Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stormachtige stockpicks

Had u uw riemen vast? In mijn column van 23 juni tipte ik Transocean, de uitbater van boorplatforms. Het aandeel was toen al behoorlijk naar beneden gekomen van de piek op 87 dollar naar 72 dollar.

Maar ook sinds die tijd was het een rocky ride, storm op zee. Transocean gleed in augustus hard verder weg, nadat de tweedekwartaalcijfers nogal tegenvielen vanwege onverwachte kostenstijgingen.

De CEO, Robert Long – ook al geen best omen – repte bovendien van dreigende overcapaciteit in de boorplatformindustrie en dat deed de koers weinig goed.

Die uitlating was niet zo handig, en bovendien waarschijnlijk onwaar. Sinds eind augustus is een aantal huurcontracten vernieuwd, onder anderen met de grote oliemaatschappijen Statoil en Chevron.

Diep water
Nieuwe contracten worden afgesloten tegen hogere dagprijzen en bovendien voor de langetermijn. Wat niet onbelangrijk is, is dat Chevron melding gemaakt heeft van een diepwater-olievondst in de Golf van Mexico die mogelijk goed is voor 15 miljard vaten – de helft van de huidige oliereserves van de VS. Succes in diep water is van belang voor het trucje van Transocean.

Ondanks de teleurstellende kwartaalcijfers zijn de taxaties voor Transocean nauwelijks gewijzigd. Ondertussen heeft het concern wel een kostenmanager aangesteld om de uitgaven in de hand te houden en wordt het share buy back programma (2,6 miljard dollar) versneld. Long liet ondertussen weer weten dat de capaciteitsbeperkingen nog langer voortduren.

Die ontwikkelingen ten spijt is de koers na de val nauwelijks opgekrabbeld. Transocean noteert nu rond de 70 dollar. De waardering is bijzonder gunstig. De koers-winstverhouding 2006 ligt op 25, maar voor 2007 en 2008 ligt de k/w – vanwege de enorme toename van de winst - op 9 respectievelijk 6.

Lucratief contract
Die winstgroei is zoals gezegd te danken aan contractvernieuwingen. Een goed voorbeeld daarvan is een platform dat nu nog in indonesië ligt à 70.000 dollar per dag. Aan het eind van het jaar verhuist dat boorplatform naar Vietnam en brengt daar 400.000 dollar per dag op. De komende anderhalf jaar vallen nog eens 17 van de 90 boorplatforms vrij.

Tel uit de winst(groei) – zelfs als ze niet allemaal zo’n spectaculaire opbrengstverhoging opleveren. Fundamenteel ziet de markt er nog steeds goed uit. Ondanks de gedaalde olieprijs blijft de behoefte aan exploratiemateriaal zeer hoog. Er is natuurlijk wel concurrentie, met name uit Noorwegen, maar die Noorse spelers zijn doorgaans kleiner en speculatiever.

Transocean bouwt sec in overleg met de oliemaatschappijen – volgens hun behoefte en specificaties. De Noren bouwen ook zonder dat er contracten zijn afgesloten. Dat kan, maar met een opleveringstermijn van twee à drie jaar loop je het risico dat wat nu gebouwd wordt, afgeleverd wordt als de top van de cyclus voorbij is.

Vertragingseffect
Voor Transocean houd ik rekening met een koersdoel van 100 dollar - ja, ruim 40% hoger dan het huidige niveau. Dichter bij huis is gasdistributeur Centrica een recente aankoop voor de model- en klantenportefeuilles bij Theodoor Gilissen Bankiers.

Centrica heeft een sterke positie in de gasdistributie in het VK en activiteiten in de VS en Canada. In Nederland zijn ze via Oxxio ook actief, trouwens. Centrica moet enorm kunnen profiteren van stabilisatie of zelfs een daling van de gas- en energieprijzen. De eerdere prijsverhogingen hebben ze nog maar net met vertraging doorgevoerd.

In september deed Centrica 12% op de gasprijs en 9% op elektriciteit. Ondertussen dalen de inkoopkosten. Dat kan alleen maar een positef effect hebben op de winst in het komende jaar. In de rit omhoog van de energieprijzen is Centrica achtergebleven, in de rit omlaag moeten ze juist uit kunnen blinken. Daarnaast lopen er herstructureringen.

Gazprom-speculatie
Ze hebben wat redelijk grote, maar slechte industriële contracten uitstaan, maar daar wordt nu aan gerommeld om de winstgevendheid ook daar op te krikken. Er zit bovendien nog – als mogelijk positieve verrassing – wat fantasie in het aandeel. Gazprom heeft laten weten interesse te hebben in distributieactiviteiten in de Britse markt.

De Britse markt, dat is Centrica. Die overnamespeculatie – toegegeven, onzeker – zit nog nauwelijks in de koers verwerkt. Gazprom ontkent de speculaties, maar ja, dat zou ik ook doen. Maar zelfs zonder een overnamebonus is Centrica een aantrekkelijke belegging met een k/w van minder dan 14 voor 2007 en een dividendrendement van zo'n 4%.


Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters' columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op moment van publicatie zitten Transocean en Centrica in de klantenportefeuilles van Theodoor Gilissen Bankiers.

Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen Bankiers. Lanters columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Felix Lanters

Felix Lanters is portfolio manager bij Theodoor Gilissen en hoofd van het team voor Europese aandelen. Tot 2006 gaf hij leiding aan het Gilissen Quality Growth Fund. Van 1987 tot 2004 was hij werkzaam bij ABN Amro, oorspronkelijk als analist en vanaf 1994 tien jaar lang verantwoordelijk voor één van de paradepaardjes, het Tra...

Meer over Felix Lanters

Recente artikelen van Felix Lanters

  1. jan '07 French Connection 5
  2. okt '06 Stormachtige stockpicks 11
  3. jun '06 Koopjes jagen 13

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 oktober 2006 16:33
    Mooie ticker RIG!
    (was daar niet laatst een verhaaltje over dat pakkende tickers betere koersen en verhandelbaarheid betekenen?)

    goeie tip in een markt waarvan ik dacht dat er geen koopjes meer waren. Alleen die NYSE is voor mij wat ver.
    De enige vraag die mij overblijft is: hoe is hun onderhoud. Als daar teveel op bespaard wordt (zie BP en de Alaska lijn) dan kan je op nare verrassingen wachten.
    de bos
  2. forum rang 4 CIT 17 oktober 2006 16:39
    Ik geloof niet dat het entousiasme door iedereen wordt gedeeld:

    "JP Morgan analyst Michael K. LaMotte: ...

    LaMotte expects offshore drillers to underperform as a group, and lowered ratings on Diamond Offshore Drilling Inc., GlobalSantaFe Corp. and Transocean Inc. to "Underweight" from "Neutral." The analyst said operators are getting comfortable with supply growth, and with 100 new rigs slated to hit the market by the end of the decade, backlog will continue to fall. Meanwhile, contractors are likely to face operating and equipment delivery costs."

    Gepubliceerd op 3 oktober.

    Daarnaast: waar komen de 90 boorplatformen vandaan? Transocean rept in haar persberichten van 82 stuks.

  3. [verwijderd] 17 oktober 2006 16:45
    Iemand anders hier een mening over?

    Ik denk zelf dat je voorlopig wel platformen kwijt kunt (als het tenminste Deep Sea is) dat is namelijk hot.

    de bos

    Misschien in het weekend even kijken wat ze voor spulletjes verhuren (leeftijd, maximale boor diepte, makkelijk verplaatsbaar, etc)
    Als dat OK is dan is er inderdaad geen vuiltje aan de lucht.

  4. [verwijderd] 17 oktober 2006 18:14
    Ik verwacht ook niet dat er voorlopig problemen zijn om zgn. 'floaters' en 'drill ships', drijvende installaties om in diep water te boren, te verhuren. Het is op het moment niet eenvoudig om er een te vinden als je die nodig hebt. Alleen merk ik wel dat het voor de oliemaatschappijen iets moeilijker wordt om de economische verantwoording rond te krijgen voor nieuwe putten, bij deze steeds oplopende prijzen. Nu zult u wellicht denken, maar de olie wordt toch duur verkocht? Ja, maar de algemene verwachting op de lange termijn is natuurlijk geen 70 dollar per vat. Verwacht u dus niet dat platforms die nu van 70,000 naar 400,000 dollar per dag gaan over een jaar nog weer eens verdubbelen in huurprijs.

    Kortom, op korte termijn geen probleem met de offshore drillers en zou men nog een leuk ritje kunnen maken met Transocean. Wel zou ik dan de olieprijs met een schuin oog in de gaten houden.
  5. forum rang 6 haas 17 oktober 2006 20:31
    Tjsa.
    Om nu 'n rit naar boven te maken lijkt me wat teveul. Goed,ik ben geen held in diepzee duiken.
    Tis mij te glad om in Transocean te gaan.ER blijft imo teveel geld aan die platforms hangen. Zij die er heil in zien: Succes.
    gr..............haas
    PS Ik ben trouwens niet zo dol op die bedrijven in Verweggistan.
  6. [verwijderd] 19 oktober 2006 07:47
    Aan killer-forehand,
    Todco en Ensco lijken mij speculatiever dan TransOcean. Todco en Ensco stegen tijdens Katrina en Rita in prijs door de lokale hersteloperaties in boorplatformen in de Golf van Mexico. Maar over de afgelopen vijf jaar is het aantal boorplatformen in de Golf van Mexico gehalveerd, en deze ontwikkeling zet zich door. Per saldo een krimpende markt met overcapaciteit, waar alleen rampen voor een (kortstondig en speculatief) prijsopdrijvend effect zorgen.
    Groeten.
  7. [verwijderd] 19 oktober 2006 22:54
    Klopt dat een aantal drillers hun platformen naar lucratievere wateren brengen, maar THE en ESV zijn toch redelijke marktleiders in het ondiepe watergebeuren. Je zou toch verwachten dat zij als eerste profiteren van wegtrekkende concurrentie.

    Ik ben nogal sceptisch over de oil-service sector an sich, gezien de opgelopen waarderingen. Misschien tijd om blind in Conoco en Apache te stappen, ongelooflijk laag gewaardeerd met een k/w van 7. Bovendien heeft Conoco hoge bewezen reserves, ook niet onbelangrijk.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links