Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Best of the week: social media

In deze Best of the Week geen al te ingewikkelde verhandelingen over stralingsgevaar (vorige week), of de laatste roddels en achterklap over de eurozone (Z24 is overzichtelijk genoeg). Ik hou het luchtig en kort en besteed vandaag wat meer aandacht aan social media.

Social Media to the market!
Deze link is op zich vooral aardig voor de multimedia fans out there. “Moeten beleggers gaan letten op Social Media?” is de kop, waarbij twee grafieken staan afgebeeld die de suggestie wekken dat dat zeker de moeite waard is.

Nu zegt deze grafiek uiteraard niets. Dat de prijs van Starbucks in absolute termen omhoog ging, net toen het aantal Facebookfans steeg is toeval: de opkomst van de populariteit van Facebook heeft niets met het herstel van de Amerikaanse aandelenbeurs te maken. Gelukkig blijkt het onderzoek gekeken te hebben naar de relatieve performance van de aandelen, waarmee het al iets geloofwaardiger wordt.

Overigens vraag ik me dan nog steeds af of je er als belegger veel aan hebt, want eens wordt het maximum aantal fans bereikt. Coca-Cola staat nu op 24 miljoen fans: is dat de piek (en moet ik verkopen), of gaan we nog naar de 50 miljoen (en moet ik dus kopen)? Hierbij moet ik wel gelijk aangeven dat ik het onderzoek zelf niet te pakken heb gekregen, dus ik kan me vergissen.

Overigens hebben we eerder al berichten gelezen dat je op basis van social media geld zou kunnen verdienen. Zo zou twittersentiment een goede indicator zijn voor de handel, iets dat in een keurige studie is uitgewerkt. Het gevonden verband was zelfs dusdanig sterk dat er een hedgefund werd opgericht (Derwent Captial Markets) dat op basis daarvan zou gaan handelen. Dat de site van het hedgefund nog steeds ‘under construction’ is, komt daarentegen niet al te overtuigend over.

Het laatste nieuws is dat het fonds vanaf 1 april van start gaat, dus misschien is het gewoon een goed opgezette 1 april-grap ()? Van www.iex.nl misschien?

Overige links

  • Verder nog wat mooie grafieken die de afgelopen week op het internet te vinden waren. Zoals deze, die lijkt te suggereren dat in reële termen de correctie op de Amerikaanse huizenmarkt al een heel eind op weg is.

  • Mooie grafiek, die simpel weergeeft waar de prijsstijging van grondstoffen vandaan komt.

 

Of toch niet? Bij de Financial Times buigen ze zich over die vraag.

  • En deze van de Economist mag uiteraard ook niet ontbreken: de kosten van de aardbeving in Japan in perspectief geplaatst.

 

 

  • En deze geeft mooi weer waar het midden-en kleinbedrijf in de VS zich momenteel het meeste zorgen om maakt.

 

  • Als uitsmijter de alarmerende gegevens over wie momenteel Amerikaanse staatsschuld koopt.

 

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Lukas Daalder

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Meer over Lukas Daalder

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. mrt '11 Best of the week: social media 2
  2. dec '10 Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. dec '10 Obligatiemarkt versus QE2 7

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links