Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Chill

Geert Jan Nikken is een dagje weg en daarom vroeg de IEX redactie mij een TA-update te verzorgen, omdat ik ook de nodige diploma’s heb. Toeval? Gisteravond ging Wall Street helemaal los… Ter zake: gisteren was het een zware dag voor de AEX.

De door Nikken genoemde steunzone van 390 - 391 werd na een uur doorbroken en fungeerde vervolgens als weerstand. De index sloot uiteindelijk onder de meest recente bodem van 13 oktober, wat eveneens een negatief korte termijnsignaal kan zijn.

Zoals Nikken gisteren in TA: Brug te ver aangaf houdt dit in dat de stijging in de richting van de 397 een pullback was naar de gebroken stijgende steunlijn op de bodems van april en augustus.

Met de sterke openingsindicaties in het achterhoofd ziet het er naar uit dat de zone 390 - 391 moet kunnen worden uitgenomen en weer dienst doet als de korte termijn steunzone.

390 - 391
Kijk ik naar de intradagrafiek van eind september tot nu, dan lijkt de eerste serieuze test rond de 392,80 te komen. Hier valt een horizontale weerstand/steunlijn samen met de dalende weerstandslijn, die de toppen van oktober met elkaar verbindt (zie grafiek). Mocht dit niveau worden uitgenomen, dan wordt de oude stijgende steunlijn weer van belang.

Daarbij noem ik 398 als het belangrijkste niveau. De kans dat die test er vandaag komt, is volgens mij klein. Gegeven dat het technische beeld toch wat is verzwakt, ben ik al tevreden als de AEX boven 390 - 391 sluit. Zoniet, dan vrees ik dat de index snel op zoek gaat naar oude, lagere steunniveaus, zoals 385 (laagste slot van augustus) en 382.


IEX.nl Lezersportefeuilles
  • IEX.nl Topportefeuille
  • IEX.nl Flopportefeuille
  • Klik hier om te reageren en te discussiëren

    Lukas Daalder is hoofd research van Bank Oyens & Van Eeghen in Amsterdam. Daalder heeft momenteel (al dan niet gedekte) long posities in ABN Amro, Aegon, ASML, ASMI, Crucell, Fortis, ING, Pharming, Rodamco Europe, Royal Dutch Shell, Philips, Vastned Retail en Vedior. Bovendien heeft hij posities in meerdere open-end beleggingsfondsen van onder ander de Postbank, Robeco, ABN Amro en Fidelity. Elk AEX- of AMX-fonds beschouwt Daalder als een potentieel interessante belegging, alles wat hij schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op daalder@iex.nl.

    Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Lukas Daalder

    Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

    Meer over Lukas Daalder

    Recente artikelen van Lukas Daalder

    1. mrt '11 Best of the week: social media 2
    2. dec '10 Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
    3. dec '10 Obligatiemarkt versus QE2 7

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links