijkt me toch net even wat anders.

    De overheid heeft alle belang bij lage rente (bij een zo hoog mogelijke daadwerkelijk inflatie en een zo laag mogelijke officiële inflatie). Laten we niet vergeten dat sinds 2007 de Nederlandse staatsschuld meer dan verdubbeld is. Als de rente omhoog gaat met de officiële inflatie dan heeft de overheid een groot probleem om haar begroting rond te krijgen.

    Voorbeeld: www.ftm.nl/artikelen/het-cbs-manipule...
  3. Met Effekt 10 augustus 2016 11:40
    quote:

    korbe007 schreef op 10 augustus 2016 10:42:

    leuk om alle reacties te lezen. Alsof de overheid de economie kan sturen en inflatie kan creëren, als het zo is komt dat door een samenloop van omstandigheden waardoor het beleid plots op zijn plaats komt. Daling van huizenprijzen? Zolang er bevolkingsaanwas is, is er vraag naar woningen en als die aanwas omdraait gaan de prijzen vanzelf omlaag.
    Nederland is klein en erg export afhankelijk. De invloed van Nederlands overheidbeleid is zeer beperkt. Idem in EU, zie hoe ondanks Dijsselbloem's [terechte] bezwaren er gratis geld blijft stromen naar de zwakke broeders en grote broeders als Italie en Frankrijk de regels ongestraft mogen blijven breken.

    Wat wellicht zou helpen voor de binnenlandse vraag is een positief verhaal vertellen zodat mensen durven kopen. En dan geen auto's zoals Rutte wil, want dan stroomt geld naar het buitenland, maar in binnenlandse produkten.
  4. forum rang 9 josti5 10 augustus 2016 12:05
    'En dan geen auto's zoals Rutte wil, want dan stroomt geld naar het buitenland, maar in binnenlandse produkten.'

    Marokkanen, Turken, Polen: velen verdienen hier, en het verdiende geld stroomt grotendeels weg naar de betreffende landen...
    Vakantie: miljarden stromen weg naar Zuid-Europa...
    Medicijnen: geld stroomt voor het overgrote deel weg naar vnl. USA...
    En inderdaad: auto's, vliegtuigen, treinen, bussen: geld stroomt voor een groot deel weg naar het buitenland...

  5. taurus86 10 augustus 2016 12:06
    quote:

    Achteraf gezien... schreef op 10 augustus 2016 11:04:

    [...]
    Dus je kunt het niet bewijzen, maar wel aantonen?

    Ik ben erg benieuwd naar je aantoning. Hoeft geen proefschrift te zijn hoor, linkjes naar bestaand onderzoek volstaat.
    U interpreteert en vraagt om links. Mijn betoog is dat die fameuze links vaak reuze link zijn. Iets aantonen en tot onomstotelijk bewijs promoveren ( via de media ) is de kwaal.
  6. [verwijderd] 10 augustus 2016 12:14
    quote:

    Martijn Kools schreef op 10 augustus 2016 10:02:

    [...]

    Dat blijft iedereen maar roepen al sinds 2009 ofzo en inmiddels is het 2016 en het kan nog alleen maar verder en verder omhoog en meer en meer geld worden bijgeprint.

    Ik geloof niet meer in een beurscrash/daling. De belangen zijn te groot, de centrale banken zullen het wel opvangen desnoods door zelf aandelen op te kopen wat ze al doen in sommige landen.
    Of je er in gelooft of niet doet er niet toe, een flinke beursdaling komt eraan. Dat is simpelweg de manier hoe markten werken. Maar het exacte moment vooraf bepalen is zeer lastig.
  7. [verwijderd] 10 augustus 2016 12:22
    quote:

    korbe007 schreef op 10 augustus 2016 10:42:

    leuk om alle reacties te lezen. Alsof de overheid de economie kan sturen en inflatie kan creëren, als het zo is komt dat door een samenloop van omstandigheden waardoor het beleid plots op zijn plaats komt.
    Wat is de definitie van sturen? De economie kan niet gestuurd worden als een auto in de zin dat hij precies daarheen gaat waar je wilt. De economie kan wel gestuurd worden door hem te beinvloeden. Dat gebeurd ook en hoewel kleine beinvloedingen zeker nuttig kunnen zijn voor de lange termijn uitkomst, er is een onderliggend natuurlijk process gebaseerd op de psychologische factoren. Dat is niet structureel te manipuleren. De manipulaties gaan op een gegeven moment (ik denk al redelijk snel) averechts werken. De Centrale banken die tot in het oneindige proberen de economie te stimuleren door gratis geld is volgens mij een typisch voorbeeld van doorgeslgen pogingen de economie te sturen. Dit gaat averechts werken. De vraag is wanneer het fout gaat en hoe het fout gaat.
  8. Bonost 10 augustus 2016 13:49
    Vergeten we niet met z'n allen dat de inflatie niet alleen de kostenkant heeft, maar ook de inkomstenkant.
    Volgens mij gaan de gemiddelde lonen al een aantal jaren naar beneden. Hoe dit komt is hier niet belangrijk en feitelijk een andere discussie, maar het feit dat de gemiddelde inkomens dalen versterkt het collectieve gevoel dat het leven alleen maar duurder wordt.
    Daarnaast wordt de groep mensen die moet rondkomen van een lager inkomen telkens groter. De grote getalen werkt dan negatief door in het collectieve gevoel.
  9. [verwijderd] 10 augustus 2016 22:22
    Hahaha wat een niveau zeg, deze "column". Ik dacht dat dit een serieuze beleggers-site was, en niet de plaatselijke schoolkrant.

    Er valt genoeg nuttigs te discussiëren over het inflatiecijfer en welke factoren daar wel en niet in horen. Uiteindelijk is het altijd behelpen om alles in één enkel cijfer te vatten. Maar, zoals eerder gemeld, het CBS corrigeert gewoon voor grotere of kleinere verpakkingen. Dat is gewoon op te zoeken, niks geheimzinnigs aan.
    En dat heeft dan een advieswebsite ...
  10. Poundfoolish 12 augustus 2016 16:20
    Picton vroeg het al, ik ben ook benieuwd, hoe dek je je vermogen relatief veilig(óók als je ongelijk krijgt en er een lange deflatoire periode volgt) en gespreid in ala er inflatie / hyperinflatie komt.
    De geldpers van de ECB is roodgloeiend en heeft tropenjaren achter de rug.
    Meer geld in omloop is per definitie een inflatie aanjager, en zeker de overheid/ overheden zijn natuurlijk het meest gebaat bij inflatie om hun staatsschuldenbergen te verlagen.
    Ben benieuwd welke assets het meest inflatiebestendig blijken te zijn en tegelijk goed verhandelbaar,courant.
    Internet leert daarover niets,zoveel hoofden... zoveel zinnen. Inflation linked bonds, die zijn wel te vinden, maar of die afdoende soelaas zullen bieden?
  11. [verwijderd] 15 augustus 2016 13:17
    quote:

    Dom-dom schreef op 9 augustus 2016 16:11:

    Werkelijk bedroevend niveau. Deflatie is een feit en zal net als in Japan zeker enkele decades gaan duren. Voor huizenbezitters en mensen met enorme schulden komt er een enorm probleem. Maar goed de rest vaart er wel bij en zie alla Japan dat het leven voor die lui zonder schulden prima te doen is.
    Japan Deflatie? De CPI staat gewoon zo'n 3% hoger dan 10 jaar geleden hoor.
32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links