Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: Wat nu VNU?

Iedereen kijkt naar VNU, maar ik nam voor de recente overname van IMS Health al afscheid van de uitgever. Deze acquisitie verandert niet veel aan mijn visie. Het aandeel zat jaren in mijn Gilissen Quality Growth Fund, maar de tijd was nu goed om afscheid te nemen.

De koers van VNU is eindelijk opgelopen. De fundamenten zijn op zich ook aantrekkelijk – zo werpt de specialisatie in market data vruchten af vanwege een structurele groei van die markt – maar aan de andere kant neemt de concurrentie wel hand over hand toe.

Met name IRI is een bedreiging voor de uitgever uit Haarlem. Deze concurrent heeft de zaken inmiddels aardig op de rails gekregen na problemen en begint steeds agressiever op de markt te opereren.

Twijfelachtig
De grootste afnemers van deze informatie zijn bedrijven als Unilever en Procter & Gamble en die hebben het nu moeilijk. Zij zijn volop bezig met kostenbesparingen en bezuinigen daarom op dataleveranciers. Daardoor komt het kunstje van VNU flink onder druk te staan. Bovendien blijf ik twijfels houden over de kwaliteit van het management.

De winst van VNU staat nog steeds op hetzelfde niveau als tien jaar geleden en dat geld eigenlijk ook voor de aandelenkoers. De onderneming slaagt er maar niet in waarde toe te voegen. Er wordt wel veel gekocht, ook nu weer, maar de toegevoegde waarde van de acquisities is op z’n best twijfelachtig te noemen.

De overname van IMS Health past in dit beeld: duur, waarbij een deel van de overnamesom in aandelen wordt voldaan. Die stukken VNU komen in Amerikaanse handen en zorgen op termijn voor een flow back naar de markt. Een voordeel is dat bestuurders van IMS Health in het management van VNU komen, dit kan een kwaliteitsimpuls opleveren.

Ierse bank
Voor VNU heb ik iets heel anders teruggekocht, namelijk Anglo Irish Bank. Dit is naar mijn smaak één van de beste banken van Europa en een prachtig aandeel. Het is een Ierse bank en ze is groot in kredietverstrekking aan het midden- en kleinbedrijf in Ierland, Engeland en in de regio Boston in Amerika.

Geholpen door de rentestand en de kracht van de Ierse economie heeft de bank een sterke groei laten zien. Ik verwacht dat dit nog doorzet, bovendien is Anglo Irish Bank door het slechte sentiment rond banken laag gewaardeerd. Ze is door haar gecentraliseerde beleid in staat kredietaanvragen sneller te behandelen dan de grote banken.

Deze voorsprong in dienstverlening is de oorzaak dat ze marktaandele wint, maar zowel in Engeland als Amerika is ze nog steeds een kleine speler. Daar liggen dan ook de kansen voor Anglo Irish Bank. Met een verwachte groei van 15% op de lange termijn en een koers/winstverhouding (k/w) van dertien voor 2006 biedt de bank volop perspectief.

Geen premie
De markt als geheel heeft de aanslagen van 7/7 snel van zich af weten te schudden en vereist geen risicopremie: niet voor credits, aandelen of onroerend goed. De financiële wereld wordt over de hele linie gedreven door een grote hoeveelheid cash op zoek naar rendement. Alles wordt daardoor sterk op elkaar gedrukt.

De farmaciesector vertoont een stevige groei, ik zit daarin nog altijd overwogen. Dat geldt ook voor energie. De olieprijs laat zich nu eenmaal niet voorspellen, maar ik denk dat die voorlopig hoog hoog blijft. Ik ben nog steeds bezig met het afbouwen van Koninklijke Olie ten gunste van Eni en Total.

Technologie doet het nog steeds erg goed, een rally die ik vrolijk heb gemist.

Untitled Document

Magnificent 7 Barometer  
Laatste aankoop Anglo Irish Bank
Laatste verkoop VNU
Aantrekkelijke sector

Farmacie, energie

Minst aantrekkelijke sector Technologie

The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren

Felix Lanters is beheerder van het Gilissen Quality Growth Fund. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.



Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Felix Lanters

Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen en hoofd van het team voor Europese aandelen. Tot 2006 gaf hij leiding aan het Gilissen Quality Growth Fund. Van 1987 tot 2004 was hij werkzaam bij ABN Amro, oorspronkelijk als analist en vanaf 1994 tien jaar lang verantwoordelijk voor één van de paradepaardjes, het Tra...

Meer over Felix Lanters

Recente artikelen van Felix Lanters

  1. jan '07 French Connection 5
  2. okt '06 Stormachtige stockpicks 11
  3. jun '06 Koopjes jagen 13

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links